Afghanskt/ Grönsaker/ Grytor/ Vegetariskt

Bourani banjan- Afghansk tomatsås med aubergine

Bourani banjan är en fantastiskt god afghansk maträtt.Vilka underbara smaker denna rätt bjuder på! Mustig och smakrik tomatsås med friterad aubergine. Såsen ska gärna innehålla chili och vara stark i smaken, den fräscha myntayoghurtsåsen bryter av hettan. Ljuvlig att avnjutas med pitabröd.

4 portioner bourani banjan
3 st aubergine
4 st röda tomater eller 1 burk krossad tomat
4 st vitlöksklyftor
2 st paprikor (valfri färg, jag använder gröna)
2-3 msk tomatpuré
Färsk eller torkad chili (justera mängd och hetta efter smak)
2 tsk gurkmeja
Salt och peppar
2 dl vatten
Neutral olja till fritering (jag använder rapsolja)
Yoghurtsås:
3 dl turkisk yoghurt
1 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1 msk torkad mynta
Salt

Gör såhär:
Förbered vitlökssåsen, Blanda alla ingredienser, mixa väl och ställ sedan såsen i kylen.

Skala auberginerna och dela dem i mitten. Skär dem ca 1 cm tjocka skivor. Skär paprikan i klyftor. Hetta upp olja och fritera aubergineskivorna gyllene, ca 1 min på varje sida. Fritera paprikaklyftorna några sekunder. Låt grönsakerna rinna av på papper ordentligt under tiden du förbereder såsen.

Hetta upp olja, pressa eller finhacka vitlöksklyftorna och stek i oljan. Var noga med att du inte bränner vitlöken. Hacka tomaterna i tärningar om du använder färska. Häll tomat/krossad tomat, tomatpuré och gurkmeja i kastrullen med vitlöken och stek allting lite till. Vänd i chilin, om du använder färsk chili kan du hacka dem i bitar. Krydda med salt och peppar, tillsätt ca 2 dl vatten och låt såsen puttra under lock i ca 30 min.

Lägg auberginerna och paprikorna i en rymlig stekpanna. Häll tomatsåsen över, täck med ett lock och låt allting sjuda långsamt i ca 10-15 min. Lägg lite yoghurtsås i botten av ett fat och bred ut såsen lite. Varva bourani banjan och yoghurtsås i fatet. Garnera med lite mynta och servera genast med bröd.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

femton − 11 =