Luftiga och läckra gifflar fyllda med massa gott. En härlig brunch eller fika att duka upp när man vill bjuda på något gott. Jag brukar låta degen jäsa i kylen över natten och bakar ut dem nästa dag. Helt underbart att duka upp en bricka där alla får plocka fritt och överaskas av vad som finns inuti. Bästa helglyxet hemma hos oss.
Fotor_144204667348011Fotor_144204700597922

32 st gifflar
2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst
3 dl ljummen mjölk
2 ägg- vispade lätt för hand
50 g smält smör
1 dl socker
1 tsk salt
Ca 10 dl mjöl
Förslag på fyllning, välj fritt:
Marmelad, sylt, choklad, nötter, äppelmos, mandelmassa, smör och kanel, vaniljkräm, ost
Pensling:
Ägg
Garnering, välj fritt eller uteslut:
Florsocker utspädd med lite vatten, frön, pärlsocker

Gör såhär:
Häll mjölken över jästen, rör om och låt stå i 10 min. Blanda sedan i ägg och smält smör, blanda. Häll i de övriga ingredienserna och knåda degen smidig en bra stund, ca 10 min. Degen är lite styv av äggen, den ska varken vara kladdig eller för kompakt, få till en smidig och lättarbetad deg. Täck bunken med plast och låt jäsa 1,5 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten. Jag rekommenderar att degen får jäsa i kylen, 7-10 timmar för bäst resultat. De blir härligt luftiga och goda av den långa jästiden.

Förbered fyllningen som ska i gifflarna och ställ åt sidan. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 4 lika stora delar. Forma varje del till en boll och täck med bakduk. Kavla ut en boll till en ca 28 cm rund platta, skär ut 8 st trianglar. Lägg fyllning längst ut på degen och rulla till en giffel. Lägg på en plåt med bakpapper, lägg med skarven nedåt så den inte öppnas upp i ugnen. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 min.

Värm ugnen till 200°. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö på önskad garnering. Baka mitt i ugnen i ca 10 min. Ta ut och låt svalna på plåten. Om du ska ha florsockerglasyr på väntar du tills de kommit ut ur ugnen, ringla över när de är helt kalla. De funkar utmärkt att frysas in och håller sig i frysen upp till 3 månader.
Fotor_144204780646297Fotor_144204786397652Fotor_144204689813922

Fotor_144204682621173Fotor_144204673245986Fotor_144204772885015

Kopiera