Bakverk/ Dessert/ Efterrätt/ Frukt & Bär

Godaste äppelkakan

Godaste äppelkakan ever! Du vänder den saftiga sockerkakan upp och ner och på toppen har du en knäckig kola- och äppeltopping. Magiskt god att servera den lite lättvispad grädde, glass eller vaniljsås.
Ca 10 bitar
Toppingen:
50 g smör
1,5 dl brunt farinsocker
0,5 tsk kanel
2 st äpplen
Kakan:
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk kanel
50 g smör
0,5 dl mjölk

Gör såhär:
Värm ugnen till 175°.
Förbered toppingen. Skala äpplena och dela i klyftor. Smält smöret i en kastrull. Blanda i sockret och koka upp under ständig omrörning på medelvärme. Så fort det börjar koka och sockret har smält tar du bort kastrullen från värmen och vänder i kanelen, rör om och ställ åt sidan. Klä botten av en springorm, 25 cm, med bakplåtspapper. Häll det smälta sockret i botten av formen. Lägg äpplena över. Ställ åt sidan.

Förbered sedan kakan. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt tills det blir fluffigt och vitt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, kanel, bakpulver, sikta ner det i smeten, häll i smöret och vänd försiktigt. Häll smeten över äpplena. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 min, den ska vara helt torr i mitten när du testar med en provsticka. När kakan är klar tar du ut den från ugnen och låter den svalna lite i rumstemperatur. Vänd sedan upp och ner i en tallrik. Servera kakan varm eller kall, gärna med lite lättvispad grädde, glass eller vaniljsås bredvid.

Fler goda recept med äpple:
Smördegspaj med äpple
Butterkaka
Gifflar med äpple och dumle
Fruktsallad
Smulpaj
Äppelpaj med kolasås
FÖLJ MIG GÄRNA PÅ INSTAGRAM HÄR! FÖR MER INSPIRATION 😀

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

7 − två =