Kyckling/ Ris/ Sydamerika

Arroz con pollo- Latinamerikansk risrätt med kyckling

Smakrik kryddig latinamerikansk risrätt med kyckling. Alltid tillagas smidigt i en och samma gryta. Jag har sett olika versioner på arroz son pollo, man kan tex ha i gröna oliver, selleri eller majs. Du kan enkelt variera ditt ris och ha i de grönsaker du själv tycker om. Detta är min tolkning som blev fantastiskt god. 

6-8 portioner
1 kg kycklingklubbor eller kycklinglår
5 dl ris (långkornigt eller basmatiris passar bra)
1 gul lök
1 röd paprika
2 morötter (kan uteslutas)
4 vitlöksklyftor
3 dl gröna ärtor
400 g krossad tomat
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
2 st buljongtärningar (kyckling- eller grönsaksbuljong)
0,5 g saffran
Salt och peppar
Olja till stekning
Ca 5 dl vatten
Valfri garnering:
Finhackad koriander

Gör såhär:
Skala morot och lök. Hacka lök, morot och paprika i tärningar. Hetta upp olja stek kycklingen ca 7-8 min på varje sida. Viktigt att du ger kycklingen tid att stekas, annars kommer den inte bli färdiglagad sen när du kokar den med riset. Lägg kycklingen åt sidan. I samma olja som du har stekt kycklingen steker du löken. Vänd i morot, vitlök och paprika, stek lite till. Vänd slutligen i ärtor, och stek några sekunder. Tillsätt kycklingen, paprikapulver, spiskummin, salt och peppar, stek en stund under omrörning. Häll över krossad tomat och låt såsen sjuda i ca 10 min.

Lös upp buljongen med hett vatten. Vänd riset i grytan med kycklingen. Häll över buljongen och smaksätt med saffran. Vätskan ska täcka riset med ca 1 cm. Blanda varsamt och lägg ett lock på grytan. Koka upp allting på medelvärme och sänk sedan värmen, låt riset ångas långsamt på medelvärme i ca 30 min. Riset ska helst inte bli överkokt. Lägg upp ris och kyckling på ett fat, garnera med koriander och servera gärna med sallad.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply