Pompuski- Ukrainskt brytbröd med vitlök

Pompuski är ett vackert ukrainskt brytbröd som oftast serveras tillsammans med borsjtj. När brödet är nybakat och varmt ringlar man över en vitlökssås.  Brödet blir saftigt och får en läcker smak av vitlök. Underbar att servera bredvid de flesta soppor. Receptet är från år 2016 på bloggen, jag har bara uppdaterat det med nya fräscha bilder.

12-15 st frallor
25 g smör
2 1/2 dl mjölk
15 g färsk jäst ( ca 1/4 av en hel jäst)
1/2 tsk salt
1 tsk socker eller honung
Ca 6-7 dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg
Vitlökssås:
1-2 pressade vitlöksklyftor
2 msk olja (raps- eller olivolja)
0,5 dl ljummet vatten
1 krm salt
0,5 dl finhackad persilja

Gör såhär:
Smält smör och blanda med mjölk, låt bli ljummet. Smula ner jäst i en bunke och lös upp med lite av mjölken. Häll i resten av ingredienserna och knåda ordentligt i minst 10 min till en smidig deg. Täck bunken med en påse och låt jäsa i ca 45 min. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i ca 15 lika delar. Forma till små bollar och ställ dem i en mellanstor ugnsform med bakplåtspapper, ca 25×35 cm. Bollarna ska inte stå för nära varandra. Täck med en bakduk och låt jäsa i 45 min.

Värm ugnen till 200°. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Blanda alla ingredienser till vitlöksåsen. Ta ut brödet från ugnen och låt svalna lite, pensla sedan på vitlöksåsen medan brödet fortfarande är varmt. Servera gärna direkt efter att du lagt på vitlökssåsen. Passar perfekt vid borsjtj eller en god soppa.

Join the Conversation

  1. Camilla Ohlsson says:

    Underbart goda! Liksom så många av dina andra recept =)

    1. Zeina Author says:

      Tack snälla 😀

  2. Nettie says:

    Hej!
    Detta ser så gott ut:) Jag har aldrig bakat bröd och skulle vilja börja med detta brödet. Har en bakmaskin som jag vill inviga hur länge ska man ha degen i maskinen?

  3. Stina says:

    Hej! Brukar du verkligen använda så mycket jäst och låta jäsa så kort tid? Samma bröd i vår ukrainska receptbok görs med 12 g jäst, fördel och betydligt längre jästid…
    Tack för många bra recept i övrigt!

    1. Anonym says:

      *det ska stå fördeg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close