Bröd/ Buffé/ Frukost/ Smörgåsar/Baguetter

Pompuski- Ukrainskt brytbröd med vitlök

Pompuski är ett vackert ukrainskt brytbröd som oftast serveras tillsammans med borsjtj. När brödet är nybakat och varmt ringlar man över en vitlökssås.  Brödet blir saftigt och får en läcker smak av vitlök. Underbar att servera bredvid de flesta soppor. 

brod-2

12-15 st frallor
25 g smör
2 1/2 dl mjölk
15 g färsk jäst ( ca 1/4 av en hel jäst)
1/2 tsk salt
1 tsk socker eller honung
Ca 6-7 dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg
Vitlökssås:
1-2 pressade vitlöksklyftor
2 msk olja (raps- eller olivolja)
0,5 dl ljummet vatten
1 krm salt
0,5 dl finhackad persilja

Gör såhär:
Smält smör och blanda med mjölk, låt bli ljummet. Smula ner jäst i en bunke och lös upp med lite av mjölken. Häll i resten av ingredienserna och knåda ordentligt i minst 10 min till en smidig deg. Täck bunken med en påse och låt jäsa i ca 45 min. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i ca 15 lika delar. Forma till små bollar och ställ dem i en mellanstor ugnsform med bakplåtspapper, ca 25×35 cm. Bollarna ska inte stå för nära varandra. Täck med en bakduk och låt jäsa i 45 min.

Värm ugnen till 200°. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Blanda alla ingredienser till vitlöksåsen. Ta ut brödet från ugnen och låt svalna lite, pensla sedan på vitlöksåsen medan brödet fortfarande är varmt. Servera gärna direkt efter att du lagt på vitlökssåsen. Passar perfekt vid borsjtj eller en god soppa.

img_8750img_8758brod

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Borsjtj- Rysk rödbetssoppa - Zeinas Kitchen
    10/05/2015 at 15:07

    […] Servera gärna med brytbröd […]

  • Reply
    Camilla Ohlsson
    10/03/2017 at 17:29

    Underbart goda! Liksom så många av dina andra recept =)

    • Reply
      Zeina
      12/03/2017 at 13:27

      Tack snälla 😀

    Leave a Reply

    15 − elva =