Biff med bambuskott

Biff med bambuskott är en av de mest omtyckta rätter i kinarestauranger. Det bästa är att det är inte alls så svårt att laga denna underbara rätt själv hemma. Se bara till att ge köttet tid att marineras så den blir extragod och mör. Här kommer min version på biff med bambuskott som är minst lika god som på kinarestaurang, om inte godare!

4-6 portioner biff med bambuskott
400 g mört kött som lövbiff, ryggbiff eller entrecote (jag använde entrecote)
Marinad:
1 tsk bikarbonat
1 liten bit ingefära (ca 1 msk riven)
3 msk japansk eller kinesisk soja
2 msk majsstärkelse (maizena)
Grytan:
3 st vitlöksklyftor, finhackade
3 msk hoisinsås
3 msk ostronsås (se bild för tips)
2-3 msk soja
0.5 tsk svartpeppar
2 små burkar bambuskott (ca 227 g styck) eller 1 stor burk
0,5 hackad purjolök eller 1 strimlad gul lök
Ca 3 dl vatten
1 msk majsstärkelse + 0,5 dl vatten
Stekning:
Sesam- eller rapsolja
Valfri tillsättning:
Ca 8 st hackade champinjoner (jag kör utan)

Ovan kan du hur jag lagar rätten 🙂

Gör såhär:
Frys in köttbiten en stund, ca 30 min, så blir den lättare att skära i tunna skivor. Skär köttet i lövtunna skivor. Lägg i en skål tillsammans med bikarbonat och låt stå i 30 min. Bikarbonatet ger köttet en fin konsistens och gör den extra mör. Köttet kommer nästan smälta i munnen. Skölj sedan köttet ordentligt snabbt och låt rinna av. Riv ingefärabiten fint. Blanda kött, majsstärkelse, ingefära och soja väl. Lättast om du blandar med fingrarna. Låt köttet marineras i minst 2 timmar i kylen, gärna längre. Ju längre den får marineras desto godare. Mitt kött får stå i kylen över natten, ca 8 timmar.

Låt sedan köttet stå i rumstemperatur i ca 15-20 innan du tillagar den efter att det stått i kylen. Hetta upp 4-5 msk olja i en stekpanna. Stek köttet och vitlöken under omrörning. När köttet får färg tillsätter du hoisinsås och steker lite till. Stäng av värmen och ställ åt sidan. Skölj bambuskotten i hett vatten för att få bort den konserverade smaken och låt rinna av. I en separat stekpanna steker du purjolök/lök, eventuellt champinjoner tillsammans med bambuskott under omrörning. Löken ska bli glansig utan att få färg, tar ca 3-4 min.

Blanda ner bambuskotten och löken i samma gryta som köttet. Tillsätt soja, ostronsås, salt, peppar och vatten, koka upp och låt puttra i ca 8 min. Blanda majsstärkelse med vatten i en skål och häll ner det i grytan samtidigt som du rör om i grytan. Låt få puttra lite till, ca 3-5 min. Om du tycker att grytan är för vattnig kan du tillsätta lite mer majsstärkelse. Smaka av och tillsätt eventuellt mer soja eller salt. Servera med jasminris och sallad.

Biff med bambuskott
Marinerad kött, tvättad bambuskott, purjolök, vitlök, hoisinsås och soja.
Istället för ostronsås använder jag en vegetabilisk variant. Men det går lika bra med vanlig ostronsås.
Istället för ostronsås använder jag en vegetabilisk variant. Men det går lika bra med vanlig ostronsås.
IMG_0676
IMG_0687

Join the Conversation

  1. Emilia says:

    Kan man änvända vetemjöl istället för Maizena ?

    1. Zeina Author says:

      Det bör vara majsstärkelse för bäst resultat på redningen 😀

    2. Ja. Majsstärkelsen tillför endast stärkelse. Vetemjöl tillför ju lite lite brödsmak också, men det är så otroligt lite.

    3. I proffs-kinarestauranger, så penslar de även på lite lite vått mjöl på köttbitarna innan stekning så att köttet blir glatt.

  2. Kanon, blev som om jag hade kört take away la till paprika dock.

    Sen körde jag nog lite wilda Western med såserna men sånt är ju smaksak

    TACK!!

  3. Blev riktigt gott, lite för mycket ingefära smak bara så kanske lite mindre till nästa gång. Lät köttet marineras över natten.
    Men det saknas något för att få den “äkta” smaken, har hört att på kinakrogen har dem någon sorts Kinesisk vin/cherry i också, kanske det som saknas?

    1. MSG är nog det du söker efter.

    2. Minou says:

      Kineserna använder Shaoxing-risvin. Det kan ersättas med torr sherry. Zeina använder inte alkohol men en lämplig ersättare kan sannolikt hittas bland recepten på nätet. Annars är det bara att hoppa över. Smaken blir dock lite annorlunda då.

      1. Kan man använda Mirin?

  4. Hej. Jättegott….MEN, du har missat attraktiva in salt i receptet trots att det står i beskrivningen

  5. Autokorrekt var med på ett hörn….inte attraktiva, att skriva in, skulle det ju stå såklart

  6. Gjorde detta ikväll och följde receptet ganska troget men tripplade det för vi var ett gäng. Det blev supergott! Seriöst smaskigt! Bättre än någon version av takeaway jag någonsin ätit… Alla är proppmätta och nöjda så tack för receptet!

    1. Niklas says:

      Då barnen inte tycker om bambuskott bytte jag ut det mot minimajs. Funkade kanon och det slank ner mer än en portion hos båda barnen

  7. Christel says:

    Glömde skölja köttet från bikarbonatet…

    1. Karin says:

      Jag med hoppas det smakar bra ändå

  8. Tack för detta fantastiska recept, har gjort det 8-9 gånger sedan jag upptäckte det förra året. Perfekt varje gång. En fröjd att se barnbarn i tonåren lägga upp jätteportioner, ja, alla älskar detta. Har redan blivit en klassiker här.

  9. Hej alla testade det i dag fantastiska recept.

  10. Anonym says:

    Hej. En tsk bikarbonat – hur får jag det att räcka till allt kött? Skall det blandas ut med vatten eller?

  11. Annika says:

    Ingefäran tog tyvärr överhanden, men köttet blev mört av bikarbonaten.

  12. Maria says:

    En till som missade att skölja av köttet från bikarbonat… kan det ha gjort nåt med smaken? Jag fick inte alls till den där take-away-smaken. Ersatte ostronsås med lite fisksås och mer hoisin men nästa gång blir det ostronsås. Min gryta blev också så otroligt mörk och klibbig, inte som på bilderna.

  13. Krister nilsson says:

    Skall man skölja bort marinaden från köttet min blev lite väl stark

  14. Vad föredrar ni. Japansk eller kinesisk soya?

  15. Någon som har förslag på vegokött som blir bra?

  16. Nerjes says:

    Kan man ha i broccoli? Och i så fall när för att dom inte ska bli för mjuka?

  17. Robib says:

    Gjorde lövtunns skivor, skar dem i lagom bitar, marinerade över natten. Blev mer köttfärs än bitar när jag stekte de. Tror entrecote ja använde va för fin/mör eller att ja skar för tunnt..

  18. Denise says:

    Familjens nya favorit! Körde på lövbiff och hade i shiitake, champinjoner och lite extra av båda såserna. Har ätit betydligt tråkigare biff med bambuskott på restaurang. Toppklass på detta recept!

  19. Godaste ”biff med bambuskott” jag någonsin ätit! Första ggn jag lagade detta fick jag inte bort all bikarbonat, då smakade det inte jätte gott. Nu på andra försöket blev det perfekt.
    Använde mig av lövbiff och marinerade över natten. Skippade salt och körde på 3 msk soja. Detta kommer jag äta många många gånger igen

  20. Anette Lundgren says:

    Fantastiskt enkelt och så enkelt att göra. Tack för super bra recept

  21. Kan man marinera i köttet i majsstärkelse istället? Har gjort det med kyckling i en kycklingwok tidigare och det blev väldigt mört och fint. Tänkte att man samtidigt reder såsen 🙂

    1. Så går det när man inte läser receptet ordentligt 🙂 Ser ju nu att det redan är majsstärkelse i receptet. Ska absolut testa!

  22. Jessica says:

    Otroligt gott..

  23. Lotta Widén says:

    Hej!
    Jag undrar var du köpt den stora härliga stekpannan som du steker köttet i.

  24. Natali says:

    Fantastiskt gott resultat och ”köttet bara smälter i munnen” är ett bra omdöme ifrån familjen! Rekommenderas verkligen att prövas och avnjutas, för det gjorde jag! Tack bästa Zeina för dina recept, välskrivna och enkla att utföra!

  25. Ett av de bästa recepten på lövbiff wok som vi testat. Fryst kött med bikarbonaten innan marinaden gör nog susen och att köttet verkligen smälter i munnen. Dessutom tycker jag övriga smaker inkl ingefäran kommer fram bra i och med att receptet inte innehåller Chili, som annars är gott men som inte alls saknas här!

  26. Susanna Lindström says:

    Tack för detta receptet.
    Jag testade det för första gången och detta kommer garanterat bli ett återkommande recept hos mig.
    Fantastiskt mört kött och underbar smak med ingefära och hoisinsås. Mycket godare än någon jag ätit på restaurang.

  27. mathias Johansson says:

    Otroligt bra recept! Frugan är från Kina så vi brukar käka rätt mycket på kinarestauranger och det går inte att särskilja det Vi får på våra favoritrestauranger från detta. Enkelt att laga och så gott. Barnen älskade det verkligen. Stort tack för detta recept!

  28. LINDA KREÜ says:

    Ett jättebra recept! Synd bara att ingefäran tog över hela rätten. Nästa gång ska halvera den mängden.

  29. Susanne Jarlemark says:

    Mycket bra recept.
    Jag provade med strimlad fransyska, som jag lät marinera med bikarbonat 1 timme. Blev mört och bra.
    Ingefäran var aning markant, men det rättar jag till nästa gång. Detta kommer göras flera ggr

  30. Anonym says:

    Jag har gjort den här rätten minst fyra gånger nu. Första gången blev det helt perfekt, det enda problemet var att det inte fanns så mycket mat som jag hade velat ha (stora portioner flera dagar). Efter det har jag alltid gjort dubbel sats, men köttet har brytits ner till färs eller mos varje gång. Idag tog jag bara en halv tesked bikarbonat på nästan ett kilo lövbiff, lät ligga bara kanske en kvart och sköljde noga. Ändå blev det köttfärs direkt när jag började steka. Nästa gång testar jag helt utan bikarbonat! Smaken är anledningen att jag försöker igen och igen. Sååå gott!

  31. SaVal says:

    Supergott! Fick i lite för mycket ostronsås så jag lade in mer sojasås för att balansera! Behövde inte salta 🙂 Hela familjen älskade det.

    Såg att några i kommentarerna har kött som har smält bort. Jag använde lövbiff som var skuret i 1 x 4 cm bitar och hade bikarbonat i i 30 min, vartefter jag sköljde köttet noga. Marinerade därefter i kylskåpet i ca 2 h och det var hur mört som helst utan att falla ihop till nötfärs.

  32. Jasmine Andersson says:

    Mitt kött smälte och vart ett mos av jätte chockad mitt kött marinerades över natten och går inte göra något av detta nu så måste slänga allt … sjukt onödigt ja sköljde av köttet från bikarbonaten men de känns som de är de som har gjort detta ändå ? Har ingen annan förklaring på vf de smälter o blir
    Mos

  33. Elisabeth Landborg says:

    kan man göra den vegetariskt

    Elisabeth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close