Gratäng/ Grekland/ Grönsaker/ Vegetariskt

Briam- Grekisk grönsaksgratäng

En fräsch grekisk grönsaksgratäng som påminner om ratatouille. Underbar att servera med en bit bröd eller som tillbehör vid maten. Snåla inte med olivoljan och låt gärna gratängen bakas långsamt minst en timme. Lika god att avnjutas kall som varm. 
4 portioner
4 mellanstora potatisar
1 fast zucchini
1 st aubergine
1 lök
1 grön paprika (jag tog sivri, långa smala paprikor)
Salt & peppar
1 dl olivolja
Tomatsås:
4 st färska tomater (kan ersättas med en burk krossad tomat)
1,5 dl passerad tomat (kan ersättas med 2 msk tomatpuré utspädda i 1,5 dl vatten)
1 dl finhackad persilja
3 vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
Salt & peppar

Recept på kurdisk tapsi hittar du HÄR!

Recept på vegansk gulasch hittar du HÄR!

Recept på libanesisk moussaka hittar du HÄR!

Gör såhär:
Värm ugnen till 175°. Skär aubergine, zucchini, skalad potatis och lök i tunna skivor. Lägg i en ugnsform, krydda med salt och peppar och blanda allting.

Skala tomaterna och mixa eller finhacka till små bitar. Blanda tomaterna med passerad tomat, persilja, oregano, finhackade vitlöksklyftor, salt och peppar. Häll tomatsåsen över grönsakerna. Ringla rikligt med olivolja över allting.

Baka gratängen mitt i ugnen i 30 min. Efter 30 min tar du ut gratängen från ugnen och täcker formen med folie, baka sedan i ytterligare ca 20-30 min. Ta bort folie och känn om grönsakerna har mjuknat, annars kan du baka dem en stund till. Servera som en hel rätt med en bit bröd eller som tillbehör vid maten.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

2 × 3 =