Firni- Afghansk pudding

Firni är en len och krämig afghansk pudding med smak av rosenvatten och kardemumma. Även Indien och Iran har en liknande version på denna pudding. Serveras som en god dessert med en kopp kaffe eller te. Det är stort sett exakt samma recept som min mahalabi, jag har följt receptet men smaksatt firnin med kardemumma.

5 portioner firni
1 liter mjölk, fetthalt 3%
6 msk rismjöl
6 msk majsstärkelse
2 dl socker (går att halvera mängden socker om vill ha en mindre söt pudding)
1 tsk vaniljsocker
Smaksättning:
1 msk rosenvatten
1 tsk krossade kardemummakärnor
Förslag på garnering:
Pistage, kanel, mandel

Gör såhär:
Lägg alla ingredienser förutom smaksättning i en kastrull. Rör om en stund innan du sätter grytan på värmen, detta gör du för att majsstärkelse och rismjölet inte ska lägga sig på botten av kastrullen och brännas fast. Koka sedan upp under konstant omrörning och se till att puddingen inte bränns vid på botten av kastrullen. Sänk sedan värmen, fortsätt röra om en stund tills puddingen tjocknar  och puttrat en stund, ca 5 min. Häll i smaksättningen, blanda och häll upp i 5 st små glas eller skålar. Låt svalna och ställ sedan i kylen i minst 2 timmar, gärna 3-4 timmar. Firni kan även göras dagen innan servering och håller sig i kylen upp till 3 dagar. Strö på önskad garnering och servera kall.

Jag har använt engångsskålar till min pudding. Hittade dem på Ica.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close