Hallonbullar med vaniljglasyr

Somriga bullar med krämig hallonfyllning och vaniljglasyr.
Solen skiner och sommaren är äntligen här, jag passar på att baka bullar inspirerade av det härliga vädret. Klassiska kanelbullar i all ära men ibland är det kul med något nytt på fikabordet. Dessa blir en blandning av hallonpaj, cheesecake och bullar. Gott!

107

22 st bullar eller 2 stora längder
Degen:
3 dl ljummen mjölk
25 g färsk jäst (en halv jäst)
100 g rumsvarmt smör
1 dl vit sirap eller socker
1 msk vaniljsocker
8-10 dl vetemjöl special
1 krm salt
Fyllning:
200 g hallon (färsk eller djupfryst)
1 dl socker
1 msk vatten
2 msk majsstärkelse
100 g creme cheese (tex philadelphia)
Glasyr:
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 msk mjölk
Pensling:
Ägg
Mandelflarn

denna!

Gör såhär:
Smula degen i en bunke och lös upp med lite av mjölken. Tillsätt övriga ingredienser, knåda degen väl tills den blir smidig och släpper bunkens kanter. Täck väl med plast och låt jäsa i 45 min.
Gör under tiden fyllningen
Lägg hallon i en kastrull, när de blivit lite varma tillsätter du socker. Rör om tills sockret smälter och hallonen blivit mosade. Rör ut majstärkelse i lite vatten och häll över hallonen under omrörning på svag värme. Låt små puttra 1 min och tills smeten tjocknar. Om du tycker att den känns för lös (beror på hallonens kvalité) så kan du tillsätta mer majstärkelse och låta den koka lite till. Den ska vara krämig i konsistensen. Låt svalna och ställ i kylen tills den kallnar. Rör sedan i creme cheese och ställ i kylen.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i 2 lika stora delar.
Kavla ut till en avlång platta och bred över hallonfyllningen och rulla från långsidan. Skär ut ca 11 bullar per längd och lägg i bullformar. Jag lägger formarna i en muffinsplåt så de blir “toppiga” (de växer på längden och bildar fina toppar längst upp) men det funkar även utmärkt att ställa dem på en plåt.

Om du ska göra en längd skär du remsor längst ut på degen som du kavlat ut (se bild). Lägg fyllning i mitten och fläta ihop den, nyp ihop degen ordentligt så den inte öppnas upp när den gräddas i ugnen. Täck med bakduk och låt jäsa 1 timme.

Värm ugnen till 200°. Pensla med ägg och strö på mandelflarn. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 10-12 min. Längderna ska gräddas i ca 15-17 min. Ta ut och låt kallna helt. Blanda alla ingredienser till glasyren, den ska vara en tjock och trögflytande smet. Ringla över glasyren med en sked och låt stelna. Om du vill frysa in bullarna/längden så gör du det utan att ha på glasyr.
2
158 
36
a2a1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close