Ägg/ Bakverk/ Dessert/ Efterrätt/ Frukost/ Sverige

Ugnspannkaka med mannagryn- Ålandspannkaka

Ålandspannkaka är en annorlunda ugnspannkaka som kan göras med mannagrynsgröt eller risgrynsgröt. Fantastiskt god.  Ålandspannaka serveras traditionellt med sviskonkräm och grädde men man kan ha på vilken syltsort som helst eller bär och frukt efter tycke. Pannkakan serveras som dessert, minskar man mängden socker blir det en gott mellanmål. Om du är som jag, älskar mannagrynsgröt, så kommer du älska denna.

Ca 15 bitar
1,5 l mjölk (3% fetthalt)
2 dl mannagryn
25 g smör
3 st ägg
2 tsk stötta kardemummakärnor
1 dl mjöl (0.75 dl)
3/4 dl socker (du kan minska eller öka mängd)
1 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)
0,5 tsk salt
Smör och mjöl till ugnsformen

Fler recept på pannkakor:
Ugnspannkaka
Klassiska pannkakor
Amerikanska pannkakor
Thailändska pannkakor
Libanesiska pannkakor
Marockanska pannkakor
Bananpannkakor med havregryn

Gör såhär:
Värm ugnen till 175°. Smörj och mjöla en långpanna, ca 30×40 cm. Du kan använda en mindre långpanna eller ugnsform om du vill ha en hög pannkaka Blanda mjölk, smör, salt och eventuellt vaniljsocker i en gryta. Värm upp och tillsätt sedan mannagryn, koka upp under omrörning och låt gröten koka i ca 4-5 min. Ställ åt sidan och låt svalna.

Blanda ägg, kardemumma, socker och mjöl i en bunke. Vispa samman till en slät smet. Blanda sedan smeten i mannagrynsgröten och blanda väl. Lägg gröten i långpannan och baka mitt i ugnen i ca 45 min, tills den har stelnat. Du kan kanske behöva sänka värmen lite efter ca 30 min om du tycker att pannkaka fått för mycket färg men inte stelnat i mitten.

Låt pannkakan svalna en stund. Servera med önskat tillhör. Klassiskt tillbehör till ålandspannkaka är lättvispad grädde och sviskonkräm (katrinplommonmos). Jag serverade min pannkaka med salmbärssylt. Alla syltsorter eller bär passar finfint att avnjutas med pannkakan!

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

ett + nio =