Harira är en nyttig och mättande soppa från Marocko. Det är en traditionell rätt som oftast serveras under ramadan (fastemånad). Den är stärkande och passar därför perfekt att bryta fastan med efter en lång dag. Bredvid har man gärna dadlar och ett glas mjölk. Harira kan även tillagas med kött men jag gör min vegetarisk. Linserna och kikärtorna fyller ut soppan, alla kryddor och grönsaker ger den dess fylliga och mustiga smak. Fantastiskt god och smakrik soppa.  harira soppa 2

6 portioner harira
1 gul eller röd lök
2 st selleristjälkar
4 tomater (kan ersättas med en burk krossad tomat)
3 st vitlöksklyftor
2-3 msk tomatpuré
2 dl gröna linser
400 g kokta kikärtor
2 dl risoni eller vermicelli
Ca 2 dl hackad persilja
Ca 1 dl hackad koriander
Ca 1,5 liter vatten
Kryddor:
1 tsk ingefärapulver
1 tsk kanel
1 tsk chili- eller paprikapulver
0,5 tsk korianderpulver
0,5 tsk gurkmeja
2 st lagerblad
2 st buljong av valfri sort
Salt & peppar
Stekning:
Neutral- eller olivolja
Smaksättning:
Citronsaft från färsk citron
Bröd som passar bredvid:
Arabiskt bröd i långpanna- recept HÄR!

Gör såhär:
Hacka lök, selleri och tomat. Hetta olja i en stor gryta och börja med att steka löken glansig. Vänd i sellerin och stek tills den också blir glansig.  Tillsätt tomat och stek en stund till, pressa i vitlöken, tillsätt tomatpuré och fortsätt steka och röra om i grytan. Vänd i alla kryddor, fräs lite till. Tillsätt linserna och låt även dom få gotta sig i grytan några sekunder. Häll över hett vatten, kikärtorna och lagerbladen. Smula i buljongtärningarna och koka upp grytan. Rör om en stund, linserna vill gärna lägga sig i botten av grytan och brännas fast. När soppan kokats upp sänker du värmen och låter den sjuda under lock tills linserna mjuknar, ca 20-30 min. Rör om med jämna mellanrum. Späd ut med mer vatten om soppan känns för tjock.

Rör ner risoni och persilja i soppan, låt få koka i ca 15 min. Rör slutligen i koriandern och stäng av värmen. Smaksätt med citron direkt i soppan eller servera citronklyftor bredvid.

20160521_125636-01Viktor Ingemarssonkniv_3kniv_4harira soppa_1harira

Kopiera