Lättlagad Baklava

Baklava är en favorit som är populär i Mellanöstern, Balkan och Grekland! Filodeg som varvas med nötter och smaksätts med sirap. Detta är ett toppen recept på en lättgjord och utsökt baklava som inte kräver så mycket jobb. Perfekt att förbereda 1-2 dagar innan servering. 

Ca 35 bitar
6 ark filodeg
6 dl hackade nötter efter smak, Välj mellan tex
valnötter, pekannötter eller pistagenötter.
Ca 75 g smält smör (gärna osaltad)
Valfri smaksättning, välj mellan en av dessa eller blanda ihop alla smaker:
1 msk vaniljsocker
1 msk rosenvatten
2 tsk stötta kardemummakärnor
1,5 tsk kanel
Ca 3 dl vit sirap (färdigköpt på flaska)
Garnering
Ca 1 dl valfria finhackade nötter, pistagenötter är både vackert och gott att strö på baklavan

Gör såhär:
Rosta nötterna som du har valt i ca 5 min i ugnen på 200°, ta ut dem och gnugga dem lätt i en kökshandduk för att få bort det mesta av skalen. Finhacka eller kör snabbt några varv i matberedaren. Jag kombinerade pekannötter och valnötter i min baklava. Du kan även hoppa över steget med att rosta nötterna. Blanda nötterna med smaksättning. Ta ett ark filodeg och pensla med det smälta smöret, pensla försiktigt, filodeg går snabbt sönder. Håll de övriga fildogen övertäckta så de inte torkar ut. Lägg ett till ark filodeg på och pensla med lite till smör. Strö nötter över hela filodegen och rulla sedan försiktigt som en rulltårta, lyft över den på en plåt och gör samma sak med de resterande filodeg/nötter. Skär sedan rullarna försiktigt till lagom stora bitar. Varje rulle ska alltså ha 2 ark filodeg innan den rullas.

Värm ugnen till 175°. Pensla dina rullar med mer smör. Baka gyllene mitt i ugn ca 35 min. Så fort du tar ut den ringlar du massa sirap över. Du väljer själv hur mycket du vill ha på. Låt den stå och svalna en stund. Strö sedan på finhackade nötter på toppen och ringla lite mer sirap så nötterna fastnar på toppen. Låt den gärna stå 1-2 dagar innan servering. Tänk på att hålla filodegen övertäckt då de snabbt torkar ut.

Join the Conversation

  1. Ahmad El-Zaatare says:

    Hej, jag tänkte göra platta baklawa i en ugnsform. Hur gör man då. Hur många filodegs lager har man innan man fyller på med nötter och sen har över deg igen. Tack för svar:) älskar dina recept!

    1. Zeina Author says:

      Hej 🙂
      8 ark brukar jag ta, pensla varje ark med smör. När du lagt 8 st strör du nötter på, sen lägger du ytterligare 8 ark, pensla mellan varje, strö på mer nötter. Du gör så tills du får så tjock baklava du vill ha. Lycka till. Va kul att du kikade in i bloggen.
      Ha en fin kväll.
      Mvh Zeina

  2. Jenny Ahnell says:

    Hej Zeina!
    Funderar på att göra denna baklava men jag har lite funderingar på när du tillsätter smaksättningen? Blandas de med de hackade nötterna?
    Kram Jenny 🙂

    1. Zeina Author says:

      Hej
      Smaksättning ska blandas med nötterna 🙂 Lycka till. Mvh Zeina

      1. MixyT says:

        Ska inte smaksättningen blandas i sirapen som man häller på den färdiggräddade baklavan? Eller ska man ha sirap i fyllningen? Blir det inte vansinnigt sött med sirap både i fyllningen och på fet färdiga bakverket? Någon som bakat denna baklava hur gjorde ni?

        1. Anonym says:

          Sirapen ska du bara ha på när baklavan är klar. Alltså inte på nötterna.

  3. Hej Zeina!
    Vilken underbar recept! Kan mam frysa det när man har lagt på sirapen?

    Kram eda

    1. Zeina Author says:

      Hej Eda 🙂
      Kul att du gillar receptet, tack! Det funkar bra att frysa in dem med sirap på. Lycka till /Kram Zeina

  4. Malin says:

    Lagade detta recept igår, som en av flera rätter från dina sidor som jag tänkte bjuda på imorgon på en fest. Bytte dock ut smöret mot kokosolja eftersom en av gästerna är vegan. När jag smakade igår var jag lite missmodig, för den smakade sådär då och blev dessutom väldigt blek i avsaknad av smöret (antar jag), men idag när jag smakade var den riktigt god så jag måste ta en bit till tom! Färgen får jag stå ut med denna gång… 😛 Superbra recept annars och så enkelt att göra. Kommer definitivt bli fler gånger! Tack för inspirationen!

  5. Hanna says:

    Hej Zeina! Har gjort detta recept flera gånger och det blir verkligen toppen. Skulle vilja laga en liknande glutenfri baklava men hittar inte glutenfri filodeg i någon affär, och undrar om det går att använda smördeg i stället?

  6. Tanja says:

    Hej,
    Jag tänkte göra dessa till helgen 🙂
    Jag ser att på dina bilder i beskrivningen lägger du nötterna längs kanten och rullar sen, men i texten står det att man ska ha nötter på hela arket. Inte för jag tror det spelar nån roll, men var blir bäst/snyggast tror du?
    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close