Bakverk/ Bröd/ Persiskt/ Vegetariskt

Barbaribröd- Persiskt bröd

Barbaribröd är en storsäljare i de bagerier som erbjuder detta fantastiska bröd. Ett härligt bröd med en frasig skorpa och mjukt inkråm. Ett mycket populärt bröd i Iran. Smaken är väldigt neutral, brödet passar därför som både frukostbröd, bredvid soppan eller att doppa i olika röror och guckor. Brödet är dessutom helt vegansk utan mejeriprodukter.
berberibröd

2 st Barbaribröd
1 påse torrjäst (12 g) eller 1 färsk jäst(50 g)
5 dl ljummet vatten
Ca 12-13 dl vetemjöl
2 tsk salt
Pensling:
1,3 dl vatten
1 tsk socker
1 tsk olja
1 msk mjöl
Garnering:
Sesamfrön
1 tsk Nigellafrön (små svarta kryddiga frön, går att uteslutas eller ersättas med svarta sesamfrön)
2 msk mannagryn att strö på plåten

Gör såhär:
Lös upp jästen med ljummet vatten och låt stå i 5 min. Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen en bra stund, gärna i 7-8 min i bakmaskin eller i 10 min för hand. Degen ska vara kladdig, inte kompakt. Smörj bunken och degen med lite olja och täck med en plastpåse, låt jäsa 1 timme i rumstemperatur. Dela degen i 2 lika delar, lägg dem på en ordentligt oljad plåt, täck dem med plast och låt jäsa i ytterligare 2 timmar i rumstemperatur eller några timmar i kylen. Kan jäsas i kylen upp till 10 timmar. Förbered under tiden smeten som ska penslas på bröden. Blanda alla ingredienser till smeten i en liten kastrull och koka upp under omrörning. Låt kallna i rumstemperatur.

Värm ugnen till 250° och låt den bli ordentligt varm. Lägg ett bakpapper på en plåt och strö över mannagryn (funkar att uteslutas). Lägg en av degbitarna på plåten och tryck ut den oval med händerna. Gör långa streck med fingrarna tvärs över brödet, pensla på smeten och gör om strecken igen. Strö på fröna. Lägg plåten på sista falsen i ugnen nedifrån och grädda i ca 15 min på högsta värmen. Ha koll på brödet så den inte bränns, den ska få en fin brun färg. Ta ut och servera med något gott. Brödet är allra godast nygräddad.



berberibröd

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply
    Lyxig frukost från mellanöstern - Zeinas Kitchen
    02/05/2015 at 15:30

    […] Recept på brödet som finns på bild http://zeinaskitchen.se/berberibrod-persiskt-brod/ […]

  • Reply
    Mast o Khiar- Persisk Tzatsiki - Zeinas Kitchen
    03/07/2015 at 08:21

    […] Tips! Valnötterna går även att blanda i tzatsikin istället för att ha den som garnering, det blir jätte gott det med. Servera gärna med persisk berberibröd- recept finns HÄR! […]

  • Reply
    Veckans blogg: Zeinas Kitchen - Robbans bästa
    15/02/2016 at 10:17

    […] Persiskt berberibröd Recept: Här […]

  • Reply
    Libanesisk buffé- Vegansk presslunch - ZEINAS KITCHEN
    23/05/2016 at 13:48

    […] (recept finns längre ner på sidan) Receptförslag på vegansk bröd som passar till maten: Persisk berberibröd Arabiskt bröd i långpanna Veganbröd på 1 timme Receptförslag på fler veganska […]

  • Reply
    Lan
    28/06/2016 at 12:41

    Hej! Har gjort så mycket som du lagt ut på bloggen, tack för en underbar blogg och fortsätt med det du gör, jag har testat så mycket nytt pågrund av dig och allt blir så gott!!!! Men jag har ett problem. Jag testade piroger och bröd men det blir så hårt ?? Vad gör jag för fel?

    • Reply
      Zeina
      29/06/2016 at 11:39

      Hej 😀
      Minska mjölmängden och knåda degen en bra stund. Hellre lite kladdig deg än för kompakt. Bättre lycka nästa gång. Kram

  • Reply
    Sara
    26/07/2016 at 23:12

    Hej Zeina!
    jag surfar in på din hemsida nästan varje dag o drömmer mig bort om god mat
    Jag har lagat ett par rätter utav dina recept, alla jättegoda – men detta bröd var i särklass det godaste! Ja, det är nog ett av de godaste bröd jag någonsin ätit! Jag bjöd min familj o föräldrar på detta bröd med vitlökssmör till o en god pastasallad och det var fullträff för allas smaklökar.
    Tack för en fin o inspirerande hemsida Kram Sara

    • Reply
      Zeina
      31/07/2016 at 11:20

      ÅH!!! Va glad jag blir att läsa din underbara kommentar, tusen tusen tack fina du 😀 Det värmer och glädjer mig jätte mycket. En stor bamsekram till dig. Hoppas att du får en jätte fin dag 😀

    Leave a Reply

    sjutton + 10 =