Bakverk/ Choklad/ Dessert/ Efterrätt/ Tårta/ Utvalt

Chokladtårta med chokladsmörkräm

Mastig och sååå god chokladtårta med chokladsmörkräm. En perfekt tårta till chokladälskaren!
Chokladkaka 1

Ca 14 bitar chokladtårta
Chokladtårtan:
4,5 dl mjöl
4,5 dl socker
1,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
2 ägg
2 dl mjölk
1 dl solrosolja
1 tsk salt
2 dl kokhett vatten
Chokladsmörkräm:
125 g rumsvarmt smör
2,5 dl florsocker
3 msk kakao
Ca 2 msk kokhett vatten
TIPS! Du kan spackla tårtan med chokladgrädde om du föredrar det, recept hittar du HÄR! Du kan även dela kakan i mitten och fylla den med något gott, som tex hallonmousse, recept hittar du HÄR!

Gör såhär:
Värm ugnen till 175°. Klä en springform, 25 cm, med bakplåtspapper och smörj kanterna med smör. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver, kakao, salt och socker ordentligt i en bunke. Tillsätt mjölk, olja och ägg. Vispa ihop alla ingredienser tills allting är ordentligt blandat. Smeten kommer att vara ganska tjock nu. Vänd försiktigt i kokhett vatten. Vispa sedan på högsta effekt med vispen i 1 min för att få luft i smeten.

Häll smeten i kakformen och baka mitt i ugnen i ca 30-35 min. Känn med en provsticka i mitten, det är ok om den känns lite kladdig i mitten, den får dock inte vara allt för kladdig. Ta ut och låt kakan svalna helt i formen innan du öppnar upp den. Sen låter du den kallna under en bakduk i rumstemperatur. Chokladtårtan blir bara godare om den får mogna i kylen över natten. Du kan förbereda den i god tid innan servering om så önskas. Spackla den gärna samma dag som servering.

Chokladsmörkräm: Vispa smör, kakao och florsocker fluffigt med en elvisp. Vispa ner lite vatten i taget tills krämen får önskad konsistens. Den ska varken vara för lös eller kompakt. Spackla krämen på den kalla kakan. img_4477
chokladkaka
chokladkaka

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply
    Omid
    23/09/2016 at 10:48

    Tror det är dags för mig att baka en kaka i helgen 🙂
    Min största last är chocklad och jag måste säga att din kaka ser helt gudomlig ut!

    Trevlig helg!

  • Reply
    Samaneh
    09/01/2017 at 20:20

    Hej!
    Går det med milda margarin?
    Tack

    • Reply
      Zeina
      09/01/2017 at 20:45

      Nej det dubbla en risk att krämen blir för lös med margarin. Jag rekommenderar smör

  • Reply
    Malin
    01/04/2017 at 07:43

    Går det också bra att skära upp och fylla den och använda som tårtbotten?

    • Reply
      Zeina
      05/04/2017 at 12:08

      Ja det går jättebra 😀

  • Reply
    Sr
    22/05/2017 at 07:15

    Hej
    Går det bra med rapsolja istället fär solrosolja?
    Mvh

    • Reply
      Zeina
      06/06/2017 at 22:42

      Hej,
      Det går jättebra 🙂

  • Reply
    Caroline
    24/10/2018 at 19:43

    Absolut gooooodaste chokladkakan jag nånsin bakat! Helt makalös! Har ni inte gjort den så gööööör!!!
    Just nu testar jag att göra den som muffins. Blir spännande att se hur det blir.
    Jag brukar strö över havssalt. Lyfter den till skyarna.
    Tack Zeina för detta recept!

  • Leave a Reply