Baghrir- Marockanska pannkakor (veganska)

Baghrir är luftiga marockanska pannkakor gjorda på mannagryn. Veganska pannkakor som är helt fria från ägg och mejeriprodukter. De har en väldigt porös och luftig konsistens men är samtidigt matiga av mannagrynen. Baghrir beskrivs “pannkakan med tusen hål” och de påminner lite om libanesiska atayef . Traditionellt serveras baghrir med smält smör och honung, men man kan ha på precis det man gillar att toppa sina pannkakor med. Jag serverar dem gärna med lönnsirap och frukt.


Ca 15 st pannkakor
Ca 5-6 dl vatten
3 dl mannagryn
1 dl vetemjöl
1 tsk torrjäst
2 tsk bakpulver
1 tsk socker
0,5 tsk salt
TIPS! Du kan smaksätta smeten med vaniljsocker.

Gör såhär:
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Värm vattnet, det ska inte vara kokhett men varmare än ljummet, ca 42°. Häll i vattnet långsamt samtidigt som du blandar med en handvisp. Börja med att hälla i 5 dl, om smeten känns för tjock kan du tillsätta lite mer vatten. Mixa sedan smeten i en mixer eller med stavmixer i 1 min. Täck bunken med plastfolie och låt smeten jäsa i ca 45-60 min i rumstemperatur.

Efter jäsningen ser smeten ut som surdeg och det har bildats bubblor på ytan. Rör om smeten igen. Om det har blivit klumpar i smeten kan du snabbt mixa den slät.

Värm upp en torr stekpanna utan fett. Häll upp smet och grädda pannkakan tills det bildas bubblor på ovansidan och den blir helt torr. Du ska inte vända pannkakan, den ska bara gräddas på en sida. Lägg pannkakan på bakplåtspapper och låt svalna, täck sedan med kökshandduk. Fortsätt grädda resten av pannkakorna på samma sätt och stapla inte dem på varandra när de fortfarande är varma, de klibbas lätt ihop. Servera baghrir varma med önskat tillbehör. I Marocoko serveras de gärna med honung och smält smör. Sirap, frukt, bär, Nutella eller andra klassiska pannkakstillbehör funkar även alldeles utmärkt att serveras till!

   

Join the Conversation

  1. Åh vad spännande de ser ut! Det måste jag testa att göra någon dag. Måste bara köpa hem mannagryn!

  2. Sara Zaoujan says:

    Super enkla att göra och super goda att äta. Jätte nöjd med detta recept.

  3. Johan says:

    Hej Zeina!
    Vi brukar göra baghrir i non-stick-panna. Men non-stick är ju inte toppen för vare sig hälsa eller miljö. Har du tips på hur man kan göra baghrir utan non-stick? Funkar rostfritt, och hur gör man i så fall?
    MVH Johan

    Ps. Bonusfråga – har du nåt recept på glutenfria baghrir?

    1. Hej!
      Jag provade med en gammal gjutjärn stekpanna vars yta hade blivit väldigt slät, och den fungerade väldigt bra!

  4. Baghrir är egentligen nordafrikanskt, ej endast marockanskt …

  5. Anonym says:

    Baghrir är nordafrikanskt.

  6. Zakaria says:

    Beghrir kräver en ny stekpanna endaste för beghrir

  7. Anonym says:

    Supergött och enkelt, påminer som somaliska Laxoox.
    Ät det men smält smör och socker och en kopp te på de

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close