Bönor/ Grytor/ Irak/ Libanon/ Turkiet/ Utvalt/ Vegetariskt

Fasolja- Vegetarisk böngryta

Fasolja

Fasolja/fasolia är en böngryta som serveras i många delar av världen och tillagas på olika vis. Den görs i Balkanländerna, Mellanöstern, Grekland och även Italien har en version. Man kan ha kött i och servera den med bröd, ris eller som en sidorätt. Jag älskar denna rätt, den är så god och enkel att laga. Här kommer min version på vegetarisk fasolja.
6 portioner fasolja
2 burkar vita bönor (ca 500 g)
1 gul lök
3-4 msk tomatpuré
1 msk paprikapure (kan ersättas med 1 msk paprikapulver)
Ca 5 dl vatten
1 buljongtärning (valfri sort)
Salt & svartpeppar
Valfri tillsättning:
Färsk chili eller sivri (turkisk paprika)

Gör såhär:
Finhacka löken, stek i olja tills den mjuknar och blir glansig. Tillsätt sedan tomat- och paprikapuré, fräs under omrörning på medelvärme lite hastigt. Tillsätt vatten, chili/sivri, buljong, salt och peppar. Låt puttra på medelvärme i 30 minuter utan lock. Häll sedan i bönorna, rör om, och låt puttra i 20 min till. Tillsätt eventuellt mer vatten om såsen är för tjock, låt koka lite till. Servera med ris, bröd eller bulgur.
Fasolja

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Sara
    06/03/2016 at 19:45

    Lagade fasolia i dag efter ditt recept och den blev precis som jag ville att den ska smaka 🙂 Tack för att du delar med dig utav dina recept! Kram Sara

    • Reply
      Zeina
      09/03/2016 at 23:45

      Men så bra och så himla skoj att läsa. Tack snälla för att du skriver en rad på bloggen, det gör mig glad. Många kramar från mig 🙂 /Zeina

  • Reply
    rebecca
    08/03/2016 at 23:21

    vad är det för vita bönor? i tomatsås? eller bönor man blötlägger?:) samt är det 500 g totalt?

    • Reply
      Zeina
      09/03/2016 at 23:56

      Det är vanliga vita bönor på burk, inte i tomatsås. De ska inte blötläggas, de är färdigkokta på burk.

  • Reply
    Camilla
    10/09/2016 at 12:24

    Underbart med mellan östern mat dina recept är på första sidan hemma alltid.

  • Leave a Reply

    5 × fem =