Ejjeh- Libanesisk zucchiniomelett

Ejjeh är en blandning mellan omelett och zucchinibiffar. En favorit i Libanon och även i Syrien som också har en variant på ejjeh. Fantastiskt gott att avnjutas som lunch eller att duka upp omeletten som en del av en buffé. Man kan göra omeletten utan zucchini, då har man istället i mer persilja. Ejjeh serveras alltid med pitabröd, grönsaker och tzatsiki.
OmelettEjjeh

4 portioner Ejjeh
6 st ägg
2 st gröna zucchini
1 liten bunt persilja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk torkad mynta
1 tsk sjukryddor- recept HÄR! om du vill göra en egen mix
2 tsk bakpulver
Salt och peppar
Ca 1,5 dl mjöl (mjölet kan uteslutas)
TIPS! Tänk att använda fast zucchini.  Mjuka och stora zucchini innehåller mycket vätska och det vill du helst inte ha i omeletten. Vill du utesluta mjölet går det bra, “biffarna” blir dock inte lika matiga.
Servering:
Tzatsiki– recept HÄR!
Pitabröd– recept HÄR! om du vill baka egna

Gör såhär:
Riv zucchinin på den grova sidan av rivjärnet, låt rinna av i en sil en stund. Lägg sedan zucchinistrimlorna i en ren handduk och krama ur så mycket vätska du kan. Ju mer vätska du får bort desto bättre konsistens på omeletten, särskilt om du valt att utesluta mjöl. Finhacka löken till tunna och små tärningar. Finhacka persiljan. Vispa äggen och blanda sedan ihop med alla övriga ingredienser. Smeten är ganska lös, känns den allt för vattnig kan du tillsätta lite mer mjöl. Hetta upp olja i en stekpanna och klicka ut runda omeletter med en sked. Stek ca 2-3 min på varje sida. Servera med pitabröd, sallad och tsatsiki.

OmelettOmelett OmelettOmelett OmelettOmelett

Join the Conversation

  1. Kan man använda kikärtsmjöl istället för vanligt mjöl?
    MvH

    1. Zeina Author says:

      Jag har tyvärr inte testat men det ska nog funka bra gissar jag 😀

  2. Dilan Soufi Alrahahleh says:

    Jag brukar göra ejeg i långpanna mer hälsosamt om man jämför den utan friteringen så man kan äta den utan en massa olja insugit dagen efter. Samma recept men med bakplåtspapper jätte god prova så får ni se

    1. Eva Hansson says:

      Jättebra tips! Gör du den hel i långpannan? Om ja, hur tjock gör du den då?
      Eller som ovan små rundlar?

  3. Katja says:

    Det här var jättegott åt det med spiskummin och citronmarinerad morot, syrad gurka och tzatziki.
    Toppenbra nu när zucchinisarna växer som bara den och man inte vet vad man ska göra av skörden.

Lämna ett svar till Zeina Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close