Barbaribröd- Persiskt bröd

Barbaribröd är en storsäljare i de bagerier som erbjuder detta fantastiska bröd. Ett härligt bröd med en frasig skorpa och mjukt inkråm. Ett mycket populärt bröd i Iran. Smaken är väldigt neutral, brödet passar därför som både frukostbröd, bredvid soppan eller att doppa i olika röror och guckor. Brödet är dessutom helt vegansk utan mejeriprodukter.
berberibröd

2 st Barbaribröd
1 påse torrjäst (12 g) eller 1 färsk jäst(50 g)
5 dl ljummet vatten
Ca 12-13 dl vetemjöl
2 tsk salt
Pensling:
1 dl vatten
1 tsk socker
1 tsk olja
1 msk mjöl
Garnering:
Sesamfrön
1 tsk Nigellafrön (små svarta kryddiga frön, går att uteslutas eller ersättas med svarta sesamfrön)
2 msk mannagryn att strö på plåten

Gör såhär:
Lös upp jästen med ljummet vatten och låt stå i 5 min. Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen en bra stund, gärna i 7-8 min i bakmaskin eller i 10 min för hand. Degen ska vara kladdig, inte kompakt. Smörj bunken och degen med lite olja och täck med en plastpåse, låt jäsa 1 timme i rumstemperatur. Dela degen i 2 lika delar, lägg dem på en ordentligt oljad plåt, täck dem med plast och låt jäsa i ytterligare 2 timmar i rumstemperatur eller några timmar i kylen. Kan jäsas i kylen upp till 10 timmar. Förbered under tiden smeten som ska penslas på bröden. Blanda alla ingredienser till smeten i en liten kastrull och koka upp under omrörning. Låt kallna i rumstemperatur.

Värm ugnen till 250° och låt den bli ordentligt varm. Lägg ett bakpapper på en plåt och strö över mannagryn (funkar att uteslutas). Lägg en av degbitarna på plåten och tryck ut den oval med händerna. Gör långa streck med fingrarna tvärs över brödet, pensla på smeten och gör om strecken igen. Strö på fröna. Lägg plåten på sista falsen i ugnen nedifrån och grädda i ca 15 min på högsta värmen. Ha koll på brödet så den inte bränns, den ska få en fin brun färg. Ta ut och servera med något gott. Brödet är allra godast nygräddad.


Join the Conversation

  1. Hej! Har gjort så mycket som du lagt ut på bloggen, tack för en underbar blogg och fortsätt med det du gör, jag har testat så mycket nytt pågrund av dig och allt blir så gott!!!! Men jag har ett problem. Jag testade piroger och bröd men det blir så hårt ?? Vad gör jag för fel?

    1. Zeina Author says:

      Hej 😀
      Minska mjölmängden och knåda degen en bra stund. Hellre lite kladdig deg än för kompakt. Bättre lycka nästa gång. Kram

      1. Shurok says:

        Hej
        Har gjort Barbaribröd ett par ggr men mängden mjöl verkar inte stämma för när jag tar ca 12 dl så bli degen kompakt! Ska man helst ta 10 dl så får jag rätt konsistens?

        1. Hej! Jag märkte samma sak. Jag halverade mängderna och degen blev kompakt.

    2. Henri says:

      Jag väger alltid mjölet (1 dl=60 g) och då blev brödet bra.

  2. Hej Zeina!
    jag surfar in på din hemsida nästan varje dag o drömmer mig bort om god mat
    Jag har lagat ett par rätter utav dina recept, alla jättegoda – men detta bröd var i särklass det godaste! Ja, det är nog ett av de godaste bröd jag någonsin ätit! Jag bjöd min familj o föräldrar på detta bröd med vitlökssmör till o en god pastasallad och det var fullträff för allas smaklökar.
    Tack för en fin o inspirerande hemsida Kram Sara

    1. Zeina Author says:

      ÅH!!! Va glad jag blir att läsa din underbara kommentar, tusen tusen tack fina du 😀 Det värmer och glädjer mig jätte mycket. En stor bamsekram till dig. Hoppas att du får en jätte fin dag 😀

  3. angelica falchetti says:

    Hjälp!!
    Brödet ska in i ugnen nu och jag inser att “sista falsen nerifrån” kan betyda översta falsen eller nedersta falsen!

    1. Jag undrade samma

  4. Gunnar says:

    Det torde vara nedersta falsen eftersom det ska stå inne i 250 grader i 15 minuter. På översta falsen blir det nog sot. 🙂

  5. Skall testa detta imorgon. Blir dock lite fundersam angående gräddningen. Du skriver först att ugnen ska vara på 250 grader men sedan att det skall gräddas på högsta temperatur, vilket är 300 grader på min ugn. Vilket gäller?

    Tack för spännande recept!

  6. Zahra says:

    Hej! Jag undrar om du kan hjälpa mej göra sådant bröd med så lite intag av kolhydrater. Då jag är diabetiker, så kan jag inte äta vanligt vetemjöl. Snälla jag hoppas du kan hjälpa mej. ☺️

  7. Anonym says:

    Ciabatta & pitabröd..tusen tack för de bra receptet du publicerar!

  8. Maria says:

    Hej.
    Jag har en fråga. Mjölkmängden i detta recept kan väl inte stämma? Jag försökte men det blev så hårt att det inte ens gick att göra en del av det. Jag la till 2-3 dl vatten till, och ändå var degen alldeles för kompakt för att bli riktigt luftigt persiskt barbaribröd. Jag blandade det i en rejäl köksmaskin under väldigt lång tid. Smaken för övrigt var perfekt.

  9. Milla says:

    Det här brödet köper jag ofta. Supergott. Bakar inte bröd själv men alla som bakar bröd: ni måste bara baka det här.

    1. Anonym says:

      samma med mig också ,jag helde på en dl till vatten .

  10. Hej! Jag undrar om det är möjligt att jäsa degen längre än 10 h i kylskåp, upp till 15 h, eller om den då blir överjäst?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close