Bakverk/ Choklad/ Dessert/ Efterrätt/ Libanesiskt/ Turkiskt/ Utvalt

Chokladbaklava med Nutella

The baklava to die for! Krispiga filodegsbakelser fyllda med nötter och Nutella, fantastisk bakelse. Chokladbaklava är en favorit i Grekland, Turkiet och Mellanöstern. Den är ganska söt, precis som en baklava ska vara, så en liten munsbit gör susen för sockersuget. 
ChokladbaklavaIMG_1484

Ca 30 bitar chokladbaklava
450 g filodeg
200 g smör (gärna osaltad smör)
500 g nutella
2 dl flytande flytande honung eller sirap
200 g nötter av valfri sort
Förslag på nötter, välj en sort eller mixa fritt:
Hasselnötter, mandel, valnötter, pistage (jag tog hasselnötter och sötmandel)

Gör såhär:
Värm ugnen till 175°. Hacka nötterna, smält smöret och värm nutellan några sekunder i micron så den mjuknar och blir bredbar. Smörj en ugnsform, ca 24×30 cm, med smör. Skär filodegen så arken passar in i formen. Tänk på att ALLTID hålla filodegen som du inte använder ordentligt täckta med en plastpåse, degen torkas snabbt ut och blir smulig.

Lägg ett ark filodeg i formen, smörj med smält smör, fortsätt gör så tills du har 6 ark filodeg på varandra och pensla med smör mellan varje lager. Bred på 1/3 av nutellan, strö över nötter och ringla över lite honung eller sirap. Lägg på ytterligare 6 ark filodeg och pensla med smält smör mellan varje lager. På med nuttella, nötter och honung. Gör om samma process och avsluta med att täcka baklavan med 6 ark filodeg. Du ska alltså ha 3 lager med nutella, glöm inte att pensla med smör mellan varje lager. Spara 1 dl honung/sirap som ska på baklavan när den kommit ut ur ugnen. Pensla ovansidan av baklavan med smör, skär ut ett fint mönster med en vass kniv och strö på lite nötter. Baka mitt i ugnen tills den får en fin gyllene färg, ca 30 min.

Så fort den kommit ut ur ugnen ringlar du över 1 dl honung/sirap. Låt baklavan stå minst 2 timmar i rumstemperatur utan att du täcker den, gärna i ca 10 timmar så den hinner suga till sig all honung. Servera den kall. Förvara kakan i kylen, den håller sig bra upp till 10 dagar och funkar bra att frysas in. Håller sig i frysen upp till 3 månader och tinas bäst upp i rumstemperatur.
Fotor_145460008996377 Fotor_145460013013639 Fotor_145460021301939 Fotor_145460024835549
IMG_1466
Chokladbaklava

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

15 Comments

  • Reply
    Tanja
    03/04/2016 at 16:14

    Zeina, tack för alla fantastiska recept! Matlagning har blivit så mycket roligare. Den här nutellabaklavan har gjort succé vem jag än bjudit den på.

    • Reply
      Zeina
      05/04/2016 at 19:13

      Tack snälla 😀 så himla kul att läsa. Tack!!!!

  • Reply
    F
    05/04/2016 at 20:27

    Hej! Vart kan man köpa just dendär filodegen du har använt?

    • Reply
      Zeina
      11/04/2016 at 23:45

      Jag köper min i orientaliska livsmedelsbutiker 🙂

  • Reply
    Alma
    06/04/2016 at 00:12

    Min pojkvän dog lite grann när han såg den. Nötter och nutella i ett kan inte bli bättre. Nu ska jag försöka göra baklava för första gången i mitt liv. Mamma brukar alltid göra den till pappa. Hoppas jag lyckas 🙂 Mammas mat blir alltid bättre. 🙂

    • Reply
      Zeina
      11/04/2016 at 23:46

      Åh lycka till, håller tummarna att det blir bra. Tack fina du för att du skriver några rader till mig. Ha det fint /Zeina

  • Reply
    Selma
    06/07/2016 at 19:03

    När du säger sirap syftar du på den egna man gör vanligtvis till baklava eller sirap som används till bakning som man köper (ljes eller mörk)? Kan man också eventuellt testa kombinationen salta mandlar i baklavan eller blir det konstigt? Funkar så nämligen bra i mjölkchoklad:))))

    • Reply
      Zeina
      13/07/2016 at 10:35

      Ljus sirap (den vita) eller den man kokar själv funkar bra. Mums, salta mandlar låter riktigt gott. Det ska nog funka superbra 😀

  • Reply
    Fatiha
    03/02/2017 at 13:22

    Salam

    Vill försöka göra glutenfri baklava till jobbet.
    Du har inga bra rekommendationer på detta?
    Filodeg är väl rätt svårt att hitta glutenfri eller?

    • Reply
      Zeina
      09/03/2017 at 11:26

      Hej,
      Jag ha ingen aning om det finns glutenfri filodeg, har aldrig sett det i affären. Lycka till och hoppas att du hittar det. Kram

  • Reply
    soha
    06/03/2017 at 14:51

    Hej Zeina!
    jag ville fråga om chokladbaklavan. Det lite svårt och veta hur många deg man ska lägga ska man pensla och smörja choklad och sedan lägga eventuellt en till deg och repetera?

    • Reply
      Zeina
      09/03/2017 at 11:08

      Du ska lägga 6 stycken filodeg på varandra innan du har på nuttella. Du ska pensla med smör mellan varje filodeg. Alltså tar du en deg, smörj med smör, ta en till och smörj med smör och fortsätt tills du har 6 stycken filodeg på varandra, ta sen nutella 😀

      • Reply
        soha
        09/03/2017 at 13:40

        Tack så mycket Zeina nu förstod jag metoden med choklad baklavan.

        Kram
        Soha

  • Reply
    soha
    06/03/2017 at 14:56

    Jag är en stor beundrare av dina utstökta recept som du inspirerar oss med varje dag. Man vill bara älska och laga mat när man tittar på dina fina bilder. Det jag tycker om med dina recept är att du lägger upp bilder där du eventuellt visar hur du gör vilket inte många matbloggar gör.

    • Reply
      Zeina
      09/03/2017 at 11:01

      Tusen tack 😀 Kul att du gillar mina steg för steg bilder. Vet att de underlättar för många. Kram

    Leave a Reply

    två × två =