Dessert/ Efterrätt/ Irak/ Libanon/ Utvalt

Basbousa – Mannagrynskaka

Basbousa eller namoura (kärt barn har många namn) är en orientalisk mannagrynskaka. En riktigt delikatess som är en stor favorit i Mellanöstern. Kakan dränks i sirap som gör kakan extra söt och saftig. Inte så värst svår att göra och ett gott inslag på fikabordet.

Ca 32 små bitar basbousa
Kakan:
5 dl mannagryn
1 dl riven kokos
1 dl socker
1 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
175 g smält smör
2,5 dl turkisk yoghurt
Garnering:
Ca 32 st skalade sötmandlar
Sirap:
2,5 dl vatten
3 dl socker
1 msk citronsaft från en färsk citron
1 msk rosen- eller apelsinblomsvatten (finns att hitta i de flesta välsorterade mataffärer, kan uteslutas)
Pensling till formen:
Tahini (sesampasta) eller smör

Gör såhär:
Börja med att koka sirapen. Blanda socker, vatten och citronsaft i en kastrull. Koka upp under städning omrörning, sänk värmen och låt sjuda i ca 5 min. Rör om då och då. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsin/rosvatten. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.

Kakan. Smörj en mellanstor form med tahini eller smör (jag rekommenderar tahini). Blanda mannagryn, vaniljsocker och bikarbonat ordentligt i en skål. Tillsätt de övriga ingredienser till kakan, blanda väl och tryck sedan ut degen i den smorda formen. Täck med plast och låt svälla i rumstemperatur i ca 15-20 min. Skär ut en rutmönster och tryck i mandlarna försiktigt.

Värm ugnen till 175°. Baka kakan mitt i ugnen i 20 min. Ta ut formen och skär försiktigt om kakans rutmönster på nytt, detta för att kakan inte ska smulas sönder när du skär upp den vid servering. Ta in i ugnen igen och baka i ytterligare ca 20-25 min, tills den blir gyllene. Ta ut och ringla genast över  den kalla sirapen över hela kakan. Låt den suga till sig all sirap i minst 2 timmar, gärna över natten i rumstemperatur. Täck kakan när den svalnat så den inte torkar ut. När den sugit åt sig sirapen förvarar du den i kylen, håller sig bra upp till 10 dagar. Servera kakan kall eller ljummen.
42568

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

27 Comments

  • Reply
    Jasmin
    08/12/2015 at 17:49

    Hej
    Kan man byta ut bikarbonat mot bakpulver? och i så fall hur mycket bakpulver?

    • Reply
      Zeina
      08/12/2015 at 19:36

      Det går att byta ut till bakpulver, 1 tsk bakpulver då. Lycka till /Zeina

  • Reply
    Katalin
    23/12/2015 at 21:53

    Jag undrar om det går bra med grekisk joghurt istället för turkisk

    • Reply
      Zeina
      23/12/2015 at 22:09

      Hej 🙂
      Det funkar bra /Zeina

  • Reply
    Mouna
    01/01/2016 at 19:25

    Hej Zeina
    Jag har en pajform på 24cm och sen har jag en medelstor långpanna, vilken är att föredra?

    • Reply
      Zeina
      01/01/2016 at 21:19

      Jag rekommenderar pajformen 🙂

  • Reply
    Hadeel
    19/02/2016 at 08:52

    Hej ska man hälla över all sirap man gjort eller hur mycket av det??

    • Reply
      Zeina
      19/02/2016 at 09:52

      Beroende på hur söt du vill ha den, jag häller på allt 😀

    • Reply
      Gabi
      27/06/2018 at 18:41

      Jag brukar göra 1 1/2 sirapsklet det blir ännu godare men med lite mindre rosenvatten

  • Reply
    Selma
    20/02/2016 at 12:07

    Kan man frysa in den?

    • Reply
      Zeina
      20/02/2016 at 17:44

      Det kan man göra 🙂

  • Reply
    Aisha
    29/02/2016 at 12:11

    Använder du fint eller grov mannagryn ?

    • Reply
      Zeina
      29/02/2016 at 12:56

      Jag använder fin mannagryn 😀

      • Reply
        Aisha
        03/03/2016 at 12:39

        Okay toppen! Ska göra Den idag …min favorit

  • Reply
    Joumana
    17/06/2016 at 14:11

    Hej!

    Jag har bakat din recept namora,blev tyvär inte bra.
    Jag tror fel på jag har använd mannagryn och inte
    Fin gryn är det därför tror du.

    Tack
    Joumana

    • Reply
      Zeina
      20/06/2016 at 10:55

      Hej 🙂
      Det kan nog bero på mannagrynssorten, jag brukar ta den vanliga mannagrynen som finns affären. Den är fin i kornen.

    • Reply
      Gabi
      27/06/2018 at 18:46

      Du måste ha gjort något fel för vi alla på jobbet älskade det här receptet, vi är både svenskar, sudaner, marrocaner, libaneser ,palestinier vana olika varianter men den här älskar vi alla 😀

  • Reply
    Emma
    23/06/2016 at 18:25

    Tack! Kakan blev uppskattad o man o bror slukade 1/2 så fort jag tog ut den ur ugnen!
    Ramadan Karim

    • Reply
      Zeina
      29/06/2016 at 11:21

      Så underbart 😀 Ramadan Karim och tusen tack för att du skriver några rader till mig. Kram /Zeina

  • Reply
    Linda
    04/07/2016 at 23:41

    Väldigt god. Perfekt till bairam. Tack Zeina för reseptet. Glad bairam till er.

    • Reply
      Zeina
      08/07/2016 at 11:12

      Tack så hjärtligt själv. Eid Mubarak 😀 Kram

  • Reply
    lana
    04/06/2017 at 18:02

    hej, har tyvärr ingen mannagryn men mandelmjöl kan man ersätta det med mandelnmjöl?

    • Reply
      Zeina
      06/06/2017 at 22:39

      Hej,
      Nej det blir tyvärr inte samma sak med mandelmjöl

    • Reply
      Gabi
      27/06/2018 at 18:42

      Men en från koster 7kr på ica

  • Reply
    Malin
    07/06/2017 at 13:26

    Den var väldig god och uppskattad av gästerna!

  • Reply
    Randa
    04/10/2018 at 09:10

    Vilket recept lyckades från första gången ,ska göra det imorgon med ,jätte gott

  • Reply
    Sandra
    30/10/2018 at 21:29

    Gick jättebra från första försöket! Glömde bara hälla i rosenvattnet men det gick bra ändå. Tack för alla dina sypertydliga recept!

  • Leave a Reply