Hemmagjorda falafel är något av det godaste som finns, älskar att göra mina egna. Det är inte svårt men ganska tidskrävande, så du behöver tålamod, väl värt väntan. För att lyckas med dina falafel så måste du se till att mala kikärtorna ordentligt, mal, mal och mal en gång till. Det bästa vore om du hade en köttkvarn, då kör man kikärtorna några omgångar, det ger dig en slät och fin smet. Matberedaren funkar super bra den med men tar längre tid. När du väl blötlagt kikärtorna och malt smeten går det undan. Jag brukar förbereda smeten dagen innan servering, nästa dag går det snabbt at fritera falafeln. Detta är egentligen ett mycket gammalt recept på bloggen som jag uppdaterat med bättre bilder och tydligare recept, det gamla receptet finns HÄR!
FalafelFalafel
Falafel, 6 portioner
500 g torkade kikärtor
1 msk bikarbonat
1 stor lök, hackad eller 3-4 st salladslök
3 dl hackad bladpersilja (mellanstor bunt)
4 vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
Kryddor:
2 msk falafelkryddor (finns färdigmix i orientaliska livsmedelsbutiker)
Gör egen fallfelkrydda:
2 tsk kumminpulver (inte spiskummin)
1 tsk korianderpulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk sju kryddor- recept HÄR! om du inte hittar färdigmixad i affären
Ytterligare tillsättning:
1 msk bikarbonat
1 msk bakpulver
Vegetabilisk olja till fritering
SERVERINGSFÖRSLAG, klicka på förslagen för att komma till receptet:
Pitabröd
Vitlök- och chilisås
Tarator- tahinisås (vegansk sås fri från mejeriprodukter)
Inlagd vitkål

Gör såhär:
Blötlägg kikärtor i en stor skål med kallt vatten tillsammans bikarbonat. Låt stå minst 10 timmar, gärna 12-14 timmar. Tänk på att ha en rymlig skål med mycket vatten,kikärtorna sväller upp. Sila av och skölj kikärtorna ordenligt. Lägg hälften av kikärtorna i en matberedare och mal dem ordentligt en bra stund.

Först kommer kikärtorna bli som smulor, fortsätt mala dem tills de blir en slät massa. Öppna upp locket på matberedaren då och då,   skrapa ner de kikärtor som fastnar på kanterna. Det tar ca 5-7 min tills kikärtorna är helt färdigmixade. Viktigt att de blir riktigt ordentligt malna, annars faller de isär när du friterar dem. Ta andra hälften av kikärtorna och mal på samma sätt. Grovhacka persilja, lök och pressa vitlök. Lägg dem tillsammans med kryddor och kikärtsmassan i matberedaren, mixa ytterligare några varv.

När allting är finmalt och ordentligt blandat ställer du det i kylen, ca 30 min, du kan även förbereda smeten flera timmar innan den ska friteras, håller sig bra i kylen upp till 12 timmar. Du kan även frysa in falafelsmet upp till 3 månader. Tina upp i rumstemperatur. Precis innan fritering blandar du bakpulver och bikarbonat, blanda ordentligt. Forma din falafel i önskad storlek, det finns ett falafelverktyg som man kan använda för att få en fin form. Funkar även att forma falafeln med handen eller 2 skedar. Hetta upp olja och fritera i ca 3 min på varje sida. Servera med mycket grönsaker, tahinisås, pickels och pitabröd eller pommes.

Mild tahinisås (vegansk tahinisås hittar du HÄR!)
1 dl tahini (sesampasta)
3 dl vanlig mild yoghurt
1 pressad citron
0,5 vitlöksklyfta (kan uteslutas eller tillsättas mer om man vill ha en skarpare vitlökssmak)
1 tsk salt
0,5 dl finhackad persilja

Blanda tahini, salt, citron och vitlök i en skål. Vispa med en handvisp eller gaffel tills den blir en fast massa. Lägg i yoghurt och blanda ordentligt, gärna med en stavmixer. Ställ i kylen i ca 30 min innan servering. Om du tycker att såsen är för tjock så kan du späda ut den med lite vatten. Blanda persilja i såsen precis innan servering.

Falafel
“Falafelverktyg” som finns att hittas i de flesta orientaliska affärer. Smeten är ordentligt finmald och har en härlig grön färg av persilja.

30012016-IMG_984530012016-IMG_9847

Falafel
Det är gott med sesamfrön till falafeln. Blanda direkt i smeten eller doppa en falafel i fröna. Jag gör med och utan sesamfrön och därför doppar jag falafeln. De som är garnerade med sesam friteras efter de vanliga falafeln för att slippa massa frön i oljan.

30012016-IMG_9853

Falafel
Falafel är allra godast att servera nyfriterade och varma.
Falafel
Duka upp ett stort och härligt bord med mycket grönt, pitabröd och tahinisås.
Falafel
Här är ett fat med inlagd vitkål, picklade majrovor, saltgurka, skivad chili och rödlök.
Falafel
Här är ytterligare ett härligt fat som ska avnjutas till falafeln. Paprika, persilja, tomat, gurka, sallad och citron. I bakgrunden skymtar såsen och brödet. Man blir lycklig av en sådan middag, underbara färger och smaker.
Falafel
Så gott!
Kopiera