Grytor/ Indien/ Ost/ Vegetariskt

Butter halloumi

Jag älskar indisk butter chicken. Krämig och urläcker gryta. Jag testade att göra en förenklad vardagsvariant på butter chicken och bytte ut kycklingen mot halloumi. Vilken fantastisk rätt det blev! Alla i familjen älskade grytan. Kommer definitivt tillagas fler gånger här hemma. Recept på butter chicken med kyckling hittar du HÄR!

4-6 portioner
400 g halloumi
2 gula lökar
2 st chili (uteslut eller minska mängd om du vill ha en mild sås)
1 msk riven ingefära
3 vitlöksklyftor
400 g krossad tomat (gärna finkrossad)
3 dl grädde (36%-40% fetthalt)
50 g smör
1 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 msk socker (mängd kan minskas)
Kryddor:
1 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
1 msk spiskumminfrön eller vanlig spiskummin
1 msk chilipulver (kan ersättas med paprikapulver)
Salt & peppar
Serveringsförslag:
Naan
Raita
Ris

Gör såhär:
Hacka lök och chili. Riv ingefära och vitlök. Hetta upp smör. Stek lök, chili, ingefära, vitlök och alla kryddor under omrörning. Tillsätt tomatpuré och stek lite till. Tillsätt krossad tomat, 1 dl vatten, blanda och låt sedan såsen puttra under lock i 15-20 min. Häll i grädde, smaksätt med socker (såsen ska gärna vara lite söt) och låt puttra i 10-15 min till.

Skär halloumi i tärningar, hetta upp en helt torr stekpanna och stek halloumi tills den får lite färg. Vänd ner i såsen och låt den få puttra med i 5-6 min. Servera grytan med önskat tillbehör.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Veronica
    04/01/2019 at 22:57

    Låter så gott! borde ju funka lika bra med kyckling till vardags också, säkert inte lika gott som när man lägger ned mer tid men blir nog gott åndå tror du inte?

  • Reply
    Matilda
    14/01/2019 at 14:52

    Lagade denna rätt och den blev jättegod. Adderade en grönsaksbuljongtärning för säkerhets skull eftersom jag kan tycka att tomatsås blir lite syrlig ibland, men den skulle säkert blivit lika god utan.

  • Reply
    Martin
    17/02/2019 at 19:59

    Bra smaker förutom att kardemumman är på tok för dominant. Jag utgick från att du menar mald kardemumma, men det kanske ska vara känor?

  • Leave a Reply