Börek eller “gül börek” som dessa heter på turkiska är små rosformade pajer fyllda med spenat och fetaost. Variationerna på börek är många och man kan fylla dem med bland annat potatis, ost eller köttfärs. Recept på börek med köttfärs hittar du HÄR! Det finns även många olika former på börek. Dessa små handpajar är vackra att duka fram på buffén eller när man får gäster. Goda att avnjutas som en hel rätt med sallad eller som en sidorätt bredvid plockmat.

börek-12
6 stycken små pajer
6 st yufka degblad (läs tips nedan)
500 g färsk spenat (läs tips nedan)
3 st lök
200 g fetaost
Vegeta (allkrydda) eller örtsalt (vanlig salt funkar också)
Svartpeppar
Pensling:
2 ägg
1 dl turkisk yoghurt
0,5 dl olivolja eller 50 g smör
Garnering:
1 äggula
Sesam- och nigellafrön (nigellafrön kan uteslutas)
TIPS! Yufka degplattor är något tjockare än filodegsplattor och mycket mer lätthanterliga. De hittas främst i affärer med produkter från Turkiet och Mellanöstern. Om du mot förmodan inte hittar yufkadeg kan du istället använda filodeg, pensla då på lite mindre yoghurtsmet eftersom filodeg är tunnare. Om du använder djupfryst spenat är det viktigt att den får rinna av i en sil och att du sedan kramar ur vätskan med en kökshandduk innan du fräser den med löken.
Recept på börek med köttfärs hittar du HÄR!

Gör såhär:
Finhacka löken och grovhacka spenaten. Stek löken i olja tills den mjuknar och får färg, vänd i spenaten och stek den tills den släpper ifrån sig all vätska och mjuknar. Krydda med vegeta/salt och svartpeppar. Smula i fetaosten och rör om, ställ åt sidan och låt svalna. Vispa ägg, yoghurt och olja/smör till pensling och ställ åt sidan.

Öppna yufkadegen och lägg på en bricka, täck väl med dubbla kökshanddukar eller plastpåse, degen är känslig och torkar ut väldigt snabbt, om den gör det kommer den att smulas sönder när du använder den. Lägg en degplatta på bakbordet och pensla rikligt med äggsmeten. Lägg spenatfyllning längs kanten från långsidan och rulla till en rund ros. Lägg på en plåt med bakpapper. Pensla böreken med uppvispat äggula och strö på sesam och eventuellt nigellafrön. Baka mitt i ugnen på 200° i ca 30 min, tills rosorna blir gyllene. Servera dem varma eller kalla. Goda att serveras med tsatsiki och sallad eller som tillbehör på buffén.

Borekborekborekborekbörekbörek
gul börekbörek-11

Kopiera