Adas Polo- Persiskt ris med gröna linser

Adas polo är en persisk rätt som smakar fantastiskt.  Den lagas på ett gott basmatiris, gröna linser, en härlig kryddblandning, karamiliserad lök och russin. En riktigt adas polo ska även innehålla dadlar men jag har i extra mycket lök istället. Den är så smakrik och god att man inte behöver så mycket tillbehör bredvid, en god sallad och tzatsiki räcker gott och väl. Det är viktigt att du har en bra basmatiris av god kvalité så riskornen inte klibbar ihop sig. Vill du ha en enklare variant av denna rätt där du kan använda vilket rissort som helst rekommenderar jag libanesisk Mujadara som är väldigt lik Adas polo, recept finns HÄR! 
2

6-8 portioner Adas polo
5 dl basmatiris av god kvalité
2,5 dl gröna linser
0,5 g saffran upplöst i 3 msk hett vatten
1 dl vatten
Salt
Garnering:
2 gula lökar
2 dl russin
5-6 st dadlar- urkärnade och hackade (går att uteslutas)
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk kanel
Salt & Peppar
0

Gör såhär:
Lös upp saffranet med hett vatten och ställ åt sidan. Tvätta riset ordentligt men varsamt tills vattnet klarnar och du får bort lite av stärkelsen. Blötlägg sedan i ca 1 liter ljummet vatten med 2 msk salt i 2 timmar. Har du inte tid att vänta 2 timmar blötlägger du riset i hett (ej kokhett) vatten i 30 min. Riset blir luftigare ju längre den får stå. Gå igenom linserna, ibland kan det komma med dåliga linser i påsen. Plocka bort de som är dåliga. Tvätta dem sedan i ljummet vatten. Lägg i en kastrull och koka upp i ca 6-7 dl vatten. När vattnet börjar koka sänker du värmen, tillsätt 1 tsk salt och låter allting puttra i ca 20 min. Ha koll så du inte kokar sönder linserna. Sila sedan av ordentligt.

Sila av det blötlagda riset. Koka upp ca 1 liter vatten i en stor kastrull, medan vattnet kokar häller du försiktigt i riset, rör om en gång så det inte fastnar i botten av kastrullen. Låt koka i ca 4-7 min, koktiden varierar beroende på risets kvalité och hur länge du blötlagt det. Det ska vara mjukt med en liten hård kärna i mitten, inte för hård men inte för mjuk heller. Sila av och skölj riset med ljummet vatten, låt rinna av 1-2 min. Nu har du fått bort det mesta av stärkelsen och riset kommer att bli härligt luftigt. Diska kastrullen som riset kokats i.

Lägg 2 msk rapsolja i botten av kastrullen. Börja med att lägga lite ris, lägg lite linser ovanpå riset, strö lite salt och fortsätt varva ett pyramidliknande “berg” i grytan, avsluta med ris. Ringla över saffransvattnet. Gör 3 hål med undersidan av en slev i “risberget”, häll över ca 1 dl hett vatten. Klä grytlocket med en kökshanduk så det blir helt tät i grytan och ingen ånga kommer ut. Koka upp grytan på hög värme (ej högsta) så det blir hett i botten av grytan och det börjar bildas ånga. Låt stå i hög värme i ca 5 min, sänk sedan värmen till låg värme (ej lägsta) och låt riset ångas långsamt. Öppna inte upp locket de första 20 min så du inte släpper ut ångan. Låt riset tillagas i ca 30-40 min (koktiden varierar beroende på vilken rissort du har).

Skiva löken i tunna strimlor och stek i några matskedar olja tills löken får färg. Tillsätt russin, dadlar och kryddor. Stek under omrörning i ca 3-4 min. Lägg upp riset och garnera med löken. Servera gärna med mast o khiar- recept finns HÄR! och en god sallad.
58
91

Join the Conversation

  1. Ingela Sandin says:

    Du har verkligen öppnat en helt ny värld för mig med alla dina risrätter!! Innan jag tog del av all din kunskap och dina recept var ris ett trist och tråkigt tillbehör. Det vill säga på den tiden när jag totalt kokade sönder riset i riskokaren, utan att skölja och blötlägga.
    Men nu är det ju en helt egen rätt i sig!! Jag bara ÄLSKAR dina risrecept (och alla andra också), och familjen blir lika överraskade varje gång jag kommer med ännu en risrätt. Vilken skatt du delar med dig av! I kväll blir det just denna rätt som blivit lite av en favorit.

    1. Zeina Author says:

      JAG BLIR BARA SÅÅÅÅ GLAD! Mycket glad att läsa 😀 TACK SNÄLLA!!!! Jätte kul att du är så nöjd och så snällt att du tar dig tid att skriva det. Jag som hade glömt bort detta recept, det är ju så gott. Får dela om den på mina mastsida på Facebook och instagram, tack för påminnelsen. EN STOR KRAM TILL DIG /Zeina

  2. Stort tack för dina utförliga recept.
    Jag jobbar på ett hem för ensamkommande killar och de blev så glada när jag lagade ditt recept.
    Fick följa allt till punkt och pricka då jag är nybörjare på denna typ av matlagning.
    Alla pojkar blev mycket lyckliga och tackar.

    1. Zeina Author says:

      Så fantastiskt skoj att läsa, tack för att du tar dig tid att skriva det här. Det glädjer mig att de gillade maten. Lycka till med ditt fina jobb, kram på dig 😀 /Zeina

  3. Stina says:

    tack tack tack för att du guidat mig till att äntligen få fint separerat persiskt ris! jag gör som min iranska svärmor och blandar i blandfärs med löken och russinen för att få det lite matigare. tack för din fina matblogg!

  4. Diana says:

    Hej Zeina!
    Varje gång jag har följt dina recept så har det blivit toppen! Får mycket beröm. Du är bäst!!!

  5. Hej! Jag har läst en barnbok som beskriver 6 olika barns vardag, bland annat ett som bor i Iran. När det kom till vad de brukade äta till lunch så stod det att den iranske pojken åt Adas polo. Jag blev så nyfiken och googlade, fick din sida som förslag. Nu har jag lagat Adas polo och min familj älskade det! Jag skickade en bild till två kollegor som kommer från Iran och bad dem att gissa maträtten De gissade direkt och var så stolta över mig Tack för dina recept, Zeina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close