En krämig och god chokladtårta toppad med en frisk passionsfruktsmousse. Åh så ljuvligt! Chokladtårtan är ganska lätt i smaken, inte så mäktig och passar därför perfekt med den syrliga moussen. Moussen är dessutom fri från gelatin. En vacker tårta som du kan bjuda på till vardags eller fest. Funkar utmärkt att förbereda flera timmar innan servering. 
chokladtårta
Ca 10 bitar chokladtårta
Chokladtårtan:
3 dl socker
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
150 g baksmör
1 ½ dl vatten
Passionsfruktsmousse (recept hittade jag hos Bagerskan)
6 st passionsfrukter
1 lime
1,5 dl gelesocker multi (se bild)
4 dl grädde
TIPS! Recept med steg för steg bilder på hur jag gör moussen hittar du HÄR!

Gör såhär:
Börja med moussen. Lägg en sil över en kastrull, skrapa ur alla passionsfrukter och låt vätskan rinna ner i kastrullen. Pressa ur vätskan från alla kärnor med en sked. Få ur så mycket vätska du kan från dem. Pressa saften från limen och blanda med passionsfruktssaften. Blanda i 1,5 dl gelesocker och rör om. Ställ på spisplattan och koka upp under ständig omrörning. Låt sedan gelén puttra i ca 2 min på medelvärme under omrörning. Låt fruktgélen kallna och stelna i kylen minst 1 timme (under tiden kan du göra chokladkakan). Vispa grädden fluffig (inte för hårt). Vänd i fruktgélen och vispa försiktigt tills moussen får en fluffig och fast konsistens. Ställ i kylen.

Chokladtårtan. Värm ugnen till 175°. Klä en bakform med avtagbar kant med bakplåtspapper i botten, smörj och mjöla formen, ca 24 cm. Blanda alla torra ingredienser förutom sockret i en skål. Smält smöret. Vispa socker och ägg pösigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna med det smälta smöret i äggblandningen, blanda till en klumpfri smet. Koka upp vattnet och blanda i smeten. Smeten är väldigt rinnig. Häll smeten i formen och baka mitt i ugnen i 35-40 min. Öppna inte luckan mitt i gräddningen så kakan inte sjunker. Ta ut och låt kallna helt. När kakan är kall brer du över moussen. Det är ganska mycket mousse och det kan att bli lite över, servera det som en liten dessert. Garnera eventuellt med bär och förvara gärna i kylen en stund innan servering. Tårtan går att förbereda dagen innan servering, den klarar sig fint i kylen flera timmar. Läckert!

Här har jag vänt min saftiga chokladkaka upp och ner för att få slät yta på moussen när jag brer på den.
Här har jag vänt min saftiga chokladkaka upp och ner för att få slät yta på moussen när jag brer på den.

chokladtårtapassionfruktsmousse-15

Kopiera