Bamya- Okragryta

Bamya är en okragryta som tillagas i stort sett i hela Mellanöstern. Det är en av de mest populära rätter i det irakiska köket. Om en klassisk irakisk middag ska dukas upp är bamya eller dolma ett måste. En mustig och god gryta. 
Bamya

bam2
8 portioner bamya
300 g okra, djupfryst
Ca 700 g lammkött, eller annat grytkött skuret i grytbitar
Ca 8 vitlöksklyftor, som ska mortlas
3 skalade vitlöksklyftor som ska i grytan hela
7-8 msk tomatpuré
2 röda tomater, skalade och finhackade (kan uteslutas)
Ca 1 liter hett vatten
1 tsk sjukryddor- recept HÄR! om du vill göra en egen mix
Salt & peppar
Färsk chili (valfritt)
Vegansk bamya- recept HÄR!

Gör såhär:
Låt okran tina upp i rumstemperatur. Mortla vitlöksklyftorna försiktigt tills de blir finfördelade eller finhacka dem. Hetta upp olja i en stor kastrull och stek köttet under omrörning tills den färg. Vänd sedan i vitlöken och stek en stund till. Vänd i tomatpuré, eventuellt färsk tomat och fräs lite till. Häll över hett vatten, salt och peppar. Rör om och låt koka upp. Blanda i 3 hela vitlöksklyftor och chili. Lägg ett lock på grytan och låt koka i ca 1,5 timmar, tills köttet är mört. Rör om med jämna mellanrum och tillsätt mer vatten eller tomatpuré om det behövs.

Lägg okran i en sil och skölj av med kallt vatten. Blanda ner i grytan, smaksätt med sjukryddor och låt puttra i 30 min. Om du vill ha en syrlig smak på grytan kan du tillsätta 1 msk citronsaft sista 5 minuterna av koktiden. Grytan smakar ännu godare dagen efter och kan även frysas in. Servera med ris och toppa gärna riset enligt receptet nedan.

Topping till riset
3 potatisar
3 dl skalad mandel
1 dl russin (jag använder gula sultan russin men vanlig russin funkar bra också)
Ca 100 g vermicelli
Salt& peppar
0,5 tsk sjukryddor

Blötlägg russinen i ljummet vatten i 15 min, sila sedan. Skala, skär potatis i tärningar och fritera, låt rinna av på papper. Stek mandeln i olja några sekunder, tills de får en fin ljusbrun färg. Tillsätt russin och stek lite till. Ställ åt sidan. Lägg lite olja i en stekpanna, stek vermicellin under omrörning. Ca 2 min tills den får färg. Häll över ca 3 msk vatten och låt tillagas på svag värme tills vermicellin mjuknar. Rör om då och då. Den ska vara aldente, låt inte bli överkokt eller degig. Blanda sedan samman vermicelli, med potatis, russin och nötterna. Krydda med lite salt, peppar och sjukryddor. Toppa riset med detta innan servering.

BamyaBamyaBamyaBamyaBamya

Bamya
Jätte god topping på riset som gör rätten lite festligare. Denna gång körde jag utan mandel i blandningen men annars är det gott att ha det i.

Join the Conversation

  1. Hang Le says:

    Hei Zeina

    Jag älskar alla gryträtter från Mellanösten men har inte vågat prova mig på att laga en gryträtt med lamm då jag är rädd at lammlukten finns kvar. Marinerar du lammkøttet innan du tillagar/steker det?

    Mvh
    Hang

    1. Zeina Author says:

      Hej,

      Jag marinerar inte köttet innan utan kör som det står i receptet 😀 Du kan byta ut köttet mot nött om du inte gillar lamm, det funkar jättebra. Lycka till

    2. Hamid says:

      Hej Hang,

      Tips: en krydda som tar bort smak av kofta är gurkmeja, använd gurkmejan redan när du börjar steka köttet under omrörning. Använd inte för mycket. Det positiva är att gurkmeja inte ger någon smak som ändrar receptet nämnvärt.

      @Zeina, håller du med? 🙂

      Mvh,
      Hamid

  2. Zeina Author says:

    Tusen tack
    Det funkar jättebra

  3. Jag är väldigt nyfiken på Ockra och hur det smakar. finns det något att jämföra med?

    1. Silja says:

      Okra är jättegott att äta i gryta eller ensam med vitlök och citron! Vet inte vad man ska jämföra det med men det första jag tänker är att det känns som aubergine i konsistensen.

  4. Karen says:

    Kan man lägga färsk okra i? Bor i Norge o dom säljer inte fryst okra.Har inte hittat det iallafall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close