Bönor/ Egypten/ Frukost/ Libanon/ Mezza/ Röror och guckor/ Vegetariskt

Foul- Bönröra

Foul medamas är en typisk traditionell frukost i Mellanöstern som ursprungligen kommer från Egypten. Mättande och riktigt god bönröra med kikärtor. Den görs på några minuter och är lika god kall som varm. Ringla olivolja över bönröran, garnera med tomat, mynta, persilja och servera med pitabröd och goda grönsaker bredvid. Ljuvligt! Foul kan serveras som en stärkande frukost, lunch eller ett gott tillbehör på mezzabordet.

4 portioner Foul
1 stor burk foul eller 2 små burkar (bondbönor, hittas i välsorterade livsmedelsbutiker, se bild för tips)
1 burk kikärtor (400 g)
0,5-1 dl citronsaft från färsk citron (justera syra efter smak)
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
Salt & peppar

Gör såhär:
Sila av kikärtorna och skölj snabbt. Häll bondbönorna med sitt spad tillsammans med kikärtorna i en kastrull, tillsätt sedan resten av ingredienserna, värm upp långsamt och låt småputtra några minuter. Mosa hälften av bönorna och behåll även hälften hela med en potatispress eller sked. Rör om och häll sedan upp på ett fat, låt svalna. Hacka tomat, persilja och lite mynta, garnera bönorna med det och avsluta med att ringla olivolja på. Servera med pitabröd och goda grönsaker att knapra bredvid. Lika god att servera varm eller kall.
28122015-IMG_0848
 28122015-IMG_0921

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Sandra
    13/10/2015 at 13:43

    Ska man verkligen ha spadet från bondbönorna? Varför det? Och varför inte spadet från kikärtorna? Tack på förhand.

    • Reply
      Zeina
      13/10/2015 at 16:22

      Spadet från bondbönorna ska framhäva smaken från bönorna. Spadet från kikärtorna smakar inte så mycket 🙂 det är så orginalreceptet på foul är men man kan ju göra som man vill. Vissa silar av spadet från båda och späder ut röran med vatten istället. Smaka dig fram och gör det som känns bäst och passar dina smaklökar 😀 lycka till. Mvh Zeina

  • Reply
    Kul att bli uppmärksammad i tidningen "Mitt i" - Zeinas Kitchen
    24/10/2015 at 10:29

    […] Linssoppa Belengo Tabouli utan bulgur (glutenfritt) Baba ganoush Hummus Vinbladsdolma Ris Foul Stekta grönsaker med tomatsås […]

  • Reply
    Veckomatsedel 11 - ZEINAS KITCHEN
    12/03/2016 at 23:13

    […] inte brunch på egyptisk vis denna helg? Testa foul med pitabröd, fantastisk […]

  • Reply
    Libanesisk buffé- Vegansk presslunch - ZEINAS KITCHEN
    23/05/2016 at 13:54

    […] Tabouli utan bulgur (glutenfritt) Baba ganoush (aubergineröra) Hummus Vinbladsdolma Ris Foul (bönröra) Stekta grönsaker med tomatsås (recept finns längre ner på sidan) Receptförslag […]

  • Reply
    Brunch med smak av Mellanöstern - ZEINAS KITCHEN
    17/09/2017 at 08:24

    […] på alla rätter: Ugnsbakade ägg i tomatsås med sujuk Foul Labnehbollar Färskost Simit Orientaliskt […]

  • Leave a Reply

    1 × fyra =