Godaste äppelkakan

Godaste äppelkakan ever! Du vänder den saftiga sockerkakan upp och ner och på toppen har du en knäckig kola- och äppeltopping. Magiskt god att servera den lite lättvispad grädde, glass eller vaniljsås.
Ca 10 bitar
Toppingen:
50 g smör
1,5 dl brunt farinsocker
0,5 tsk kanel
2 st äpplen
Kakan:
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk kanel
50 g smör
0,5 dl mjölk

Gör såhär:
Värm ugnen till 175°.
Förbered toppingen. Skala äpplena och dela i klyftor. Smält smöret i en kastrull. Blanda i sockret och koka upp under ständig omrörning på medelvärme. Så fort det börjar koka och sockret har smält tar du bort kastrullen från värmen och vänder i kanelen, rör om och ställ åt sidan. Klä botten av en springorm, 25 cm, med bakplåtspapper. Häll det smälta sockret i botten av formen. Lägg äpplena över. Ställ åt sidan.

Förbered sedan kakan. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt tills det blir fluffigt och vitt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, kanel, bakpulver, sikta ner det i smeten, häll i smöret och vänd försiktigt. Häll smeten över äpplena. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 min, den ska vara helt torr i mitten när du testar med en provsticka. När kakan är klar tar du ut den från ugnen och låter den svalna lite i rumstemperatur. Vänd sedan upp och ner i en tallrik. Servera kakan varm eller kall, gärna med lite lättvispad grädde, glass eller vaniljsås bredvid.

Fler goda recept med äpple:
Smördegspaj med äpple
Butterkaka
Gifflar med äpple och dumle
Fruktsallad
Smulpaj
Äppelpaj med kolasås
FÖLJ MIG GÄRNA PÅ INSTAGRAM HÄR! FÖR MER INSPIRATION 😀

Join the Conversation

  1. Mariana Juliander says:

    Hej & tack för alla fantastiska recept!
    Dock blev jag förvirrad i slutet på detta recept.. står blanda smält smör m mjölken & blanda det med äggsmeten. Klart som korvspad .
    -MEN sen där efter man siktat ned mjölblandningen står det: häll i smöret & vänd försiktigt.
    Hoppas nu jag gjorde rätt som körde på 1:a smörinstruktionen, eller har jag missuppfattat?
    Med vänlig hälsning, Mariana Juliander

    1. Anonym says:

      Undrade samma ska

  2. Anonym says:

    Undrar exakt samma sak, hällde redan i smöret sen står det efter ett man siktet mjölblandningen att man ska hälla i igen…

  3. Hejsan jag undrar om det finns sätt man kan göra denna glutenfri? Skulle gärna uppskatta alternativ som är glutenfria så man kan baka denna kaka. Vill baka den till min bästa vän som inte kan äta gluten för detta är världens godaste äppelkaka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close