Fisk & Skaldjur/ Gratäng/ Potatis/ Sverige

Fiskgratäng

Fiskgratäng med extra allt kallar jag denna. Duchessepotatis, räkor, torsk och en krämig dillsås, vilken festlig kombination! Måste ju vara världens godaste vardagsrätt. 

6 portioner Fiskgratäng
Duchessepotatis:
800 g potatis (gärna mjölig)
2 dl mjölk
50 g smör
2 äggulor
1 tsk salt
1 krm riven muskonöt (går att uteslutas)
Fisken:
600 g färsk eller djupfryst fisk av valfri sort ( tex torsk, spätta- eller sejfilé)
6 dl vatten
1 msk citronsaft från färsk citron
Dillsås:
3 dl grädde (valfri fetthalt, jag använder vispgrädde)
2 dl fiskspad från den kokta fisken
1 fiskbuljongtärning
2 msk finhackad dill (färsk eller djupfryst)
Citron efter smak
3 msk mjöl
150 g skalade räkor

Gör såhär:
Skala potatisarna, skär i stora bitar och koka dem mjuka (koka inte sönder dem). Sila av och pressa fint i en potatispress. Värm mjölken ljummen, ha i smöret (smöret behöver inte smälta bara den mjuknar). Häll mjölken, äggen, salt, muskonöt över potatisen och vispa moset fluffigt med en elvisp eller för hand. Smaka av och krydda eventuellt mer. Lägg moset åt sidan.

Lägg fisken i vatten med citron och koka upp, skumma av och låt sjuda i 3 min. Ta upp med hålslev och spara 2 dl av vattnet som fisken kokats i. Lägg grädde, fiskspad, buljongtärning, mjöl i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sjuda i 3-4 min tills såsen tjocknar, bränn inte såsen i botten av kastrullen, rör om. Vänd i dillen, citron, och räkorna och låt sjuda 1 min till, koka räkorna för länge, då blir dom sega. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron eller salt, ställ såsen åt sidan.

Värm ugnen till 200°. Spritsa eller klicka runt moset i en mellanstor ungsform, lämna en “grop” i mitten till fisken. Lägg fisken i mitten och häll över såsen. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Servera med rivna morötter eller ärtor och en citronklyfta.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    Leonora
    08/09/2015 at 11:44

    Hej det står inte hur mycket smör man ska ha i potatisen till mjölken?

    • Reply
      Zeina
      08/09/2015 at 13:48

      Det har du helt rätt i! Sorry, vilken miss från mig. Har uppdaterat receptet med 50 g smör ska det vara. Tack för att du påpekade det.

  • Reply
    Leonora
    09/09/2015 at 09:08

    Jag hade i 100 g chansade haha! Men det blev super gott, mannen och svärmor älskade det tusen tack för de fina receptet !

  • Reply
    Helena
    08/11/2015 at 18:38

    Hej! Ska göra denna för andra ggn imorgon, jättegod!

    • Reply
      Zeina
      08/11/2015 at 23:45

      Så trevligt kul! Tack för att du berättar /Kram

  • Reply
    Kamila
    21/03/2017 at 10:02

    En jättebra recept! Tack fina du 🙂

  • Reply
    Sonja
    23/08/2017 at 10:07

    Blev en riktig hit hemma hos oss, från stora till små.
    Ska definitivt göra om detta 😀

  • Leave a Reply

    5 × fyra =