Ägg/ Bönor/ Frukost/ Irak

Bagela bel dehen- Irakisk klassiker

Det här är en riktig klassiker från Irak. Jag fick smaka denna rätt för första gången när jag var liten. Vår granne som var från Irak brukade bjuda min familj på brunch på söndagar och han var expert på Bagela bel dehen. Han dukade stolt upp sin godaste brunch med en god kopp chai (te). Han sa glatt: “Ska man äta Bagela på äkta irakiskt vis så äter man den med händerna, det blir godast då.” Bagela bel degen som betyder “bönor i fett”, serveras ofta som en stärkande och mättande frukost. Äggen ska gärna stekas i mycket fett och helst i ghee som är ren smörfett. Bönorna ska kokas upp med lite kryddor och sen häller man allting över pitabröd och toppar det hela med smöret och äggen. Det där är en frukost som heter duga! Riktigt gott och enkelt att göras. 

3 portioner Bagela bel dehen
1 burk bondbönor (860 g, se bild för tips)
3-4 pitabröd
3 ägg
1 msk torkad mynta
0,5 tsk spiskummin
Citron efter smak
Salt och peppar
10 g smör

Gör såhär:
Skär pitabröden till små bitar och lägg på en tallrik. Skala bönorna, kasta skalet och behåll bönorna och spadet som finns burken. Koka bönorna i sitt spad, krydda med citronsaft, mynta, spiskummin, lite salt och peppar. Häll bönorna och spadet över pitabrödet. Stek ägg i smör, du väljer själv hur du vill ha dina ägg. Lägg äggen över brödet och bönorna. Strö över lite mynta och servera med grönsaker.      

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

tre × fyra =