Bakverk/ Dessert/ Efterrätt/ Libanon/ Turkiet/ Utvalt

Awamat/Lokma- Friterade bollar i sirap

Awamat

Små läckra bollar som friteras och sedan dränks i sirap. Mellanösterns svar på douhgnuts. Så goda att det är omöjligt att bara äta en. I Libanon heter dom awamat och i Turkiet lokma. Bli inte besviken om du inte lyckas få till perfekta runda bollar första gången du ger dig på dessa, de kommer att bli goda ändå. Första gången jag friterade dem såg dom ut som små ufon men de var farligt goda så jag var nöjd trots allt. Trots att det är pilligt att göra dem är dom inte det minsta svåra att baka. 
Awamat
Ca 25 st Awamat/Lokma
Bollarna:
5 dl vetemjöl
3 dl naturell yoghurt
0,5 tsk torrjäst+ 1 msk varmt vatten
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Sirap:
3 dl socker
1,5 dl vatten
1 tsk citronsaft från en färsk citron
Smaksättning till sirap, välj en av dessa:
1 msk apelsinblomsvatten
1 msk rosenvatten
1 msk vaniljsocker
Fritering:
Vegetabilisk olja som tex rapsolja

Gör såhär:
Börja med att koka upp sirapen. Lägg alla ingredienser i en kastrull, om du ska ha i vaniljsocker lägger du i det nu. Apelsin- och rosenvatten lägger man i slutet av koktiden. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt små putta långsamt i ca 7 min, rör om då och då. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsin/rosvatten. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.

Bollarna: Lös upp jästen med varmt vatten (inte kokhett). Värm yoghurten tills den blir ljummen. Blanda mjöl, yoghurt och jästvattnet, rör om tills du får en tjock och kladdig deg. Känns degen för kladdig kan du tillsätta lite mer mjöl. Jag brukar röra om med en elvisp en stund. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur. Hetta upp olja i en kastrull. Du kan lägga degen i en spritspåse och klämma ut små bollar med handen och droppa ner dom direkt i oljan. Du kan även forma bollarna med oljade händer. Tänk på att frityroljan inte ska vara allt för varm, då kan bollarna bli hårda utanpå och degiga inuti. Fritera bollarna gyllene och droppa sedan direkt ner dom i den kalla sirapen. Låt dem suga åt sig sirap en stund, ca 1 min och lägg sedan upp på ett fat. Ringla över lite mer sirap och servera. De är allra godast nyfriterade men kan även serveras vid senare tillfälle. Förvara i kylen i en kakburk. AwamatAwamatAwamatAwamat IMG_5506

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Hadeel
    29/02/2016 at 20:50

    Är den en halv deciliter vattrn eller en och en halv ?? Till sirapen alltså

    • Reply
      Zeina
      29/02/2016 at 22:13

      Det är en och en halv 🙂

  • Reply
    Nor
    16/06/2016 at 15:49

    DU är bäst. Älskar allt du gör. Tack för din underbara jobb <3

    • Reply
      Zeina
      20/06/2016 at 10:52

      TACK 😀 Du är bäst du med! Kram

  • Reply
    Nor
    16/06/2016 at 15:51

    KAn man spara degen till nästa dag i kylen om det blir över?

    • Reply
      Zeina
      20/06/2016 at 10:52

      Det funkar bra 🙂

    Leave a Reply