Grymt goda falafel

Hemmagjorda falafel är något av det godaste som finns, älskar att göra mina egna. Det är inte svårt men ganska tidskrävande, så du behöver tålamod, väl värt väntan. För att lyckas med dina falafel så måste du se till att mala kikärtorna ordentligt, mal, mal och mal en gång till. Det bästa vore om du hade en köttkvarn, då kör man kikärtorna några omgångar, det ger dig en slät och fin smet. Matberedaren funkar super bra den med men tar längre tid. När du väl blötlagt kikärtorna och malt smeten går det undan. Jag brukar förbereda smeten dagen innan servering, nästa dag går det snabbt at fritera falafeln. Detta är egentligen ett mycket gammalt recept på bloggen som jag uppdaterat med bättre bilder och tydligare recept, det gamla receptet finns HÄR!
FalafelFalafel
Falafel, 6 portioner
500 g torkade kikärtor
1 msk bikarbonat
1 stor lök, hackad eller 3-4 st salladslök
3 dl hackad bladpersilja (mellanstor bunt)
4 vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
Kryddor:
2 msk falafelkryddor (finns färdigmix i orientaliska livsmedelsbutiker)
Gör egen fallfelkrydda:
2 tsk spiskummin
1 tsk korianderpulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk sju kryddor- recept HÄR! om du inte hittar färdigmixad i affären
Ytterligare tillsättning:
0,5 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
Vegetabilisk olja till fritering
SERVERINGSFÖRSLAG, klicka på förslagen för att komma till receptet:
Pitabröd
Vitlök- och chilisås
Tarator- tahinasås (vegansk sås fri från mejeriprodukter)
Inlagd vitkål

MISSA INTE ATT BESTÄLLA MIN  KOKBOK LADDAD MED MASSA GODA VEGANSKA RECEPT. LÄS MER OM BOKEN HÄR!

Gör såhär:
Blötlägg kikärtor i en stor skål med kallt vatten tillsammans bikarbonat. Låt stå minst 10 timmar, gärna 12-14 timmar. Tänk på att ha en rymlig skål med mycket vatten,kikärtorna sväller upp. Sila av och skölj kikärtorna ordenligt. Lägg hälften av kikärtorna i en matberedare och mal dem ordentligt en bra stund. Eller mal allting i omgångar i en köttkvarn.

Först kommer kikärtorna bli som smulor, fortsätt mala dem tills de blir en slät massa. Öppna upp locket på matberedaren då och då,   skrapa ner de kikärtor som fastnar på kanterna. Det tar ca 5-7 min tills kikärtorna är helt färdigmixade. Viktigt att de blir riktigt ordentligt malna, annars faller de isär när du friterar dem. Ta andra hälften av kikärtorna och mal på samma sätt. Grovhacka persilja, lök och pressa vitlök. Lägg dem tillsammans med kryddor och kikärtsmassan i matberedaren, mixa ytterligare några varv.

När allting är finmalt och ordentligt blandat ställer du det i kylen, ca 30 min, du kan även förbereda smeten flera timmar innan den ska friteras, håller sig bra i kylen upp till 12 timmar. Du kan även frysa in falafelsmet upp till 3 månader. Tina upp i rumstemperatur. Precis innan fritering blandar du bakpulver och bikarbonat, blanda ordentligt. Låt stå i ca 15 min. Forma din falafel i önskad storlek, det finns ett falafelverktyg som man kan använda för att få en fin form. Funkar även att forma falafeln med handen eller 2 skedar. Hetta upp olja och fritera i ca 3 min på varje sida. Servera med mycket grönsaker, tahinasås, pickels och pitabröd eller pommes.

Mild tahinasås (vegansk tahinasås hittar du HÄR!)
1 dl tahina (sesampasta)
3 dl naturell yoghurt eller 2 dl vatten
1 pressad citron
1 vitlöksklyfta (kan uteslutas eller tillsättas mer om man vill ha en skarpare vitlökssmak)
0,5 tsk salt
0,5 dl finhackad persilja

Blanda tahina, salt, citron och vitlök i en skål. Vispa med en handvisp eller gaffel tills den blir en fast massa. Lägg i yoghurt och blanda ordentligt, gärna med en stavmixer. Ställ i kylen i ca 30 min innan servering. Om du tycker att såsen är för tjock så kan du späda ut den med lite vatten. Blanda persilja i såsen precis innan servering.

Falafel
“Falafelverktyg” som finns att hittas i de flesta orientaliska affärer. Smeten är ordentligt finmald och har en härlig grön färg av persilja.
30012016-IMG_9845
30012016-IMG_9847
Falafel
Det är gott med sesamfrön till falafeln. Blanda direkt i smeten eller doppa en falafel i fröna. Jag gör med och utan sesamfrön och därför doppar jag falafeln. De som är garnerade med sesam friteras efter de vanliga falafeln för att slippa massa frön i oljan.
30012016-IMG_9853
Falafel
Falafel är allra godast att servera nyfriterade och varma.
Falafel
Duka upp ett stort och härligt bord med mycket grönt, pitabröd och tahinasås.
Falafel
Här är ett fat med inlagd vitkål, picklade majrovor, saltgurka, skivad chili och rödlök.
Falafel
Här är ytterligare ett härligt fat som ska avnjutas till falafeln. Paprika, persilja, tomat, gurka, sallad och citron. I bakgrunden skymtar såsen och brödet. Man blir lycklig av en sådan middag, underbara färger och smaker.
Falafel
Så gott!

Join the Conversation

  1. Pinar Esra says:

    Hej! Hur gör du den inlagda vitkålen? Vad används för att den ska bli rosa?

    1. Zeina Author says:
  2. Kajsa says:

    Tack så mycket för detta recept, så bra beskrivning! Blev hur gott som helst.

    1. Zeina Author says:

      Åh så skoj tack snälla. Kram

      1. Danielle says:

        Hej. Hur het ska oljan vara?

  3. Abir salem says:

    Hej, kan man fritera falafel i den “nyttiga fritösen” Tefal actifry där man endast använder en msk olja?

    1. Zeina Author says:

      Bra fråga, jag har faktiskt ingen aning. Jag är rädd att de kommer att falla isär om du gör det. Testa med en först och se hur det går. Lycka till 😀

  4. Zeina Author says:

    Ånej, så tråkigt att läsa 🙁 Detta är ett mycket populärt recept på bloggen, men du kan nog ha rätt. Det låter ganska mycket så jag ska minska mängden i texten. Sorry och hoppas att det blir bättre nästa gång. Kram

  5. Detta var den godaste falafeln jag någonsin ätit. Och den finaste, samt den som höll ihop bäst. Jag är så väldigt jättenöjd 🙂

  6. Tina Müller says:

    Ramlade in på din sida när jag letade falafel recept! Vilken lyckoträff! Vilka härliga rätter! Känner mig mycket inspererad, var länge sedan jag läste en blogg med denna entusiasmen!! Tackar!

    1. Zeina Author says:

      Åh TACK så kul att läsa. Va glad jag blir ❤ Skoj att du har hittat hit. Kram

  7. Agnes says:

    Tusen tack för de här receptet, det blev så bra, sjukt gott!! Gjorde ditt recept på orientaliska bröd till, det var också grymt bra.

  8. Johanna says:

    Hej, jag håller precis på och lagar de här, och undrar att vad ska man med bikarbonat-bakpulver-blanding till, som man enligt receptet ska blanda precis innan man friterar? Försökte läsa det hela flera gånger men kanske det är något jag har missat..

    1. Zeina Author says:

      Du blandar i det i smeten och sen friterar du falafeln. Du ska blanda i det innan fritering för att falafeln inte ska bli kompakt i konsistensen.

  9. ” Precis innan fritering blandar du bakpulver och bikarbonat, blanda ordentligt” vad gör jag med det när jag blandat ihop det då?

    1. Zeina Author says:

      Du blandar i det och sen friterar du falafeln. Du ska blanda i det innan fritering för att falafeln inte ska bli kompakt i konsistensen.

  10. Måste man blötlägga kikärterna så som du beskriver, kan man inte bara använda kikärter på burk eller tetra?

    1. Zeina Author says:

      Nej det funkar inte med kokta kikärtor, för då kommer falafeln lösas upp när du friterar dem. Om du vill använda kokta så kan du istället göra kikärtsbiffar, recept på dem hittar du här http://zeinaskitchen.se/kikartsbiffar/

      1. Sebastian says:

        Hej
        Jag läste denna kommentaren efter jag gjorde på kokta kikärtor och det flöt ut. Vänligen skriv i receptet att man absolut inte ska använda kokta kikärtor.

        1. Lovisa says:

          Detta hände mig precis också. Massor med råvaror förstörda och mycket bortkastad tid. Tråkigt, kommer se mig om efter andra receptsidor i framtiden.

          1. Då har du inte läst receptet ordentligt. Hennes recept säger klart och tydligt BLÖTLÄGG KIKÄRTORNA. Om du har använt kokta kikärtor har du m.a.o. inte följt Zeinas recept. Bättre lycka nästa gång!

        2. Oscar says:

          Lär dig läsa istället

      2. Snygg men dum says:

        Kanske skriva det i receptet så det slipper bli så många som gör fel?

  11. Simon says:

    Blandade lite flera olika lökar. Detta är dom godaste Falafel jag ätit! Bättre än de på syri-restaurang i stan jag bor i.

    1. Älskar Zeinas recept!!! Men om receptet hade ändrats efter din kommentar hade det besparat mitt kaos i köket igår. Hade ingen aning om att jag inte kunde göra falafel på kikärtor i tetra/burk!!!

  12. Jessica says:

    Nybörjare på falafel Men ditt recept är toppen
    Tack för en fin blogg

  13. Ann Movitz says:

    Första gången jag gjorde falafel. Följde ditt recept och de blev ju otroligt bra, bättre än proffsens. Det var definitivt inte sista gången! Din blogg med alla fina bilder inspirerar verkligen. Har provat många av dina recept nu och ser fram mot leverans av kokboken. Härlig, hälsosam mat!

  14. Majsan says:

    Vilken underbar blogg du har, detta falafelreceptet skall jag prova nästa vecka då jag ska bjuda mina vänner på middag! Kan jag förbereda falafeln någon timma i förväg, alltså rulla till bollar och ställa in i kylen? Eller bör de friteras direkt?

  15. Johan says:

    Hejsan
    Förmodligen missar jag det fullständigt (vilket inte vore unikt).
    Men vad tycker du är en lämplig temperatur på olja?

  16. Thomas says:

    Testade att göra falafel för första gången igår och följde ditt recept… Jättegod smak, men jag tyckte de blev lite åt det torra och mjöliga hållet. Å andra sidan kanske det är precis så en falafel ska vara i konsistensen? Det ingår ju ingen vätska alls i smeten så det är väl logiskt när man tänker efter och meningen är väl att de behöver en sås/dressing till för att blomma ut? Hittade ett recept på tahinidressing smaksatt med lönnsirap som passade fantastiskt bra ihop med falafeln.

    Såg att någon ovan hade undrat över om det funkade att fritera i varmluftsfritös och jag kan bekräfta att det gick hur bra som helst. De faller inte sönder om man följer receptet i alla fall. Man måste komma ihåg att olja in gallret i botten på korgen bara så att de inte fastnar.

    Tack för fantastiska recept. Jag har säkert testat runt tio stycken och allt har varit supergott. Kunafan får nog bli nästa recept, den ser helt enkelt ut att vara för god för att missa.

    1. cr0ft says:

      Orsaken till att det blev torrt och mjöligt… kan det möjligtivs vara det faktum att du inte friterade dom som receptet säger att man ska och istället körde i varmluft vilket inte är samma sak alls? :p

  17. Akville says:

    Kikärtor a är slut.. kan jag använda bönor istället?
    Mvh

    1. Zeina Author says:

      Blir tyvärr inte samma resultat. Jag rekommenderar kikärtor 😀

  18. Tack för receptet! Bästa falafel jag ätit. Härligt krispiga med fin kryddning.

    (Varning till alla som funderar på att spara tid och använda kokta kikärter: gör inte det. Blir bara en hopplös gegga av alltihop)

  19. Jenny says:

    Gjorde allt enligt recept men mina blev väldigt kompakta ändå och kändes då torra även om smaken var jättegod.
    Malde jag kikärtorna för länge då? Tycker smeten såg likadan ut som på dina bilder.

  20. Martina says:

    Jag tyckte att falafeln fick en väldigt kemisk bismak. Min teori är att det är bakpulvret och bikarbonaten som ska tillsättas precis innan fritering ?? Tror jag skippar det nästa gång.

  21. Jan Bengtsson says:

    Hej Zeina!
    Jag håller på att laga din goda falafel och hoppar lite mellan dina recept “Grymt goda falafel” och “Hemmagjord falafel med tahinisås”
    I receptet för falafel krydda står det här 2tsk spiskummin men i det andra receptet säger du att det skall vara vanlig kummin. Är det verkligen olika kryddor i de 2 recepten eller har det blivit nåt fel?

  22. Magda says:

    Hej,

    Jag gjorde enligt recept men de blev oätliga. Smakade av starka kryddor och tror även bikarbonat. Måste gjort något fel, fick kasta hela alltet. M

  23. Hej

    Jag kan också bekräfta att det inte fungerar med kokta kikärtor (tetra) – blir bara en smet. Däremot fungerar det att byta kikärtor mot gula ärtor. Tog mindre mängd falafelkrydda och salt den här gången. Precis som Magda skriver så blev första omgången jag gjorde oätlig.

  24. Misha says:

    Fantastisk hemsida. Du e grymt bra. Tack !

  25. Maria says:

    Fantastiskt gott!! Älskar falafel men aldrig lagat det innan. Bakat i ugnen och blev gott ändå. Kryddblandningen var toppen! Tusen tack!!

  26. Sofia Tekgül says:

    Hej! Ska man ha i både bikarbonat innan och efter smeten har vilat? Låter som mycket bikarbonat om man slår ihop allt. Tacksam för svar 🙂 står med smeten nu jag 🙂 ha en fin helg!

  27. Farhana says:

    Alskar det har receptet. Blir sa bra varje gang och gar sa bra att frysa in. De tva senaste gangerna har jag gjort de i ugnen och det bli minst lika gott.

    1. Åse Nord says:

      Bikarbonat i blötläggningsvattnet detta sköljer du sen bort när du ska mala kikärtorna. Sen ska bikarbonat och bakpulver tillsättas precis innan du gör bollar som ska friteras. Alltså EFTER att smeten vilat 30 minuter

  28. Malin says:

    Skulle ha läst kommentarerna innan jag kokade de blötlagda kikärtorna…. katastrof!

  29. Isabella says:

    Hej!
    Funkar det att använda stavmixer istället för matberedare?

  30. Jenny says:

    Även jag gjorde felet att använda kokta kikärter, hela allt bara flöt ut o gick inte att steka heller, En kommentar om detta kunde tilläggas i receptet, fastän det inte står att man ska koka kikärterna.

  31. Jonas says:

    Första gången jag gjorde falafel, följde receptet => succé.

    Jag lånade grannens köttkvarn och körde igenom smeten 3ggr, använde torkade kikärtor som jag blötlade i 14h tillsammans med bikarbonat i vattnet .

    Obs! Den matskeden med bikarbonat som nämns först i receptet skall alltså INTE vara i smeten, utan ska vara i blötläggningsvattnet (det framgår i recepttexten).

    Jag hade inget ”falafelverktyg”, så jag gjorde bollar ~3cm i diameter (som på kebabresturangerna), friterade i 160 – 180˚C i någon minut (tills de blev ordentligt bruna).De höll ihop bra under friteringen.

    Kul att äntligen få äta nygjorda och varma falaflar! 🙂

  32. Henriett says:

    Hej .
    Jag e just nu på g att göra mina första falafel .
    Har kollat in dig på you tub ..
    Dom ska friteras imorgon .
    Är nervös som fan om det inte går vägen
    Har typ 50 st som ska äta
    Men litar på dig och min syster hon sa till mig att kolla in din sida .
    Tack för mig och jag är lycklig för att jag hittade hit .
    Du har mycket bra recept
    Ha det gott Henriett

  33. Thomas says:

    Falafel ska ju göras på råa och blötlagda kikärtor. (egentligen lär det ha varit gjort på torkade bondbönor från början, i Egypten, men bondbönor som är torkade hittar vi ju lätt numera med och förmodligen med samma resultat) Men min fråga är om man får mer färdig massa över. Går den bra att frysa då eller kan den tendera att falla sönder vi friteringen. Sådana saker kan uppföra sig olika beroende på hur man behandlar dem i och med att stärkelsen kan ändra karaktär i olika processer såsom frysning tex.

    1. Jacob says:

      Står i receptet att smeten kan frysas i upp till tre månader.

  34. Frida Persson says:

    Falafeln försvann i oljan (180 i fritös smeten har varit fryst mindre än 3 månader) Vad gjorde jag fel?

    1. Du andvände säkert färdigkokta kikärtor eller kokade kikärtorna efter du blötlagd de.

    2. Karin says:

      Färdigrullade, styckfrysta, råa falaflar gick jättebra att fritera i fritös, enligt sonen. Jag har bara testat att fritera i munkpanna och det gick också bra

  35. Har lagat efter detta recept +5 gånger och blir lika bra varje gång! Använt både stavmixer (tar längre tid men funkar!) men numera matberedare. Om alla bara följer receptet = inte använder kokta kikärter samt anpassar kryddningen efter hur man brukar gilla sin mat så lovar jag att alla lyckas med dessa supergoda falafel! Tack Zeina för livets recept!

  36. Rikard says:

    Det blev perfekt! Bättre falafel har jag nog inte ätit än de jag nyss lagade, om jag får säga det själv. Gjorde det enkelt för mig och serverade bara med sallad (isberg + vattenmelon) och såser, men det funkade bra och alla blev mätta och glada. Nästa gång skall jag baka pitabröd också, så blir det riktig fest.

  37. Anonym says:

    Hej, vad är det för hållbarhet på falafeln när den är färdigfriterad, tex i kylskåp eller går den att frysa in efter att man friterat den? tack på förhand,

  38. Anonym says:

    Du borde länka Toum receptet i det här receptet. Godaste kombinationen någonsin.

  39. Gulli 'Gullan' says:

    Hej du är helt underbar Zeina
    Så goda recept
    Jag är 70 år provar dem ibland, har gjort
    Dina zuzzini biffar jättegoda mm
    Blev dom

  40. Jacob says:

    Älskar detta recept! Är den bästa falafeln jag ätit. Med lite inlagda majrovor så är det verkligen svårslaget. Jag friterar i 180 grader (står ingen temperatur i receptet) och de blir verkligen helt makalöst.

  41. Åse Nord says:

    Gjort dessa flera gånger nu. Var gång jag pratar om att göra falafel säger mina vänner på skolan: Men du är svensk?!?! Och du gör egen falafel?!?!??? Ska se om jag denna gång kan få falafeln lika fantastisk som Xfalafel vagnens på Rosengård.

  42. Stressad pappa says:

    Jag köpte färdiga kikärtor i tertra, precis som ett antal andra olyckskamrater i kommentarerna. Det var en usel idé visade det sig. Jag instämmer i att det hade varit en alldeles lysande förbättring att notera detta redan i receptet, eftersom fler än jag verkar ha missat kommentarerna under.

Lämna ett svar till Jessica Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close