Bakverk/ Bröd/ Buffé/ Bullar/ Choklad/ Dessert/ Utvalt

Gifflar fyllda med godsaker

Luftiga och läckra gifflar fyllda med massa gott. En härlig brunch eller fika att duka upp när man vill bjuda på något gott. Jag brukar låta degen jäsa i kylen över natten och bakar ut dem nästa dag. Helt underbart att duka upp en bricka där alla får plocka fritt och överaskas av vad som finns inuti. Bästa helglyxet hemma hos oss.
Fotor_144204667348011Fotor_144204700597922

32 st gifflar
2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst
3 dl ljummen mjölk
2 ägg- vispade lätt för hand
50 g smält smör
1 dl socker
1 tsk salt
Ca 10 dl mjöl
Förslag på fyllning, välj fritt:
Marmelad, sylt, choklad, nötter, äppelmos, mandelmassa, smör och kanel, vaniljkräm, ost
Pensling:
Ägg
Garnering, välj fritt eller uteslut:
Florsocker utspädd med lite vatten, frön, pärlsocker

Gör såhär:
Häll mjölken över jästen, rör om och låt stå i 10 min. Blanda sedan i ägg och smält smör, blanda. Häll i de övriga ingredienserna och knåda degen smidig en bra stund, ca 10 min. Degen är lite styv av äggen, den ska varken vara kladdig eller för kompakt, få till en smidig och lättarbetad deg. Täck bunken med plast och låt jäsa 1,5 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten. Jag rekommenderar att degen får jäsa i kylen, 7-10 timmar för bäst resultat. De blir härligt luftiga och goda av den långa jästiden.

Förbered fyllningen som ska i gifflarna och ställ åt sidan. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 4 lika stora delar. Forma varje del till en boll och täck med bakduk. Kavla ut en boll till en ca 28 cm rund platta, skär ut 8 st trianglar. Lägg fyllning längst ut på degen och rulla till en giffel. Lägg på en plåt med bakpapper, lägg med skarven nedåt så den inte öppnas upp i ugnen. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 min.

Värm ugnen till 200°. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö på önskad garnering. Baka mitt i ugnen i ca 10 min. Ta ut och låt svalna på plåten. Om du ska ha florsockerglasyr på väntar du tills de kommit ut ur ugnen, ringla över när de är helt kalla. De funkar utmärkt att frysas in och håller sig i frysen upp till 3 månader.
Fotor_144204780646297Fotor_144204786397652Fotor_144204689813922

Fotor_144204682621173Fotor_144204673245986Fotor_144204772885015

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

18 Comments

  • Reply
    June
    17/10/2015 at 23:14

    Jag bakade gifflar idag. Degen var perfekt! Mums!!

    • Reply
      Zeina
      18/10/2015 at 09:06

      Så härligt 😀 Tack för att du lämnade en kommentar /Kram Zeina

  • Reply
    Batol
    24/10/2015 at 00:23

    Perfekt recept, mjuka och himmelsk goda tack Zeina muuumms <3

    • Reply
      Zeina
      24/10/2015 at 09:31

      😀 Så bra att du blev nöjd, jätte kul att veta. Tack för att du berättar. Ha en fin helg /Zeina 🙂

  • Reply
    Marwa
    05/12/2015 at 08:50

    Hejjjj du har fantastiska recepte … Ska prova all din mat 🙂

    • Reply
      Zeina
      05/12/2015 at 22:54

      Hej 😀
      Tack, underbart att läsa. Trevlig helg fina du /Zeina

  • Reply
    Randa
    07/12/2015 at 19:50

    Jag gjorde den här receptet idag, degen blev perfekt men fyllningen åkte ut på sidorna och det va inte mycket smak kvar 🙁

    • Reply
      Zeina
      09/12/2015 at 20:18

      Kanske var för mycket fyllning i? Bättre lycka nästa gång. Kram /Zeina

  • Reply
    Eline
    21/02/2016 at 15:39

    Hej!

    Tack för ett superrecept! Tänkte baka dessa gifflar idag.
    Blir inte degen för söt med 1 dl socker i, med tanke på att jag ska ha ost i?

    • Reply
      Zeina
      22/02/2016 at 21:46

      Tack 😀 nej de blir alldeles perfekt men du kan minska socker om du vill 😀 lycka till

  • Reply
    D
    04/03/2016 at 00:45

    Bästa bloggen!

    • Reply
      Zeina
      09/03/2016 at 23:43

      ÅH tack snälla 😀

  • Reply
    Dijana
    14/05/2016 at 11:15

    Om man gör dubbel sats, ändras jäs tiden då?

    • Reply
      Zeina
      14/05/2016 at 20:52

      Nej tiden är densamma 🙂

  • Reply
    nadia
    15/06/2016 at 14:44

    Hej!
    Hur gör du ifall man vill göra dessa en dag innan?

    • Reply
      Zeina
      15/06/2016 at 16:31

      Förvara dem i kylen och värm dem lite snabbt innan servering nästa dag 😀

  • Reply
    mona
    30/09/2016 at 23:29

    hej zina får dom jäsa mer än 10 timmar i kylskåpet

    • Reply
      Zeina
      03/10/2016 at 22:14

      Det funkar jätte bra att jäsa dem längre 🙂

    Leave a Reply

    16 + sex =