Grillade lamkotletter med goda tillbehör

Igår hade jag gäster och jag bjöd på grillade lamkotletter som jag serverade med massa gott bredvid. Det blev en riktig kalasmiddag som gjorde succé!

6-8 portioner
8 st lammkotletter (ca 1,8 kg)
Marinad:
1 dl olivolja
1 citron
4 st vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja
1 msk torkad timjan
1,5 tsk dijonsenap
1 msk paprikapulver
Svartpeppar & salt
Garnering:
Färsk timjan
Citronskivor
Detta serverade jag vid mina kotletter:
Ugnsrostade rotfrukter som jag smulade fetaost över vid servering
Kall bearnaisesås
Muhammara
Baba ganoush
Tabouli
Grillade grönsaker
Orientaliskt tunnbröd
Turkisk yoghurt med zaatar och olivolja

Gör såhär:
Mortla vitlöksklyftorna till strimlor eller hacka dem i bitar. Rivet skalet från en hel citron (bara det gula) och pressa hela citronen. Blanda citronsaft, citronzest, vitlök och resten av ingredienserna till marinaden i en skål. Häll marinaden över lamkottletterna och massera in den i köttet med händerna. Täck lamkotletterna med plast och låt gärna marineras i kylen några timmar eller över natten. Om du inte har tid att låta kotletterna marineras kan du låta dem stå i rumstemperatur i 30 min. Om köttet har varit i kylen låter du den stå i rumstemperatur en stund (ca 20 min) innan du slänger den på grillen.

Grilla kotletterna på grillen ca 2-4 min på varje sida. Tiden kan variera beroende på hur tjocka skivor du har och hur du vill ha ditt kött. 2 min på varje sida ger dig rosa kött i mitten. Du kan även steka lamkotletterna i stekpanna med smör i 2-4 min på varje sida. Lägg köttet på serveringsfat, garnera med färsk timjan och citronskivor. Servera genast med önskat tillbehör.

Join the Conversation

  1. Hej! Tack för dina fina recept! Kan man ha lammkotletterna i ugnen istället? Gott nytt år kram sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close