Balkan/ Grytor/ Indien/ Vegetariskt

Daal med röda linser

Mustig och kryddig indisk gryta med röda linser som smakar underbart gott. Jag har ett annat recept på daal HÄR! gjord på kikärtshalvor. Båda varianter är riktigt goda, denna med röda linser går snabbare att laga och jag har även tillsatt lite kokosmjölk för att göra den krämigare.

4-6 portioner
3 dl röda linser
1 gul lök
2 morötter
2 tomater
1 msk tomatpuré
1 bit ingefära
4 st vitlöksklyftor
1-2 st chili (torkad eller färsk funkar bra)
2 dl kokosmjölk (kan uteslutas och ersättas med vatten eller grädde)
1 tsk spiskumminfrön (spiskumminkrydda funkar också bra)
1 tsk chilipulver (kan ersättas med paprikapulver om man vill ha en mild gryta)
1 tsk gurkmeja
1 tsk korianderpulver
1 tsk garam masala
3-4 msk olja eller ghee till stekning
Salt & peppar
Ca 5-6 dl vatten
TIPS! Du kan tillsätta ca 300 g färsk, hackad spenat i grytan. Blanda ner dem i i såsen när det återstår 15 min av koktiden och låt dem få puttra med en stund. Om du har svårt att få tag i alla kryddor kan de istället ha 2 msk curry i grytan.

Serveringsförslag:
Naan
Vtilöksnaan
Ris
Yoghurt eller raita

Gör såhär:
Hacka lök, morötter, chili och tomat. Finhacka eller riv ingefära och vitlök.

Hetta upp olja eller ghee. Tillsätt lök och spiskumminfrön och stek tills löken får lite färg. Blanda i vitlök och stek lite till. Blanda i tomaterna, ingefäran och chili, stek lite till. Rör om, tillsätt sedan alla kryddor och tomatpuré. Fräs under omrörning i 2-3 min. Blanda i linserna och 5 dl hett vatten. Rör om och låt grytan sjuda i ca 25-30 min, rör om då och då. Tillsätt eventuellt mer vatten om grytan är för tjock. Tillsätt kokosmjölk och låt koka i 10-15 min till. Toppa eventuellt med yoghurt vid servering och servera med ris eller bröd.  

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

4 × 1 =