Bönor/ Grytor/ Irakiskt/ Kött

Fasolia- Böngryta

Fasolia är en gryta med vita bönor och kött. Den tillagas på många olika vis beroende på vilket land och recept man följer. Den kan innehålla allt från koriander, lök, chili, paprika och citron men basen är vita bönor i tomatsås. Den kan även göras vegetarisk och recept på den hittar du HÄR! En fantastiskt mustig och god gryta. Här kommer recept på en enkel och riktigt god variant. Ganska lättlagad rätt med få ingredienser men som kräver tid att tillaga.
fasolia

6 portioner Fasolia
6-8 dl torkade vita bönor
Grytan:
1 kg valfritt grytkött (gärna lamm med ben)
6-8 vitlöksklyftor
6 msk tomatpuré
Salt eller Buljongtärning (salta efter smak)
1 tsk svartpeppar
Ca 1-1,5 liter vatten
2-3 färska chili om du vill ha hetta annars uteslut
TIPS! Du kan tillsätta en knippe finhackad koriander i grytan. Stek koriandern tillsammans med vitlöken.

Gör såhär:
Blötlägg bönorna i 8 timmar eller över natten. Lägg i en stor skål med mycket ljummet vatten. Låt rinna av och koka mjuka utan att du kokar sönder dem, ca 30-45 min. Skumma av vid behov. Sila av dem när de är klara och lägg tillbaka i kastrullen, täck med lock och ställ åt sidan så de inte torkar ut. Du kan även använda förkokta bönor, hoppa då över detta moment.

Skär köttet i önskad storlek. Mortla vitlöksklyftorna till tjocka strimlor eller hacka dem. Hetta upp olja i en stor gryta och stek köttet under omrörning tills de får färg. Blanda i vitlöksbitarna och fräs dem snabbt utan att du bränner dem. Blanda sedan i tomatpurén och fräs en stund till, ca 2-3 min. Rör om och låt inte tomatpurén eller vitlöken brännas vid..

Koka upp vatten och börja med att hälla över ca 1 liter vatten, det ska täcka köttet med ca 5 cm. Krydda med salt/buljong,peppar och ha eventuellt i chilin (släng i chilin hela som dom är i grytan utan att hacka). Låt puttra under lock på medelvärme tills köttet blir mört, koktiden variera beroende på köttet. Lyft på locket när grytan kokats i ca 1-1,5 timme, känn på om köttet är klart och tillsätt eventuellt mer vatten/salt/buljong/peppar vid behov. Häll i de förkokta bönorna och låt dem koka med i grytan i ca 20-30 (beroende på hur mjuka dina bönor är). Du justerar själv hur vattnig du vill ha grytan, jag gillar den lite tjock i konsistensen. Servera med ris och sallad. Grytan är desto godare dagen efter tillagning och funkar även utmärkt att frysa in.
fasolia-2

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Jessica
    24/11/2016 at 17:19

    Å himmel vad gott det låter! Det här måste jag testa, med lamm!

  • Reply
    Chris
    24/11/2016 at 19:57

    Låter jättegott! Vad är det för buljongtärning som du använt/rekommenderar i receptet?

    • Reply
      Zeina
      25/11/2016 at 14:06

      Jag använder köttbuljong. Ibland har jag även i grönsaksbuljong 😀 Båda funkar bra

  • Reply
    Layali
    27/11/2016 at 12:32

    Hej fina zeina kan man använda dom långa vita bönor?

    • Reply
      Zeina
      30/11/2016 at 18:44

      Ja det funkar bra 🙂

    Leave a Reply

    fem × fem =