Dadelkransar

Ett mjukt och luftigt bröd fyllt med dadlar. Man formar degen till vackra kransar som toppas med sesamfrön. Gott att serveras som ett lyxigt frukost- eller fikabröd . I Mellanöstern serveras gärna brödet med en kopp te.


4 stora kransar eller 6-8 mindre
2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst
3 dl ljummen mjölk
2 ägg- vispade lätt för hand
50 g smält smör
1 dl socker (du kan öka mängd om du vill ha sötare smak)
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
Ca 9-10 dl mjöl (gärna vetemjöl special)
Fyllning:
500 g dadelmassa (se bild nedan)
25 g smör
2,5 tsk kanel
1 tsk anispulver (läs tips nedan)
Pensling:
Ägg
Sesamfrön
TIPS! Du kan variera storleken på dina kransar, om du vill ha stora kransar gör du fyra stycken, för mellanstora gör du 6 stycken och för mindre kan du göra 8 stycken. Jag gör fyra stora kransar. Du kan byta ut anis mot kardemumma i fyllningen om du föredrar det.

Gör såhär:
Börja med att förbereda degen. Lös upp jästen med mjölken. Blanda sedan i ägg, smält smör och rör om. Häll i övriga ingredienser och knåda degen smidig en bra stund, ca 10 min. Degen är lite styv av äggen, den ska varken vara kladdig eller för kompakt, få till en smidig och lättarbetad deg. Täck bunken med plast och låt jäsa 1,5 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten.

Förbered fyllningen. Lägg dadelmassan och smör i en kastrull och värm upp långsamt på låg värme. Rör om tills smöret smälter och dadelmassan mjuknar, ha inte för hög värme. Ta bort från värmen och rör i kryddorna, blanda väl, täck fyllningen och ställ åt sidan. Om du använder färska dadlar som du kärnar ur själv behöver du inte värma upp dadlarna i en kastrull. Kärna ur dadlarna, mixa dem släta i en matberedare eller mixer, blanda sedan med smält smör och kryddor. Låt stelna i kylen innan användning.

Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela degen i önskad storlek (läs tips ovan). Kavla ut en rektangulär platta, ta en bit från dadelmassan och rulla till en lång och smal längd. Lägg dadellängden på degens kant från långsidan och rulla sedan ihop degen. Forma till en cirkel och nyp ihop änderna ordentligt. Klipp snitt med en sax runt hela degen, lägg med denna släta sidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 min.

Värm ugnen till 200°. Pensla kransarna med uppvispat ägg och strö på sesamfrön. Grädda mitt i ugnen tills de blir gyllene, i ca 10-15 min. Gräddningstiden varierar beroende på hur stora du har format dina dadelkransar. Efter gräddning låter  dem svalna under bakduk. Servera till fikat med chai eller kaffe. Bröden funkar alldeles utmärkt att frysas in.

Jag använder dadelmassa. Det är urkärnade dadlar som finfördelats till en masa. Finns att hittas i de flesta livsmedelsbutiker med utbud från Mellanöstern. Massan är ganska fast i konsistensen och är därför lättare att använda om man vill ha den i bakverk.

Join the Conversation

  1. Milla says:

    Hej! Jag är nyfiken på var ditt vackra porslin är köpt. Du är en stor inspiration och så duktig! Kram

    1. Zeina Author says:

      Hej 😀
      Tack ska du ha. Porslinet kommer från Cult Design.Information finns på deras hemsida för att se vart man kan köpa deras servis. Kram

  2. Super saftiga och farligt goda. Bakade dem nyss och åt typ 4 st.
    Tack för det goda receptet.

    1. Julia says:

      Jag testade att göra de igår och de var så himla goda. Tack så mycket för ditt fantastiska recept Zeina! ❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close