Börek (borek/burek) är en slags paj som kan göras på yufka- eller filodeg. Man hittar många olika varianter på börek i Turkiet och även i Balkanländerna. Den kan variera i både form och vilken typ av fyllning man har i. Det mest klassiska är dock köttfärsfyllning eller spenat med fetaost. Recept på börek med spenat och fetaost hittar du HÄR! Börek kan serveras som en hel rätt med sallad och tsatsiki, som ett gott tillbehör på buffén, till soppan eller som en lyxig frukost. Fantastiskt vacker och god.
börek-8

6 portioner Börek
12 st yufka degplattor, ca 500 g (läs tips och se bild nedan)
500 g köttfärs eller veggiefärs
3-4 lökar (gul eller rödlök funkar bra)
1 liten bunte persilja eller spenat
1 msk paprikapulver
Vegeta (allkrydda) eller örtsalt/salt
Svartpeppar
Pensling
1 ägg
1 dl turkisk yoghurt
0,5 dl mjölk
50 g smör eller 0,5 dl olja
Garnering:
Sesamfrön
Nigellafrön (valfritt)
TIPS! Yufka degplattor är något tjockare än filodegsplattor och mycket mer lätthanterliga. De hittas främst i affärer med produkter från Turkiet och Mellanöstern. Om du mot förmodan inte hittar yufkadeg  kan du istället använda filodeg, pensla då på lite mindre yoghurtsmet eftersom filodeg är tunnare. Du kan variera köttfärsfyllningen genom att tillsätta 1-2 mycket finhackade potatisar. Stek dem med löken först innan du vänder i färsen.
Servering:
Myntatzatsiki– recept HÄR!
Recept på börek med fetaost och spenat hittar du HÄR!

Gör såhär:
Finhacka lök och stek i olja tills de mjuknar. Vänd i färsen och stek tills den  får färg. Tillsätt alla kryddor och persilja eller spenat, fräs lite till. Låt fyllningen svalna. Vispa ägg, yoghurt, mjölk, smör/olja till pensling och ställ åt sidan. Smörj en ugnsform med smör, jag använder en vanlig pajform. Öppna yufkadegen och lägg på en bricka, täck väl med dubbla kökshanddukar eller plastpåse, degen är känslig och torkar ut väldigt snabbt, om den gör det kommer den att smulas sönder när du använder den. Lägg en degplatta på bakbordet och pensla rikligt med yoghurtsmet, lägg en till platta över och pensla igen. När du väl penslat degen får du arbeta lite snabbt, om den står för länge med fukt kan den gå sönder.

Lägg köttfärsfyllning längs kanten från långsidan. Rulla till en lång rulle och snurra ihop till en spiral, lägg den mitt i ugnsformen. Fortsätt att göra samma sak med resterande fyllning och degplattor och bygg ihop rullarna tills du har en spiral i formen.

Pensla hela hörekens ovansida med resterande yoghurtmix och strö sedan på sesam- och nigellafrön. Värm ungen till 200° och baka mitt i ugnen ca 30-40 min, tills den får en gyllene färg. Sänk eventuellt värmen till 175° om den får för mycket färg upptill men fortfarande inte är klar i mitten. Servera börek med myntatzatsiki och sallad.

20160606_143451-0220160606_143501-01börekbörekbörekbörekbörekbörekbörekbörek-6börek-8börek-2

Kopiera