Asiatiskt/ Fisk & Skaldjur/ Grönsaker/ Ris

Fried rice med räkor

Fried Rice

Fried rice är en av mina absoluta favoriträtter från det kinesiska köket. Det är så himla gott! Stekt ris med grönsaker och räkor som smakar fantastiskt. Passar perfekt som vardagsmat eller när man vill bjuda på något gott vid festliga tillfällen. Gillar du inte räkor kan du istället ha i kyckling eller göra den vegetarisk. Jag rekommenderar varmt att du testar detta recept. Lättlagat och riktigt gott.
Fried rice01022016-IMG_0691

6-8 portioner fried rice
Ca 6 dl ris av valfri sort (jag rekommenderar jasminris)
4 st ägg + 1 tsk soja
1 gul lök
2 morötter
1 liten klyfta vitkål
3 dl djupfrysta ärtor
2 vitlöksklyftor
4-5 msk soja (kinesisk)
2-3 msk ostronsås (se bild för tips)
1 msk sesamolja
4-5 msk rapsolja
400 g stora räkor (kan bytas ut mot 2 st kycklingfilé)
3 st salladslök

Gör såhär:
Tvätta riset ordentligt för att få bort det mesta av stärkelsen, då klibbar inte riset sig lika lätt. Koka sedan enligt anvisningarna och låt kallna. Var noga med att inte koka sönder riset, den får inte bli grötig i konsistensen. Strimla vitkålen, hacka lök och morot till tärningar. Koka ärtorna hastigt och låt rinna av. Finhacka vitlöksklyftorna. Knäck äggen i en skål och blanda med soja, vispa dem med en gaffel. Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna och häll över ägget. Låt ägget stelna en aning och rör sedan om tills ägget blir till tjocka “strimlor”, lägg åt sidan.

Hetta upp sesamolja och rapsolja i en stor wook- eller stekpanna. Stek vitkål, morot och lök tills de mjuknar under omrörning. Vänd i ärtor och vitlöksklyftor och stek en stund till. Smula riset med fingrarna för att undvika klumpar, häll ner i stekpannan tillsammans med grönsakerna. Blanda i soja, ostronsås och stek riset under omrörning. Smaka av och tillsätt eventuellt mer soja, ostronsås eller salt. Stek räkorna några minuter tills de får färg och inte längre är råa. Vänd räkorna och ägget i riset, garnera med finhackad salladslök och servera gärna med sweet chilisås!
Fotor_145436418521151
Fotor_145436421340127
Fotor_145436429977632

Fried rice

Istället för vanlig ostronsås använder jag en vegetabilisk variant som påminner om ostronsås i smaken. Vanlig ostronsås funkar utmärkt också.

Fotor_145436435623321Fotor_145436425540823
01022016-IMG_0507Fried riceFried rice

 

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    Eva
    04/02/2016 at 11:11

    Vilka härliga recept du delar med dig av. Gjorde den här igår. Fantastiskt god.

    • Reply
      Zeina
      05/02/2016 at 16:25

      ÅH! Va skoj att läsa. Tack snälla. Önskar dig en fin helg/ Kram

  • Reply
    Linda
    08/03/2016 at 19:34

    Hej. Jätte gott men hur kan din mat bli så ljus? Min blev mörkbrun av soyan?

    • Reply
      Zeina
      09/03/2016 at 23:53

      Du kanske använder kulörsoja? Den ger en skarp färg i maten men ingen smak alls. Dubbelkolla så du har rätt soja 😀 den ska inte bli mörkbrun om du följt måtten i recepten. Det var bra att det smakade gott trots allt. Kram

      • Reply
        Rick
        17/01/2017 at 13:36

        Eller Kinesisk soya, ger mer färg än den Japanska.

  • Reply
    Wanda
    07/06/2016 at 13:41

    Alltså, jag hatar verkligen ärtor…vad kan jag ta istället?

    • Reply
      Zeina
      08/06/2016 at 10:18

      Bara skippa dem eller ersätt med en annan grönsak sonpaprika eller majs.

    Leave a Reply

    15 − 1 =