Bönor/ Grytor/ Irak/ Libanon/ Turkiet/ Utvalt/ Vegetariskt

Fasolja- Vegetarisk böngryta

Fasolja

Fasolja/fasolia är en böngryta som serveras i många delar av världen och tillagas på olika vis. Den görs i Balkanländerna, Mellanöstern, Grekland och även Italien har en version. Man kan ha kött i och servera den med bröd, ris eller som en sidorätt. Jag älskar denna rätt, den är så god och enkel att laga. Här kommer min version på vegetarisk fasolja.
6 portioner fasolja
2 burkar vita bönor (ca 500 g)
1 gul lök
3-4 msk tomatpuré
1 msk paprikapure (kan ersättas med 1 msk paprikapulver)
Ca 5 dl vatten
1 buljongtärning (valfri sort)
Salt & svartpeppar
Valfri tillsättning:
Färsk chili eller sivri (turkisk paprika)

Gör såhär:
Finhacka löken, stek i olja tills den mjuknar och blir glansig. Tillsätt sedan tomat- och paprikapuré, fräs under omrörning på medelvärme lite hastigt. Tillsätt vatten, chili/sivri, buljong, salt och peppar. Låt puttra på medelvärme i 30 minuter utan lock. Häll sedan i bönorna, rör om, och låt puttra i 20 min till. Tillsätt eventuellt mer vatten om såsen är för tjock, låt koka lite till. Servera med ris, bröd eller bulgur.
Fasolja

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Sara
    06/03/2016 at 19:45

    Lagade fasolia i dag efter ditt recept och den blev precis som jag ville att den ska smaka 🙂 Tack för att du delar med dig utav dina recept! Kram Sara

    • Reply
      Zeina
      09/03/2016 at 23:45

      Men så bra och så himla skoj att läsa. Tack snälla för att du skriver en rad på bloggen, det gör mig glad. Många kramar från mig 🙂 /Zeina

  • Reply
    rebecca
    08/03/2016 at 23:21

    vad är det för vita bönor? i tomatsås? eller bönor man blötlägger?:) samt är det 500 g totalt?

    • Reply
      Zeina
      09/03/2016 at 23:56

      Det är vanliga vita bönor på burk, inte i tomatsås. De ska inte blötläggas, de är färdigkokta på burk.

  • Reply
    Camilla
    10/09/2016 at 12:24

    Underbart med mellan östern mat dina recept är på första sidan hemma alltid.

  • Reply
    Zahraa
    22/06/2017 at 08:29

    Jätte god blev den utan kött. Smaken av sivri paprika yummmy. Jag la till lite vitlök och koriander blev super god, prova det. Börja tröttna på kött hihi.. Du är super duktig, Tack J

  • Leave a Reply

    tio − fem =