Fried rice är en av mina absoluta favoriträtter från det kinesiska köket. Det är så himla gott! Stekt ris med grönsaker och räkor som smakar fantastiskt. Passar perfekt som vardagsmat eller när man vill bjuda på något gott vid festliga tillfällen. Gillar du inte räkor kan du istället ha i kyckling eller göra den vegetarisk. Jag rekommenderar varmt att du testar detta recept. Lättlagat och riktigt gott.
Fried rice01022016-IMG_0691

6-8 portioner fried rice
Ca 6 dl ris av valfri sort (jag rekommenderar jasminris)
4 st ägg + 1 tsk soja
1 gul lök
2 morötter
1 liten klyfta vitkål
3 dl djupfrysta ärtor
2 vitlöksklyftor
4-5 msk soja (kinesisk)
2-3 msk ostronsås (se bild för tips)
1 msk sesamolja
4-5 msk rapsolja
400 g stora räkor (kan bytas ut mot 2 st kycklingfilé)
3 st salladslök

Gör såhär:
Tvätta riset ordentligt för att få bort det mesta av stärkelsen, då klibbar inte riset sig lika lätt. Koka sedan enligt anvisningarna och låt kallna. Var noga med att inte koka sönder riset, den får inte bli grötig i konsistensen. Strimla vitkålen, hacka lök och morot till tärningar. Koka ärtorna hastigt och låt rinna av. Finhacka vitlöksklyftorna. Knäck äggen i en skål och blanda med soja, vispa dem med en gaffel. Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna och häll över ägget. Låt ägget stelna en aning och rör sedan om tills ägget blir till tjocka “strimlor”, lägg åt sidan.

Hetta upp sesamolja och rapsolja i en stor wook- eller stekpanna. Stek vitkål, morot och lök tills de mjuknar under omrörning. Vänd i ärtor och vitlöksklyftor och stek en stund till. Smula riset med fingrarna för att undvika klumpar, häll ner i stekpannan tillsammans med grönsakerna. Blanda i soja, ostronsås och stek riset under omrörning. Smaka av och tillsätt eventuellt mer soja, ostronsås eller salt. Stek räkorna några minuter tills de får färg och inte längre är råa. Vänd räkorna och ägget i riset, garnera med finhackad salladslök och servera gärna med sweet chilisås!
Fotor_145436418521151
Fotor_145436421340127
Fotor_145436429977632

Fried rice
Istället för vanlig ostronsås använder jag en vegetabilisk variant som påminner om ostronsås i smaken. Vanlig ostronsås funkar utmärkt också.

Fotor_145436435623321Fotor_145436425540823
01022016-IMG_0507Fried riceFried rice

 

Kopiera