Färs/ Grillat/ Kebab/ Kött/ Turkiet

Adana kebab

Grillade kebabspett på turkiskt vis. Adana kebab är så gott! Kebaben får en fräsch syrlig smak från sumak och blir kryddig från paprikan, löken, persiljan och vitlöken som mals fint och blandas med färsen. Sumak är en syrlig krydda som görs av röda bär som torkas och mals till pulver, kryddan användas flitigt i Mellanöstern och är en god smaksättning till kebab. Allra godast blir adana kebab när den grillas på grillen men man kan även tillaga spetten i ugn.

6 portioner
800 g lammfärs
1 gul lök
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 liten knippe persilja
1 msk sumak
2 tsk pulbiber (turkiska chiliflakes, kan bytas ut mot vanliga chiliflakes eller paprikapulver)
Salt & peppar
TIPS! Du kan tillsätta 1-2 tsk spiskummin i färsen.
Serveringsförslag:
Ezme (turkisk tomatsallad till grillat)
Persiljesallad till grillat
Orientaliskt tunnbröd

FLER GODA KEBABRECEPT HITTAR DU HÄR!

Gör såhär:
Riv löken fint och pressa ur vätska. Kasta vätskan och behåll lökmassan. Kärna ur paprikan och dela i klyftor, skala vitlöksklyftorna och hacka i små bitar. Lägg paprika, vitlök och persilja i en mixer och mixa allting tills det blir finhackat.

Lägg alla ingredienser i en bunke och blanda ihop köttfärsmeten ordentligt. Trä köttfärsen på grillspett och grilla dem ca 3-4 min på varje sida. Du kan även grilla spetten i ugn på 225° i ca 10-15 min. Grilla gärna även grönsaker bredvid, paprika, tomat och paprika passar till kebaben.

Att tänka på när du grillar spetten på grillen:
1. Använd köttfärs med hög fetthalt, då fäster köttet bättre på spetten.
2. Se till att klämma till färsen ordentligt på spetten, var noga med att det inte finns luftfickor mellan färsen och spettet.
3. Du kan antingen grilla spetten som jag har gjort på bilderna, utan galler eller på ett galler. Om du grillar spetten på galler så ska du inte lägga spettet på kallt galler, för då fastnar kebaben.Värm upp gallret på kolen först innan du lägger på spetten.
Se HÄR! hur jag klämmer fast färsen på spett

 

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply