New York cheesecake

Detta är en av de absolut godaste efterrätter jag vet. Oh my… denna cheesecake är verkligen to die for! Fyllningen är krämig och himmelskt god.  Det bästa är att du kan förbereda din cheesecake upp till 3-4 dagar innan servering och den räcker till många. Toppa den gärna med färska bär vid servering och njut!

Ca 14-16 bitar
Kakbotten:
300 g digestivekex
150 g smör
Fyllning:
800 g färskost (tex philadelphiaost)
5 st ägg
3 dl socker (du kan minska mängden socker till 2,5 dl för mindre sötma)
2 tsk vaniljsocker
2 msk mjöl
2 msk limejuice från en färsk lime (citron funkar också bra)
Topping:
2 dl creme fraiche (34% fetthalt)
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

På min Youtubekanal kan du se hur jag bakar cheesecaken

Gör såhär:
Börja med att göra kakbotten. Värm ugnen till 175°. Klä botten av en springform, 25 cm, med bakplåtspapper. Mixa kexen till smulor i en mixer, tillsätt smält smör och blanda ihop allting ordentligt. Tryck smulorna i botten och lite upp på kanterna av springormen. Grädda mitt i ugnen i 10 min. Ställ åt sidan.

Förbered fyllningen. Låt gärna philadelphiaosten stå i rumstemperatur en stund innan användning, då går det lättare att vispa den slät. Lägg färskosten, vaniljsocker, socker och limejuice i en bunke. Mixa osten slät med elvisp på medelhastighet i ca 2 min. Stoppa vispen och skrapa ner kanterna då och då. Se till att det inte finns några klumpar alls i smeten och vispa inte på för hög hastighet. Du vill inte ha massa luftbubblor i smeten utan bara vispa den så slät som möjligt.

När smeten är slät tillsätter du ett ägg i taget och vispar några sekunder mellan varje ägg. Här ska du inte heller vispa på full hastighet på vispen, vispa långsamt tills du får en slät smet. Tillsätt mjöl och vispa lite till. Häll smeten i springformen över kakbotten, sänk temperaturen på ugnen till 150°. Baka mitt i ugnen i ca 50-55 min, tills kakan har stelnat men fortfarande är lite “dallrig” i konsistensen. Stäng av värmen och öppna ugnsluckan, låt kakan svalna i ugnen i 1 timme utan att du stänger luckan. Detta gör du för att slippa få en spricka i kakan. Ta ut från ugnen och låt sedan kallna helt i rumstemperatur. Ibland kan cheesecake spricka lite upptill när den svalnar, det är ok, du kommer ändå täcka den med crème fraîchefrosting som täcker kakan.

Förberedd toppingen. Blanda ihop alla ingredienser till toppingen. Bred jämnt över den kalla cheesecaken. Täck kakan och låt stelna i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten. Cheesecaken klarar sig fint i kylen upp till 4 dagar. Öppna försiktigt upp springformen när du ska servera kakan. Servera gärna med bär bredvid.
  

Join the Conversation

  1. Jessica says:

    kan man förbereda och frysa in den? Ska jag då göra med fyllningen, frysa in och sedan lägga på toppingen vid servering?

  2. Anonym says:

    Vad händer om man glömmer mjöl?

  3. Ingrid Sandberg says:

    Klanman frysa in det som blir över.

  4. Alexander says:

    Riktigt bra recept, tack! Gjort den 3 gånger senaste 2 veckorna 😀

  5. Marie says:

    Super bra recept! Bakade den på min dotters födelsedag. Fick många stjärnor av gästerna

  6. Elina says:

    Hej! Ska man sänka till 150 grader efter man har lagt cheesecake i ugnen?

    1. Rebecca F says:

      Nej, innan.

  7. Adriana says:

    Bästa cheesecake jag har ätit .

    1. Zeina Author says:

      Så kul att läsa 😀 Tusen tack för din feedback

  8. Om man bakar den på en springform på 22 cm hur blir det mer tillagnings tiden i ugn? Är det fortfarande ca 55 min?

  9. Leila says:

    Hur blir recepten om man har endast 600 g färskost? Vad är det som ändras av ingredienserna?

    1. Undrar samma ???

    2. Rebecca F says:

      Gott! Hade dock cheesecaken i ugnen 25 minuter extra för jag hade 1000g ost istället för 800.

  10. Tack för ett grymt bra recept.

  11. Sååå god! Jag testade 400g Philadelphia och 400g naturell kvarg (för en lite “nyttigare” variant) och det fungerade fint det med.

  12. Camilla says:

    Vad gör mjölet? Vad kan jag byta ut det till som är glutenfritt (jag antar att det är vetemjöl som avses i receptet)?

  13. Ulla Sellbom says:

    Supergod och läcker att bjuda på men t.o.m. min nya form läcker trots bakplåtspapper både på kanter o botten. Testa idag med mer vetemjöl. Läcker ändå. Nu har jag en plåt under för att underlätta städning av ugn.

  14. Cecilia says:

    Jättebra recept! Till och med gästen dom inte gillar cheesecake gav den tummen upp. Hade överblivna pepparkakor hemma som jag gjorde botten på istället. Och hade i 1 dl frysta blåbär innan den fick åka in i ugnen. Supergod! Och 2,5dl socker räcker gott och väl.

  15. Viktor says:

    2 msk mjöl? Min kaka är helt lös efter 55 min i ugn ..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close