Bakverk/ Dessert/ Libanon

Esh El Saraya- Libanesisk brödpudding

“Esh el saraya” är en läcker libanesisk brödpudding. Botten består av formfranska som man rostar och ringlar sirap över. Sen häller man mjölkpudding på och avslutar med lite grädde och finhackade nötter. En smarrig och lättlagad dessert.

1 mellanstor form, ca 10 portioner
Sockerlag:
5 dl socker
2,5 dl vatten
1 msk rosenvatten eller vaniljsocker
1 msk citronsaft
Mjölkpudding:
1,5 liter mjölk
1 msk rosenvatten eller 1 msk vaniljsocker
4,5 msk majsstärkelse (maizena)
4,5 msk vetemjöl
Garnering:
2 dl hackade nötter
3-5 dl vispad grädde (du bestämmer själv hur mycket grädde du vill ha på.  Går även att uteslutas)
Bröd:
9-10 st formfranska

Gör såhär:
Börja med sockerlagen. Koka upp under omrörning och låt sedan små puttra i ca 5-7 min. Ställ åt sidan och låt kallna i rumstemperatur. Skär sedan bort kanterna på 9-10 formfranska, lägg i en form och rosta i ugnen tills de får en fin färg, ca 10 min på 200°. Ringla sedan över sirapen och låt brödet suga in allt socker, ca 10 min.

Förbered mjölkpuddingen. Blanda allt i en kastrull och koka upp under ständig omrörning tills smeten börjar tjockna. Häll puddingen över brödskivorna och ställ sedan i kylen i minst 4 timmar. Garnera med grädde och finhackade nötter innan servering.

Esh el saraya

Skär bort kanterna på brödet och rosta i ugnen i ca 10 min tills de får en fin färg.

IMG_0355

Rostade brödskivor. Snyggt!

Est el saraya

Häll över sirapen

Est el saraya

Låt bröden suga åt sig sirapen, ca 10-15 min.

Esh el saraya

Häll över mjölkpuddingen och låt sedan stelna i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.

Esh el saraya

När kakan stelnat i kylen några timmar spritsar du över grädden. Funkar även bra att smeta ut den med en sked.

Garnera med finhackade nötter. Här har jag mixat pistage, mandel och valnötter. Det fick bli det som hittades hemma skafferiet.

Garnera med finhackade nötter. Här har jag mixat pistage, mandel och valnötter. Det fick bli det som hittades hemma skafferiet.

Esh el saraya

Söt botten med sirap och en krämig pudding med nötter på toppen. Alldeles fantastiskt!

Slänger upp en till bild på läckerbiten. "Shi bi shahe" (väldigt inbjudande)!

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Caroline T
    27/12/2015 at 13:55

    Saknade brödet bland ingredienserna. Vad för bröd har du använt, någon speciell sort?

    • Reply
      Zeina
      28/12/2015 at 09:25

      9-10 vit formfranska. Står i texten att det ska vara det, la även till det bland ingredienserna nu:-) /Zeina

    Leave a Reply

    9 − 5 =