Dessert/ Efterrätt/ Irak/ Libanon/ Utvalt

Basbousa – Mannagrynskaka

Basbousa eller namoura (kärt barn har många namn) är en orientalisk mannagrynskaka. En riktigt delikatess som är en stor favorit i Mellanöstern. Kakan dränks i sirap som gör kakan extra söt och saftig. Inte så värst svår att göra och ett gott inslag på fikabordet.

Ca 32 små bitar basbousa
Kakan:
5 dl mannagryn
1 dl riven kokos
1 dl socker
1 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
175 g smält smör
2,5 dl turkisk yoghurt
Garnering:
Ca 32 st skalade sötmandlar
Sirap:
2,5 dl vatten
3 dl socker
1 msk citronsaft från en färsk citron
1 msk rosen- eller apelsinblomsvatten (finns att hitta i de flesta välsorterade mataffärer, kan uteslutas)
Pensling till formen:
Tahini (sesampasta) eller smör

Gör såhär:
Börja med att koka sirapen. Blanda socker, vatten och citronsaft i en kastrull. Koka upp under städning omrörning, sänk värmen och låt sjuda i ca 5 min. Rör om då och då. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsin/rosvatten. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.

Kakan. Smörj en mellanstor form med tahini eller smör (jag rekommenderar tahini). Blanda mannagryn, vaniljsocker och bikarbonat ordentligt i en skål. Tillsätt de övriga ingredienser till kakan, blanda väl och tryck sedan ut degen i den smorda formen. Täck med plast och låt svälla i rumstemperatur i ca 15-20 min. Skär ut en rutmönster och tryck i mandlarna försiktigt.

Värm ugnen till 175°. Baka kakan mitt i ugnen i 20 min. Ta ut formen och skär försiktigt om kakans rutmönster på nytt, detta för att kakan inte ska smulas sönder när du skär upp den vid servering. Ta in i ugnen igen och baka i ytterligare ca 20-25 min, tills den blir gyllene. Ta ut och ringla genast över  den kalla sirapen över hela kakan. Låt den suga till sig all sirap i minst 2 timmar, gärna över natten i rumstemperatur. Täck kakan när den svalnat så den inte torkar ut. När den sugit åt sig sirapen förvarar du den i kylen, håller sig bra upp till 10 dagar. Servera kakan kall eller ljummen.
42568

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

22 Comments

  • Reply
    Jasmin
    08/12/2015 at 17:49

    Hej
    Kan man byta ut bikarbonat mot bakpulver? och i så fall hur mycket bakpulver?

    • Reply
      Zeina
      08/12/2015 at 19:36

      Det går att byta ut till bakpulver, 1 tsk bakpulver då. Lycka till /Zeina

  • Reply
    Katalin
    23/12/2015 at 21:53

    Jag undrar om det går bra med grekisk joghurt istället för turkisk

    • Reply
      Zeina
      23/12/2015 at 22:09

      Hej 🙂
      Det funkar bra /Zeina

  • Reply
    Mouna
    01/01/2016 at 19:25

    Hej Zeina
    Jag har en pajform på 24cm och sen har jag en medelstor långpanna, vilken är att föredra?

    • Reply
      Zeina
      01/01/2016 at 21:19

      Jag rekommenderar pajformen 🙂

  • Reply
    Hadeel
    19/02/2016 at 08:52

    Hej ska man hälla över all sirap man gjort eller hur mycket av det??

    • Reply
      Zeina
      19/02/2016 at 09:52

      Beroende på hur söt du vill ha den, jag häller på allt 😀

  • Reply
    Selma
    20/02/2016 at 12:07

    Kan man frysa in den?

    • Reply
      Zeina
      20/02/2016 at 17:44

      Det kan man göra 🙂

  • Reply
    Aisha
    29/02/2016 at 12:11

    Använder du fint eller grov mannagryn ?

    • Reply
      Zeina
      29/02/2016 at 12:56

      Jag använder fin mannagryn 😀

      • Reply
        Aisha
        03/03/2016 at 12:39

        Okay toppen! Ska göra Den idag …min favorit

  • Reply
    Joumana
    17/06/2016 at 14:11

    Hej!

    Jag har bakat din recept namora,blev tyvär inte bra.
    Jag tror fel på jag har använd mannagryn och inte
    Fin gryn är det därför tror du.

    Tack
    Joumana

    • Reply
      Zeina
      20/06/2016 at 10:55

      Hej 🙂
      Det kan nog bero på mannagrynssorten, jag brukar ta den vanliga mannagrynen som finns affären. Den är fin i kornen.

  • Reply
    Emma
    23/06/2016 at 18:25

    Tack! Kakan blev uppskattad o man o bror slukade 1/2 så fort jag tog ut den ur ugnen!
    Ramadan Karim

    • Reply
      Zeina
      29/06/2016 at 11:21

      Så underbart 😀 Ramadan Karim och tusen tack för att du skriver några rader till mig. Kram /Zeina

  • Reply
    Linda
    04/07/2016 at 23:41

    Väldigt god. Perfekt till bairam. Tack Zeina för reseptet. Glad bairam till er.

    • Reply
      Zeina
      08/07/2016 at 11:12

      Tack så hjärtligt själv. Eid Mubarak 😀 Kram

  • Reply
    lana
    04/06/2017 at 18:02

    hej, har tyvärr ingen mannagryn men mandelmjöl kan man ersätta det med mandelnmjöl?

    • Reply
      Zeina
      06/06/2017 at 22:39

      Hej,
      Nej det blir tyvärr inte samma sak med mandelmjöl

  • Reply
    Malin
    07/06/2017 at 13:26

    Den var väldig god och uppskattad av gästerna!

  • Leave a Reply

    1 × tre =