Barazek är spröda småkakor som doppas i pistagenötter och sesamfrön. Åh, dom är så goda, omöjligt att bara äta en. Tillsammans med en kopp te är barazek ljuvliga. En favoritkaka i Mellanöstern.
Fotor_144500086736245

Ca 45 st barazek
200 g rumstempererad smör
2 dl socker
1 msk honung
1 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
6 dl mjöl
Garnering:
1 dl sesamfrön
2 dl grovhackade pistagenötter

Gör såhär
Blanda alla torra ingredienser förutom sockret och ställ åt sidan. Smöret ska vara mjukt (inte smält), ställ den i rumstemperatur en stund eller kör den snabbt i micron några sekunder. Blanda smör och socker och vispa dem fluffigt med en elvisp i ca 1 min. Tillsätt sedan ägg, honung och vispa lite till. Häll över de torra ingredienserna och blanda snabbt ihop till en deg. Om degen känns för kladdig kan du tillsätta lite mer mjöl. Täck degen med en påse så den inte torkar ut.

Värm ugnen till 225°. Tryck ut en liten boll från degen, platta till den lite lätt, tryck ner i pistagenötterna och platta den ytterligare så nötterna fastnar i degen. Vänd sedan andra sidan i sesamfrön. Degen är väldigt skör, jobba varsamt men bestämt, se till att nötterna och fröna fastnar utan att du tar sönder kakorna. Ställ på en plåt med bakplåtspapper. Fortsätt tills du använt hela degen. Baka mitt i ugnen i ca 10 min, kakorna ska få en fin färg. Låt kallna helt på plåten. De är godast kalla, då blir de spröda och knapriga. Förvara i en kakburk, de håller sig upp till 2 veckor i rumstemperatur eller 3 månader i frysen.
Fotor_144500278027486Fotor_144500283792238Fotor_144500288878155Fotor_144499945429371Fotor_144499931727576

Kopiera