Fasolada- Grekisk soppa

Jag älskar fasolada. Nyttig, lättlagad, mättande och fantastiskt god soppa. Det är väldigt gott att servera oliver, en bit bröd och olivolja bredvid. Recept på fler goda grekiska rätter hittar du HÄR! och recept på goda soppor hittar du HÄR!

4 portioner
400 g kokta vita bönor
1 lök
3 st morötter
2 st selleristjälkar
3-4 msk tomatpuré
2 st grönsaksbuljongtärningar (eller salt)
1 tsk paprikapulver
Salt & peppar
Olivolja till stekning
Ca 5 dl vatten
1 dl finhackad persilja (valfritt)

Gör såhär:
Hacka lök och selleri i tärningar, hacka morötterna i slantar. Hetta upp olja och stek grönsakerna några minuter. Tillsätt tomatpuré och stek lite till. Smula i buljongen, krydda med paprikapulver, häll över vatten och rör om. Tillsätt bönorna och smaka av med salt och peppar. Låt soppan puttra med grytlocket på glänt i ca 20-30 min.

Strö över finhackad persilja, ringla lite olivolja över, låt sjuda nån minut till. Servera gärna soppan med en bit bröd, oliver och olivolja (gott att doppa brödet i oljan) bredvid. Gillar man syra är det väldigt gott att pressa lite citron i soppan. Smaklig spis!

Join the Conversation

  1. Agnes says:

    Hej! Har gjort soppan flera gånger och tycker att den är supergod – men ska det verkligen bara vara fem deciliter vatten i? Jag brukar ha i minst det dubbla, annars blir det mer gryta än soppa tycker jag. Tack för en fantastisk blogg!

    1. Richard says:

      Används typ vita bönor i tomatsås eller ?

      1. Martin says:

        Nej naturella kokta vita bönor. Antingen Zeta el fr ngn ”arabaffär”. Annars blir det för sött.

  2. Martin says:

    Jag har i lite rökt fläsk o en chilipeppar samt några klyftor vitlök. Ger ett bra djup i smaken.
    Väldigt bra o inspirerande recept fö.

  3. Testade soppan i helgen. Hade i lite vitlök och cayenne och smulade lite fetaost över vid servering. Väldigt mustig och fantastiskt djup

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close