Bolani- Afghanskt fyllt bröd

Bolani är ett afghanskt tunnbröd som fylls och steks gyllene. De smakar allra godast nystekta och varma och serveras gärna med en god yoghurtdipp. Bolani kan serveras som en sidorätt eller som en hel måltid. En god vegetarisk rätt som även passar veganer. Om man vill servera en vegansk yoghurtdipp bredvid kan man enkelt byta ut yoghurten mot soja- eller havreyoghurt. 

10 st bolani
Ca 10 dl vetemjöl
4 dl vatten
1,5 tsk salt
2 msk olja (olivolja eller neutral olja funkar bra)
Fyllning 1 (räcker till ca 6 st bolani):
4 st kokta potatisar
1 gul lök
1-3 st gröna chili (justera hetta efter smak)
1 knippe färsk koriander (ca 2 dl när det hackas)
3 st salladslök
Salt & peppar
Fyllning 2 (räcker till 4-5 st bolani):
2 st purjolök
1-3 st gröna chili
1 knippe koriander (ca 2 dl när det hackas)
Salt & peppar
Stekning:
Matolja eller olivolja (välj fritt efter smak)
Tillbehör:
Afghansk yoghurtdipp– recept finns HÄR! (byt ut yoghurten mot soja- eller havreyoghurt om du vill göra såsen vegansk)
Afghansk sallad– recept finns HÄR!

Gör såhär:
Förbered degen först. Blanda ihop alla ingredienser och knåda degen smidig en stund, gärna i 10 min i bakmaskin eller för hand. Degen ska kännas luftig, varken för kladdig eller kompakt. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om den känns för kladdig. Täck ordentligt med plast och låt vila i rumstemperatur medan du förbereder fyllningen.

Fyllning nr 1. Mosa potatisarna. Hacka lök, chili, koriander och salladslök. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Vänd i chili och stek lite till. Lägg mosad potatis i en skål, häll över den stekta löken och chilin. Tillsätt koriander och salladslök. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.
Fyllning nr 2. Tvätta purjolöken ordentligt. Hacka purjolöken till tunna strimlor. Hacka chili och koriander. Hetta upp olja och stek purjolöken tills den mjuknar under omrörning. Vänd i chilin, stek lite till. Stäng av värmen, tillsätt koriandern och krydda med salt och peppar. Låt fyllningen svalna. (Du kan även hoppa över momentet med att steka purjolöken och fylla den rå i degen).

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 10 lika stora delar. Forma delarna till bollar och täck väl med bakduk. Ta en boll och kavla ut den till en rund och tunn platta. Lägg på fyllning på en sida av degen och vik sedan i mitten. Nyp ihop kanterna ordentligt. Platta försiktigt ihop bolanin. Hetta upp olja i en stekpanna och stek bolani ca 2-3 min på varje sida. Låt rinna av på papper och täck med bakduk. Stek resten av degen på samma sätt.  Servera dem varma med yoghurtdippsås. Bröden funkar utmärkt att frysas.

Fyllning 1 med potatis.
Fyllning 2 med purjolök.

Join the Conversation

  1. Klara says:

    Gjorde med yoghurt och sallad som tillbehör! Jättegott och enkelt att göra 🙂

  2. Hanna o A says:

    Jag gjorde dessa för första gången idag med en variant på fyllning 2, med kajp, spenat, grönkål, vitlök, chili och kryddor och det var otroligt gott! Tack för receptet!

  3. Sofia says:

    Kan man byta ut koriandern eller ta bort det helt?

    1. Zeina Author says:

      Funkar jättebra att byta ut mot vilken ört som helst eller utesluta helt.

  4. Det ska inte vara något näsbenet alls i degen?
    De ser otroligt goda ut och jag funderar på att testa dem. I dessa coronatider med brist på jäst i alla butiker är det ju perfekt!

    1. Jäsmedel autocorrect…

  5. Emilie says:

    Kan man göra dom glutenfria på nåt sätt? Har gjort dessa många gånger då min man är afghan men vill bjuda mina vänner där en av dom är glutenallergiker!

    1. Carola says:

      Det blåa Lailas mjölmix är kavlingsbart om man tillsätter ett ägg när man bakar bullar, det kanske funkar?

      1. Helena says:

        Om man vill äta både glutenfritt och veganskt fungerar det inte att använda ägg. Finns det något annat sätt möjligtvis?

  6. Thea Nilsson says:

    Hur många bröd vill man ha per person? Blir de stora? 2 var?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close