Biryani

Biryani är en risrätt som är väldigt populär i de Orientaliska länderna, främst i Irak men även i Indien och Pakistan. En fantastisk rätt med härliga smaker. I mitt recept ingår det mycket kärlek och jobb. Jag kokar min egen buljong och smaksätter den med goda kryddor. Denna biryani är en blandning av den Indiska och Irakiska receptet. Det är många moment men väl värt all möda! Världens godaste biryani om jag själv får säga 😉
  biryani

6-8 portioner Biryani
6 dl basmatiris av god kvalité
3 dl vermicelli (små tunna spaghettitrådar)
1 gul lök
Garnering:
3 dl djupfrysta ärtor
2 morötter, skalade och hackade i tärningar
3 potatisar, skalade och hackade i tärningar
2 dl russin av valfri sort (jag blandar gula sultan- och vanliga russin)
3 dl sötmandel, skållad och skalad
4 st kycklingfiléer
Buljong:
1 liten bit kycklingfilé
1 lök
2-3 lagerblad
6 svartpepparkorn
1 morot
1 selleristjälk (går att uteslutas)
2 kanelstänger
1 msk salt
Kryddor
Ca 3 msk biryanikrydda
1 msk curry
Paprikapulver
Salt & peppar
Biryanikryddmix:
2 msk malen koriander
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk kummin
0,5 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
1/4 tsk svartpeppar
1 krm malen nejlika
1 krm riven muskotnöt
Stekning och fritering:
Rapsolja

biryani

Gör såhär:
Börja med att blanda din egen biryanikrydda om du inte har en färdigköpt och ställ åt sidan. Koka sedan upp buljongen. Lägg kycklingfilen i en kastrull och koka upp, så fort första skummet bildas silar du av och häller över ca 1 liter nytt hett vatten. Lägg i övriga ingredienser till buljongen och koka upp. Skumma av vid behov, låt sjuda under lock i ca 30 min. Stäng av värmen och låt stå. Du kan hoppa över detta moment och använda 2 hönsbuljontärningar och ca 5 dl vatten istället.

Koka morot och ärtor mjuka och sila av. Fritera potatistärningarna gyllene och låt rinna av på papper. Blötlägg russin i ljummet vatten i ca 15 min och sila av. HIT kan du förbereda alla moment om du vill och tillaga rätten vid senare tillfälle eller nästa dag.

Krydda kycklingfiléerna med 1,5 tsk biryanikrydda, 0,5 tsk paprikapulver, 3/4 tsk curry och 2 msk rapsolja. Lägg i en ugnsform och baka mitt i ugnen på 210° i ca 15-20 min (tills de är genomstekta). Ta ut och ställ åt sidan. Stek ärtor, morot och potatis en stekpanna, krydda med salt, peppar och 3/4 tsk biryanikrydda. Stek mandeln gyllene i en separat stekpanna och tillsätt russin, stek med nötterna i ca 1 min.

Tvätta riset och blötlägg i ljummet vatten i ca 30 min. Sila av. Finhacka löken i tärningar och stek mjuka i 5 msk olja. Tillsätt 1 msk biryanikrydda och 0,5 tsk curry och stek med löken på medelvärme i ca 1 min. Bränn inte kryddorna. Vänd i riset varsamt utan att krossa riskornen. Koka upp kycklingbuljongen och sila av. Lägg buljongen över riset, det ska täcka riset med lite mindre än 1 cm. Koka upp och sänk sedan värmen. Lått tillagas på medelvärme tills riset är klart. Öppna upp locket och fluffa till riset med en gaffel, tillsätt eventuellt mer buljong om riset inte är färdigkokt och låt tillagas ytterligare.

Vermicellin: Hetta upp 2 msk olja i en stekpanna. Stek dem ljusbruna, ha koll de bränns vid snabbt. Stek under ständig omrörning. Häll över ca 3/4 dl vatten och fortsätt rör om tills pastan mjuknar. Tillsätt eventuellt mer vatten.
Lägg upp riset på ett fat och varva med vermicellin, grönsakerna och nötterna. Skär kycklingen i strimlor och lägg den snyggt över. Servera med sallad och tsatsiki eller en god gryta!
78
911
121314
biryani

Join the Conversation

  1. Kamilla Dulaimi says:

    Tack för en fantastisk fin blogg! Jag snubblade över din sida på Instagram och hittade den vägen hit. Älskar dina steg för steg bilder av de mest populära och de godaste orientaliska rätterna.

    1. Zeina Author says:

      Hjärtligt välkommen ska du vara, jätte kul att du har hittat hit. Jag tackar så mycket, det värmer verkligen 🙂 kram /Zeina

  2. Samar Gallioulina says:

    Älskar fina recept, särskilt den arabiska maten. Jag har så många minnen från när jag var barn och bodde hemma. Det serveras mycket irakisk mat som jag nu försöker göra själv. Tack för din blogg hjälper mig så mycket. Brukar läsa igenom vissa recept och kommer på mig själv med att sitta och le. Reminiscing när den är som bäst. Jag tänkte fråga vad du gör med kycklingen du använder till buljongen. Alltså den du kokar. Kastar du den? Kan man använda den till själv rätten annars?
    Kram!

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Tack snälla 🙂 härligt att läsa. Jag tackar så mycket. Kycklingen blir ganska torr efter att det fått koka så länge, det är en ganska liten bit. Du kan använda den om du vill, helt upp till dig. Känn av hur konsistensen är på den, smakar den bra efter uppkokning kan du garnera maten med den. Jag brukar kasta den, den gör sitt som buljong. Lyckta till/Zeina

  3. Therese says:

    Hejsan!
    Jag älskar att läsa dina recept då de är så spännande, utförliga och fint beskriva med bilder och allt.
    Jag har ätit Biryani på flera resturanger både i Sverige och utlandet och tycker det är fantastiskt gott så i morgon tänkte jag göra efter ditt recept.
    Jag har även smakat Biryani med lammkött och jag undrar om du vet om det bara är att byta ut kycklingen mot lamm, använda samma kryddor osv och då ev. kanske använda en annan buljongtärning?
    Kan tillägga att jag har ett helt lamm i frysen och har ingen erfarenhet av just lammkött 😀
    Kram Therese

    1. Zeina Author says:

      Hej:-)
      Tack så hjärtligt, det värmer att du gillar mina recept. Det funkar alldeles utmärkt att använda lammkött istället med samma kryddsättning. Lycka till och hoppas att det smakar. Kram /Zeina

  4. Hanna says:

    Jag brukar göra biryani nästan likadant, men med en hel färdiggrillad kyckling. Jag plockar allt kött från benen och delar i lagom stora bitar och kokar upp en “snabb-buljong” på alla benen sen. Det är ju ändå en hel del moment med rätten, och jag tycker det brukar bli himla bra med grillad kyckling. Och – Oh my God – höll på att glömma mitt viktigaste tips: Lite saffran! Yum yum yuuum.
    Tack för din fina blogg Zeina!

    1. Zeina Author says:

      Tack för tipset, låter riktigt gott 😀 måste testa. Ha det bäst fina du och tack för att du skrev några rader. Kram /Zeina

  5. Nathalie says:

    Jag är svensk men en man från Irak. Han klagade så mycket på att jag bara gjorde svensk mat. Sen hittade kag din sida och det har gjort mitt äktenskap så mycket bättre. Min man älskar al mat jag gör från dig och resten av familjen med. Super god mat.

  6. Anonym says:

    Jag vet inte hur jag hittade din sida, men jag älskar kryddig mat och ena svärdotter är från Iran och en den andra från Turkiet. Jag gillar att prova nya saker och smaker. Har blivit inspirerad av din sida. Tack

  7. Tänkte skriva ut nreceptet på Biryani, men 13 sidor?? Kan ni inte göra en mer utsskriftsvänlig vy?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close