Grönsaker/ Grytor/ Husmanskost/ Vegetariskt

Couscous med grönsaker- Vegansk

Coucous är en Nordafrikansk rätt som kan tillagas på många olika vis. Den är främst rik på grönsaker vilket gör den fantastiskt smakrik och god. De flesta grönsaker funkar fint att tillsättas i tomatsåsen. Kikärtorna ger både smak och fyller ut grytan. Här är ett grymt recept på  “couscous bel khodra” som betyder “couscous med grönsaker”. vegetarisk couscous-3

6-8 portioner couscous med grönsaker
2 gula lökar
5 små zucchini eller 1 stor
5 morötter
5 stycken potatisar
1 bit pumpa (eller 1 sötpotatis)
1-2 färska chili eller 1 paprika
400 g kokta kikärtor
4-5 msk tomatpuré
Ca 8 dl vatten
Kryddor:
1 kanelstång eller 1 tsk kanelpulver
1 tsk gurkmeja
2 tsk paprikapulver
1 tsk ingefärapulver
1 tsk kumminpulver
1 tsk korianderpulver
2 st lagerblad
2 st grönsaksbuljongtärningar
Salt & peppar
TIPS! De flesta grönsaker funkar utmärkt att tillsättas i grytan. Du kan tex ha i vitkålsklyftor, sötpotatis, palsternacka, aubergine, kålrot osv. Du kan även kryddsätta den med en nypa saffran om du gillar det.

Gör såhär:
Hacka grönsakerna i stora bitar. Hacka löken i strimlor eller tärningar. Hetta upp olja i en stor gryta och börja med att steka löken tills den får lite färg. Tillsätt alla kryddor förutom lagerblad och buljongtärningar. Stek under omrörning . Vänd i tomatpuré och stek lite till. Häll över hett vatten, smula i buljongtärningarna och tillsätt lagerbladen. Låt tomatsåsen koka upp, rör om och låt sedan puttra på medelvärme under lock i ca 30 min. Lägg kikärtor och alla grönsaker i såsen och låt koka tills grönsakerna mjuknar. Servera med couscous.

Tillagning av couscous, 3 olika metoder:
Börja med blanda 3 msk olivolja eller smält smör med 4 dl couscous och 3 msk hett vatten. Blanda med händerna och rör om tills oljan och couscousen har blandats samman. Välj sedan ett av tillagningssätten nedan.

Ångkokning: Lägg couscousen i en ånginsats och ställ över grytan som puttrar långsamt. Det är på grytan med grönsaker och tomatsås som du ska ställa den på.  Täck ånginsatsen med ett lock och låt grynen tillagas långsamt av ångan som bildas av grytan.
I micron: Lägg couscousgrynen i en skål och häll 5-6 msk hett vatten över. Täck skålen med något värmetålig, som tex en tallrik eller plastfolie. Kör på högsta effekt i 2 min, ta ut ur micron och fluffa till grynen med en gaffel. När grynen svalnat smular du till dem med fingrarna.
Med hett vatten: Koka upp 2,5 dl vatten, häll över couscousen och täck direkt med ett lock. Låt stå i 5 min. Fluffa sedan till grynen med en gaffel. När gryn svalnat smular du till dem med fingrarna.

couscous-11kryddor vegancouscous-7couscous-10couscous-8couscous-5 vegetarisk couscous-2

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

tjugo − 13 =