Bakverk/ Choklad/ Dessert/ Efterrätt/ Utvalt

Brownie utan ägg- Vegansk

Vegan brownie

En seg och kladdig brownie med ett krispig marängliknande täcke, helt utan ägg eller mejeriprodukter. Den smakar fantastiskt gott! Jag är fascinerad över hur kikärtsspad kan ge precis samma konsistens och smak som en riktig maräng. Nej, det finns inte det minsta smak av kikärtor i denna brownie, riktigt god. Av kikärtorna som blir över kan du göra veganburgare- recept HÄR!
Vegan brownie
12 bitar brownie
100 g kokosolja
100 ml spad från en burk kokta kikärtor (ca 1 dl och 1 msk spad)
3 dl socker
1,5 dl mjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
2 dl grovhackade nötter av valfri sort (hassel- och valnötter mixade jag)
TIPS! Du kan välja smakneutral kokosolja om du inte vill ha kokossmak i din brownie. Vill du ha en svag kokoston i den tar du en kokosolja med smak. Om du vill kan du ersätta kokosolja med 100 g smör.

Gör såhär:
Värm ugnen till 175°. Smält kokosoljan och låt svalna. Klä en mellanstor form med bakplåtspapper, ca 20×30 cm. Grovhacka nötterna och ställ åt sidan. Blanda kikärtsspadet och socker i en bunke och vispa tills det bildas en marängliknande smet. Det tar ca 3-4 min tills smeten är ordentligt vispad. Blanda övriga torra ingredienser i en annan skål och sikta sedan ner det i “marängen”. Vänd försiktigt, tillsätt kokosoljan och vänd tills allting är ordentligt blandat utan att du rör för mycket. Lägg i formen och strö på nötterna. Baka mitt i ugnen i ca 25-30 min. Kakan ska vara krispig upptill och kladdig inuti. Låt svalna och ställ sedan i kylen minst 1 timme. Kakan ska vara helt kall innan den skärs upp och serveras för bäst konsistens. Den kommer ha ett krispigt täcke som maräng och vara seg och kladdig inuti. MUMS! Servera gärna med grädde för att bryta av sötman.Veganbrownie
Ganska fantastiskt att se hur kikärtsspadet verkligen blir som maräng när den vispas en bra stund.
VeganbrownieVeganbrownie Vegan brownie

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Denise
    26/10/2016 at 17:45

    Hej! Brownien ser härlig ut! Undrar ifall det går att byta ut kokosoljan mot rapsolja?

    • Reply
      Zeina
      27/10/2016 at 21:42

      Det funkar bra 😀

  • Reply
    Denise
    27/10/2016 at 20:58

    Brownien ser härlig ut! Funderar ifall kokosoljan går att ersätta med rapsolja?
    Tack!

    • Reply
      Zeina
      27/10/2016 at 21:29

      Det funkar jättebra med rapsolja 😀

  • Reply
    Jane
    17/09/2017 at 23:11

    Är man inte sockervan så var detta alldeles för mkt. Gjorde detta recept och tyckte det var så sött att de var på gränsen till obehagligt. Det sega vart nästan som fudge.
    Dock hade jag ingenting att bryta av sötman med som det tipsas om I receptet. Tror blir bättre med sojagrädde el nått yogurth liknande.
    Annars ett kul recept med trevlig choklad smak.

  • Leave a Reply