Bakverk/ Dessert/ Efterrätt/ Libanon/ Småkakor

Baklava

Baklava är en söt efterrätt som är väldigt populärt i mellanöstern men även i Grekland. Det är filodeg som varvas med nötter och smaksätts med sirap. Detta är ett toppen recept på en lättgjord och utsökt baklava som inte kräver så mycket jobb. Perfekt att förbereda 1-2 dagar innan servering.

Ca 35 bitar
6 ark filodeg
6 dl hackade nötter efter smak, Välj mellan tex
valnötter, pekannötter eller pistagenötter.
Ca 75 g smält smör (gärna osaltad)
Valfri smaksättning, välj mellan en av dessa eller blanda ihop alla smaker:
1 msk vaniljsocker
3 msk apelsinblommvatten
1 msk kardemumma kärnor
1,5 tsk kanel
Vit sirap (färdigköpt på flaska)
Garnering
2 dl valfria finhackade nötter, pistagenötter är både vackert och gott att strö på baklavan

Gör såhär:
Rosta nötterna som du har valt i ca 5 min i ugnen på 200°, ta ut dem och gnugga dem lätt i en kökshandduk för att få bort det mesta av skalen. Finhacka eller kör snabbt några varv i matberedaren. Jag kombinerade pekannötter och valnötter i min baklava. Du kan även hoppa över steget med att rosta nötterna. Blanda nötterna med smaksättning. Ta ett ark filodeg och pensla med det smälta smöret, pensla försiktigt, filodeg går snabbt sönder. Håll de övriga fildogen övertäckta så de inte torkar ut. Lägg ett till ark filodeg på och pensla med lite till smör. Strö nötter över hela filodegen och rulla sedan försiktigt som en rulltårta, lyft över den på en plåt och gör samma sak med de resterande filodeg/nötter. Skär sedan rullarna försiktigt till lagom stora bitar. Varje rulle ska alltså ha 2 ark filodeg innan den rullas.

Värm ugnen till 175°. Pensla dina rullar med mer smör. Täck Baklavan med aluminiumfolie. Grädda i mitten av ugnen i i 10 min. Ta bort folien och grädda i 5 min till. Så fort du tar ut den ringlar du massa sirap över. Du väljer själv hur mycket du vill ha på. Låt den stå och svalna en stund. Strö sedan på finhackade nötter på toppen och ringla lite mer sirap så nötterna fastnar på toppen. Låt den gärna stå 1-2 dagar innan servering. Tänk på att hålla filodegen övertäckt då de snabbt torkar ut.
bak2Baklava
Baklavabak7Baklava

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Ahmad El-Zaatare
    16/06/2015 at 16:40

    Hej, jag tänkte göra platta baklawa i en ugnsform. Hur gör man då. Hur många filodegs lager har man innan man fyller på med nötter och sen har över deg igen. Tack för svar:) älskar dina recept!

    • Reply
      Zeina
      17/06/2015 at 18:40

      Hej 🙂
      8 ark brukar jag ta, pensla varje ark med smör. När du lagt 8 st strör du nötter på, sen lägger du ytterligare 8 ark, pensla mellan varje, strö på mer nötter. Du gör så tills du får så tjock baklava du vill ha. Lycka till. Va kul att du kikade in i bloggen.
      Ha en fin kväll.
      Mvh Zeina

  • Reply
    Jenny Ahnell
    24/09/2015 at 20:10

    Hej Zeina!
    Funderar på att göra denna baklava men jag har lite funderingar på när du tillsätter smaksättningen? Blandas de med de hackade nötterna?
    Kram Jenny 🙂

    • Reply
      Zeina
      25/09/2015 at 06:18

      Hej
      Smaksättning ska blandas med nötterna 🙂 Lycka till. Mvh Zeina

  • Reply
    Eda
    01/11/2015 at 17:20

    Hej Zeina!
    Vilken underbar recept! Kan mam frysa det när man har lagt på sirapen?

    Kram eda

    • Reply
      Zeina
      02/11/2015 at 15:24

      Hej Eda 🙂
      Kul att du gillar receptet, tack! Det funkar bra att frysa in dem med sirap på. Lycka till /Kram Zeina

    Leave a Reply

    14 − sex =