Asien/ Fisk & Skaldjur/ Grytor/ Kyckling

Grön currygryta- Gaeng kiew waan

ÄNTLIGEN har jag fått till ett riktig bra recept på thaigryta med grön curry. Hemligheten ligger i att reducera kokosmjölken så den skär sig. Ni vet när man får en god thairätt och man ser hur curryn har blandats med olja och det flyter längst upp i skålen med kokosmjölken. Det är en konst att lyckas få till det. Stirra dig inte blind på valet av grönsakerna i receptet, man kan variera denna rätt i det oändliga. Gillar du tillexempel inte champinjoner, uteslut det. Hittar du inte asiatisk äggplanta ersätt det med zucchini. Du kan ha i kyckling, scampi, räkor, morot, potatis, annans, minimjas… listan är lång. De flesta produkter hittas först och främst i asiatiska men även i välsorterade livsmedelsbutiker.
11 

4 portioner
2 burkar kokosmjölk av bra kvalité (400 ml per burk)
1-2 msk grön curry (beroende på hur stark du vill ha grytan)
1 burk bambuskott (ca 400 g)
4 små äggplantor (se bild) eller 1 liten zucchini
100 g haricot verts eller sockerärtor
5 st champinjoner
3 kvistar söt basilika
3-4 kaffir limeblad
2 tsk palmsocker (kan ersättas med 1 tsk vanligt socker)
1-2 tsk fisksås
1 buljontärning (gärna höns) utspädd i 1 dl vatten

Gör såhär:
Börja med att reducera kokosmjölken. Häll bara 1 av koksmjölkförpackningarna i en kastrull och koka upp. Sänk värmen till medelvärme och låt puttra. Ha koll så den inte bränns vid. Använd inte en för liten kastrull eftersom den kan lätt bubbla över kanten. Låt koka tills mindre än hälften av mjölken återstår, rör om då och då. Det tar ca 20-30 min beroende på kvalitén på kokosmjölken. Den kommer att tjockna och skära sig, det bildas ett lager olja och kokoskräm i kastrullen (se bild). Ibland lyckas man inte få den att skära sig men det påverkar inte smaken så mycket, så länge den tjocknar och kokas en stund så är det bra.

2
Blanda grön curry i kastrullen med den reducerade koksmjölken, fräs under omrörning tills det bildas ännu mer olja. Nu kommer oljan få en härlig grön färg av curryn. Om du har valt att ha i kyckling i grytan så blandar du i det nu och steker den i oljan tills den får färg.

Blanda i den andra koksmjölken, bambuskott, fisksås, palmsocker, limeblad, buljong och låt koka under lock i ca 10-15 min. Hacka grönsakerna som ska i grytan och bland ner dem. Om du vill ha i scampi/räkor blandar du även dem i grytan nu. Låt puttra i ca 10 min
Smaka av och tillsätt eventuellt mer fisksås, curry eller salt. Stäng av värmen, blanda i basilikablad och röd chili. Servera med ris.
346
Söt basilika och liten äggplanta
1

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

17 + 20 =