Gratäng/ Husmanskost/ Italien/ Pasta & Nudlar/ Vegetariskt

Gnocchi alla sorrentina- Gratäng med gnocchi, tomatsås och ost

Gnocchi alla sorrentina är en läcker italiensk gratäng med gnocchi  i tomatsås toppad med ost. Underbar rätt som känns lyxig och som är enkel att laga. Om du vill lyxa till det extra kan du göra egen gnocchi (recept på det kommer på bloggen i veckan). Jag använde färsk gnocchi köpt i affären, då gick det snabbt att slänga ihop rätten. Jag brukar laga en liknande rätt med pasta, recept hittar du HÄR! Det var trevligt att byta ut pastan mot gnocchi, det gick hem hos alla i familjen.

6 portioner
400 g färsk gnocchi (finns i kyldisken i de flesta mataffärer)
Tomatsåsen:
1 lök
2-3 st vitlöksklyftor
2 pkt krossad tomat (ca 400 g styck, gärna finkrossad)
2-3 dl grädde
1 dl vatten
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
1 tsk paprikapulver
1 msk balsamvinäger eller 1 tsk socker
1 tsk dijonsenap (kan uteslutas)
Salt & peppar
Olja till stekning
Topping:
150 g riven ost av valfri sort
1 st mozarella (valfritt kan uteslutas)
Färsk basilika

Gör såhär:
Hacka löken och fräs i olja tills den mjuknar. Pressa/riv i vitlöken, tillsätt oregano, basilika och stek lite till under omrörning. Häll i krossad tomat, vatten, balsamvinäger, dijonsenap, paprikapulver, salt och svartpeppar, låt puttra i ca 15 min. Häll grädde i såsen och koka upp, låt sjuda långsamt i ca 5 min. Vill du ha en gräddig sås tillsätter du 3 dl grädde, för en rödare sås har du i 2 dl.

Värm ugnen till 200°. Koka upp vatten i en rymlig gryta. Droppa i gnocchin och koka dem några sekunder, ca 45 sekunder räcker om du använder färsk gnocchi. Sila av ordentligt. Vänd sedan gnocchin i tomatsåsen. Gör det direkt i stekpannan som du har kokat såsen i eller blanda allt i en ugnsform. Strö riven ost och mozarellaskivor över. Baka mitt i ugnen i ca 10 min. Strö över färsk basilika och servera!

 

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

fyra × fyra =