Indisk butterchicken är enligt mig en av de absolut godaste rätter som finns. Den är fantastisk! Så mycket smaker i en och samma rätt, en fest för gommen kan jag lova. Det är precis samma recept som min förra butterchicken som är gjord på kycklingklubbor, recept HÄR! fast denna är gjord på kycklingfilé. Det är några moment för att få till denna rätt men absolut vårt varje steg. Nedan följer ett tydligt teg för steg recept med bilder.

4 portioner Butterchicken
Kycklingen
3 st kycklingfiléer
Marinad:
2 dl turkisk yoghurt
1 msk gurkmeja
2 msk garam masala
2 msk kumminpulver (inte spiskummin)
1 tsk salt
Saften från en hel lime

Skär kycklingen i bitar. Blanda alla ingredienser till marinaden och häll sedan över kycklingen. Låt den marineras i kyl över natten eller i minst 8 timmar. Grilla sedan i ugnen på 225° i 20 min. Ställ åt sidan.
Fotor_145254947757361
Såsen
2 gula lökar
2 chili – kärna ur och hacka (uteslut eller minska mängd om du vill ha en mild sås)
1 bit ingefära
3 vitlöksklyftor
3 röda och mogna tomater
5 kardemummakapslar
2 kanelstänger
1 msk kumminfrön eller vanlig spiskummin
1 msk curryblad (kan uteslutas)
50-75 g smör
1 dl vatten
1 msk tomatpuré+ 1,5 dl vatten
1 tsk socker
1 msk chilipulver (kan uteslutas för mild sås)
2 dl grädde (36%-40% fetthalt)
Tillbehör:
Naanbröd- välj mellan neutral eller vitlöksnaan HÄR!
Indiskt ris- recept HÄR!

Gör såhär:
Hacka alla grönsaker. Smält smör i en stor stekpanna/kastrull, börja med att fräsa löken och kryddorna en stund. Tillsätt sedan ingefäran och chilin, låt dem få färg och mjukna. Häll sedan i tomaterna, och låt sjuda under omrörning några minuter, tillsätt eventuellt mer smör. När tomaterna mjuknat, tillsätter du 1 dl vatten, rör om och låt puttra 2 min till. Plocka bort kanelstängerna och lägg sedan såsen i en mixer. När allt har blivit en fin puré silar du bort alla klumpar och kryddskal genom en fintrådig sil. Häll tillbaka allting i stekpannan och tillsätt 1 msk tomatpuré, 1 msk chilipulver, lite curry blad (kan uteslutas), salt, 1 tsk socker och 1,5 dl vatten. Rör om och koka upp på medelvärme i ca 10 min.

Lägg sedan i den färdiggrillade kycklingen i såsen, vätskan som är i ugnsformen ska inte i såsen. Lägg på ett lock och låt grytan puttra i 30 min till. Lyft på locket och häll i 1,5 dl grädde. Rör om och låt puttra i ca 10 min till. Servera gärna med hackad koriander, raita, ris, mangochutney och nybakat nanbröd.

Butterchicken
Ingredienserna till såsen. Idag uteslöt jag chili för barnens skull men jag föredrar denna gryta het med sting i. Chili i är ett extra plus för den som gillar hetta.
Butterchicken
Kumminfrön och kardemummakapslar
Butterchicken
Fräs kryddorna med löken.
Butterchicken
Fräs även med ingefära, vitlök och eventuellt chili. Tillsätt sedan tomat och fräs lite till.

Butterchicken

Butterchicken
Mixa såsen slät med mixer.
Butterchicken
Sila såsen och häll tillbaka den i stekpannan. Smula över curryblad och ha i tomatpuré. Låt få puttra en stund.
Butterchicken
I med den grillade i kycklingen och låt puttra under lock i 30 min.
Butterchicken
Avsluta med grädde.
Doftar, smakar och ser ljuvlig ut. Fantastisk rätt.

 

Kopiera