Couscous med lamm eller kyckling

Couscous är en Nordafrikansk rätt som kan tillagas på många olika vis. Det finns bland annat couscous med fisk, kyckling, kött eller med bara grönsaker. De flesta grönsaker funkar alldeles utmärkt att tillsättas i grytan och man kan variera kryddningen efter smak. Fantastiskt god och delikat rätt som är full med smaker.
couscous

6 portioner couscous
1 kg lammkött eller kyckling
2 gula lökar
5 små zucchini eller 1 stor
5 morötter
5 stycken potatisar
1 bit pumpa eller 1 sötpotatis
1-2 färska chili eller 1 paprika
400 g kokta kikärtor
4-5 msk tomatpuré
Ca 1-1,5 liter vatten
Kryddor:
2 kanelstänger eller 1 tsk kanelpulver
2 tsk gurkmeja
2 tsk paprikapulver
1 tsk ingefärapulver
1 tsk spiskumminpulver
1 tsk korianderpulver
2-3 st lagerblad
2 st buljongtärningar (kött- eller kycklingbuljong)
Salt & peppar
Stekning:
Olivolja eller neutral olja
TIPS! De flesta grönsaker funkar utmärkt att tillsättas i grytan. Du kan tex ha i vitkålsklyftor, sötpotatis, palsternacka, aubergine, kålrot osv. Du kan även kryddsätta den med en nypa saffran om du gillar det.

Gör såhär:
Hacka kött eller kyckling i önskad storlek och ställ åt sidan. Hacka grönsakerna i stora bitar. Hacka löken i strimlor eller tärningar. Hetta upp olja i en stor gryta och börja med att steka löken tills den får lite färg. Tillsätt kött/kyckling och alla kryddor förutom lagerblad och buljongtärningar. Stek under omrörning tills köttet får färg. Vänd i tomatpuré och stek lite till. Häll över 1 liter hett vatten, smula i buljongtärningarna och tillsätt lagerbladen.

Låt grytan koka upp, rör om och låt sedan puttra på medelvärme under lock. Om du använder kyckling i grytan tillsätter du grönsakerna och kikärtorna efter ca 10 min och låter dem koka med i grytan tills de mjuknar. Om du använder kött vänder du i grönsaker och kikärtor när köttet nästan är klart och behöver ca 30 minuters koktid. Späd eventuellt ut med mer vatten om grytan känns torr under tiden den kokar.

Tillagning av couscous, 3 olika metoder:
Börja med blanda 3 msk olivolja eller smält smör med 4 dl couscous och 3 msk hett vatten. Blanda med händerna och rör om tills oljan och couscousen har blandats samman. Välj sedan ett av tillagningssätten nedan.

Ångkokning: Lägg couscousen i en ånginsats och ställ över grytan som puttrar långsamt. Det är på grytan med grönsaker och tomatsås som du ska ställa den på. Täck ånginsatsen med ett lock och låt grynen tillagas långsamt av ångan som bildas av grytan.

I micron: Lägg couscousgrynen i en skål och häll 5-6 msk hett vatten över. Täck skålen med något värmetålig, som tex en tallrik eller plastfolie. Kör på högsta effekt i 2 min, ta ut ur micron och fluffa till grynen med en gaffel. När grynen svalnat smular du till dem med fingrarna.
Med hett vatten: Koka upp 2 dl vatten, häll över couscousen och täck direkt med ett lock. Låt stå i 5 min. Fluffa sedan till grynen med en gaffel. När grynen svalnat smular du till dem med fingrarna.

Häll upp couscousgrynen på ett fat, arrangera grönsakerna, köttet och såsen snyggt över. Servera genast.
couscouscouscous-14couscous-13couscous-6couscous-9couscous-4 couscous-3couscous-2

Join the Conversation

  1. Malin Jansson says:

    Vill bara dubbelkolla – ska det var kummin och inte spiskummin? Tänkte testa detta till helgen 🙂

    1. Zeina Author says:

      Hej 😀
      Det ska vara spiskummin. Hoppas att det smakar.

  2. Patrik Ekeberg says:

    Tack så HIMLA mycket för det här receptet 😀 Jag åt den hos en tunisisk barndomsvän första gången när jag var 10 år. Sen dess har den varit min favoriträtt! Jag har tappat kontakten med barndomsvännen så det här varit jättesvårt att hitta receptet eftersom dom bara kallade den för “couscous” ^^
    Men nu äntligen har jag hittat den! Med svenska råvaror och allt 😀 tack så jättemycket!
    PS är det några andra kryddor som är i originalreceptet men som är svåra att få tag i här i Sverige? Jag tänker t.e.x på Harissa?

  3. Är det kycklingfile eller kycklingklubbor om man ska ha kyckling istället för lamm?

    1. Fatima says:

      Du kan ha vilken del på kycklingen du vill men jag tycker att ben eller klubbor är godast då file är så tråkigt och torrt 🙂 /marockansk kvinna själv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close