Bönor/ Libanesiskt/ Mezza/ Sallader/ Såser & Dressingar/ Smörgåsar/Baguetter/ Vegetariskt

Grymt goda falafel

Falafel

Hemmagjorda falafel är något av det godaste som finns, älskar att göra mina egna. Det är inte svårt men ganska tidskrävande, så du behöver tålamod, väl värt väntan. För att lyckas med dina falafel så måste du se till att mala kikärtorna ordentligt, mal, mal och mal en gång till. Det bästa vore om du hade en köttkvarn, då kör man kikärtorna några omgångar, det ger dig en slät och fin smet. Matberedaren funkar super bra den med men tar längre tid. När du väl blötlagt kikärtorna och malt smeten går det undan. Jag brukar förbereda smeten dagen innan servering, nästa dag går det snabbt at fritera falafeln. Detta är egentligen ett mycket gammalt recept på bloggen som jag uppdaterat med bättre bilder och tydligare recept, det gamla receptet finns HÄR!
FalafelFalafel
Falafel, 6 portioner
500 g torkade kikärtor
1 msk bikarbonat
1 stor lök, hackad eller 3-4 st salladslök
3 dl hackad bladpersilja (mellanstor bunt)
4 vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
Kryddor:
2 msk falafelkryddor (finns färdigmix i orientaliska livsmedelsbutiker)
Gör egen fallfelkrydda:
2 tsk kumminpulver (inte spiskummin)
1 tsk korianderpulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk sju kryddor- recept HÄR! om du inte hittar färdigmixad i affären
Ytterligare tillsättning:
1 msk bikarbonat
1 msk bakpulver
Vegetabilisk olja till fritering
SERVERINGSFÖRSLAG, klicka på förslagen för att komma till receptet:
Pitabröd
Vitlök- och chilisås
Tarator- tahinisås (vegansk sås fri från mejeriprodukter)
Inlagd vitkål

Gör såhär:
Blötlägg kikärtor i en stor skål med kallt vatten tillsammans bikarbonat. Låt stå minst 10 timmar, gärna 12-14 timmar. Tänk på att ha en rymlig skål med mycket vatten,kikärtorna sväller upp. Sila av och skölj kikärtorna ordenligt. Lägg hälften av kikärtorna i en matberedare och mal dem ordentligt en bra stund.

Först kommer kikärtorna bli som smulor, fortsätt mala dem tills de blir en slät massa. Öppna upp locket på matberedaren då och då,   skrapa ner de kikärtor som fastnar på kanterna. Det tar ca 5-7 min tills kikärtorna är helt färdigmixade. Viktigt att de blir riktigt ordentligt malna, annars faller de isär när du friterar dem. Ta andra hälften av kikärtorna och mal på samma sätt. Grovhacka persilja, lök och pressa vitlök. Lägg dem tillsammans med kryddor och kikärtsmassan i matberedaren, mixa ytterligare några varv.

När allting är finmalt och ordentligt blandat ställer du det i kylen, ca 30 min, du kan även förbereda smeten flera timmar innan den ska friteras, håller sig bra i kylen upp till 12 timmar. Du kan även frysa in falafelsmet upp till 3 månader. Tina upp i rumstemperatur. Precis innan fritering blandar du bakpulver och bikarbonat, blanda ordentligt. Forma din falafel i önskad storlek, det finns ett falafelverktyg som man kan använda för att få en fin form. Funkar även att forma falafeln med handen eller 2 skedar. Hetta upp olja och fritera i ca 3 min på varje sida. Servera med mycket grönsaker, tahinisås, pickels och pitabröd eller pommes.

Mild tahinisås (vegansk tahinisås hittar du HÄR!)
1 dl tahini (sesampasta)
3 dl vanlig mild yoghurt
1 pressad citron
0,5 vitlöksklyfta (kan uteslutas eller tillsättas mer om man vill ha en skarpare vitlökssmak)
1 tsk salt
0,5 dl finhackad persilja

Blanda tahini, salt, citron och vitlök i en skål. Vispa med en handvisp eller gaffel tills den blir en fast massa. Lägg i yoghurt och blanda ordentligt, gärna med en stavmixer. Ställ i kylen i ca 30 min innan servering. Om du tycker att såsen är för tjock så kan du späda ut den med lite vatten. Blanda persilja i såsen precis innan servering.

Falafel

“Falafelverktyg” som finns att hittas i de flesta orientaliska affärer. Smeten är ordentligt finmald och har en härlig grön färg av persilja.

30012016-IMG_984530012016-IMG_9847

Falafel

Det är gott med sesamfrön till falafeln. Blanda direkt i smeten eller doppa en falafel i fröna. Jag gör med och utan sesamfrön och därför doppar jag falafeln. De som är garnerade med sesam friteras efter de vanliga falafeln för att slippa massa frön i oljan.

30012016-IMG_9853

Falafel

Falafel är allra godast att servera nyfriterade och varma.

Falafel

Duka upp ett stort och härligt bord med mycket grönt, pitabröd och tahinisås.

Falafel

Här är ett fat med inlagd vitkål, picklade majrovor, saltgurka, skivad chili och rödlök.

Falafel

Här är ytterligare ett härligt fat som ska avnjutas till falafeln. Paprika, persilja, tomat, gurka, sallad och citron. I bakgrunden skymtar såsen och brödet. Man blir lycklig av en sådan middag, underbara färger och smaker.

Falafel

Så gott!

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

12 Comments

  • Reply
    Pinar Esra
    14/07/2016 at 02:18

    Hej! Hur gör du den inlagda vitkålen? Vad används för att den ska bli rosa?

  • Reply
    Kajsa
    03/08/2016 at 23:53

    Tack så mycket för detta recept, så bra beskrivning! Blev hur gott som helst.

    • Reply
      Zeina
      07/08/2016 at 23:24

      Åh så skoj tack snälla. Kram

  • Reply
    Abir salem
    24/09/2016 at 23:18

    Hej, kan man fritera falafel i den “nyttiga fritösen” Tefal actifry där man endast använder en msk olja?

    • Reply
      Zeina
      27/09/2016 at 07:26

      Bra fråga, jag har faktiskt ingen aning. Jag är rädd att de kommer att falla isär om du gör det. Testa med en först och se hur det går. Lycka till 😀

  • Reply
    Niclas
    14/10/2016 at 18:09

    Är du säker på att det ska stå 1msk salt?
    Vi följde receptet till punkt och pricka och det smakar bara salt. Oätligt.

    • Reply
      Zeina
      18/10/2016 at 20:10

      Ånej, så tråkigt att läsa 🙁 Detta är ett mycket populärt recept på bloggen, men du kan nog ha rätt. Det låter ganska mycket så jag ska minska mängden i texten. Sorry och hoppas att det blir bättre nästa gång. Kram

  • Reply
    Maja
    15/11/2016 at 13:17

    Detta var den godaste falafeln jag någonsin ätit. Och den finaste, samt den som höll ihop bäst. Jag är så väldigt jättenöjd 🙂

  • Reply
    Tina Müller
    08/01/2017 at 16:16

    Ramlade in på din sida när jag letade falafel recept! Vilken lyckoträff! Vilka härliga rätter! Känner mig mycket inspererad, var länge sedan jag läste en blogg med denna entusiasmen!! Tackar!

    • Reply
      Zeina
      09/01/2017 at 11:08

      Åh TACK så kul att läsa. Va glad jag blir ❤ Skoj att du har hittat hit. Kram

  • Reply
    Agnes
    09/01/2017 at 20:03

    Tusen tack för de här receptet, det blev så bra, sjukt gott!! Gjorde ditt recept på orientaliska bröd till, det var också grymt bra.

  • Leave a Reply

    19 − 11 =