Harira- Marockansk soppa

Harira är en nyttig och mättande soppa från Marocko. Det är en traditionell rätt som oftast serveras under ramadan (fastemånad). Den är stärkande och passar därför perfekt att bryta fastan med efter en lång dag. Bredvid har man gärna dadlar och ett glas mjölk. Harira kan även tillagas med kött men jag gör min vegetarisk. Linserna och kikärtorna fyller ut soppan, alla kryddor och grönsaker ger den dess fylliga och mustiga smak. Fantastiskt god och smakrik soppa. Detta är ett gammalt recept på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder.  6 portioner harira
1 gul eller röd lök
2 st selleristjälkar
4 tomater (kan ersättas med en burk krossad tomat)
3 st vitlöksklyftor
2-3 msk tomatpuré
2 dl gröna linser
400 g kokta kikärtor
2 dl risoni eller vermicelli
Ca 2 dl hackad persilja
Ca 1 dl hackad koriander
Ca 1,5 liter vatten
Kryddor:
1 tsk ingefärapulver
1 tsk kanel
1 tsk chili- eller paprikapulver
0,5 tsk korianderpulver
0,5 tsk gurkmeja
2 st lagerblad
2 st buljong av valfri sort
Salt & peppar
Stekning:
Neutral- eller olivolja
Smaksättning:
Citronsaft från färsk citron
Bröd som passar bredvid:
Arabiskt bröd i långpanna- recept HÄR!

Gör såhär:
Hacka lök, selleri och tomat. Hetta olja i en stor gryta och börja med att steka löken glansig. Vänd i sellerin och stek tills den också blir glansig.  Tillsätt tomat och stek en stund till, pressa i vitlöken, tillsätt tomatpuré och fortsätt steka och röra om i grytan. Vänd i alla kryddor, fräs lite till. Tillsätt linserna och låt även dom få gotta sig i grytan några sekunder. Häll över hett vatten, kikärtorna och lagerbladen.

Smula i buljongtärningarna och koka upp grytan. Rör om en stund, linserna vill gärna lägga sig i botten av grytan och brännas fast. När soppan kokats upp sänker du värmen och låter den sjuda under lock tills linserna mjuknar, ca 20-30 min. Rör om med jämna mellanrum. Späd ut med mer vatten om soppan känns för tjock.

Rör ner risoni och persilja i soppan, låt få koka i ca 15 min. Rör slutligen i koriandern och stäng av värmen. Smaksätt med citron direkt i soppan eller servera citronklyftor bredvid.

20160521_125636-01
kniv_3
kniv_4

Join the Conversation

  1. Den här soppan är bland det godaste jag har ätit!

    Jag upptäckte din blogg för några veckor sedan och är SÅ glad för det, allt jag har lagat hittills har varit fantastiskt gott. Och min tvååring som ibland är lite kräsen slevar glatt i sig av allt, till och med den libanesiska vitkålssalladen.

    Ser fram emot all god mat jag kommer att äta i höst, och hoppas på en riktig kokbok så småningom.

    1. Zeina Author says:

      Hej
      SÅÅÅÅÅ KUL att läsa. Tack snälla för så fin feedback från dig. Va glad jag blir. Kram till dig och din son

  2. mats olsson says:

    Hej Zeina
    tack för ett väldigt bra recept, enkelt och väldigt gott
    jag fortsätter att leta nya smaker hos dej 🙂
    mats

    1. Den här är inte riktigt harira, mycket ingredienser ska vara borta för att bli riktigt marockanska harira. Aldrig vitlök el. Paprika, lagerblad, koriander pulver

  3. Jonas says:

    Hej!

    Vet någon om soppan kan stå några dagar i kylen, tänkte mest på risonin. Den kanske inte blir bra av att stå i vätska länge?

    Mvh Jonas

    1. Samira says:

      Den går alldeles utmärkt att ha några dagar i kylen.

    2. Sture Haglund says:

      Jag fick rycket och började laga den kl halv nio på kvällen och sedan fick den stå ute på balkongen över natten och det fungerade alldeles utmärkt. Jag gjorde sex liter och frös in i portionsförpackningar också. Även det fungerar. Som alltid blir det mera mustigt när det får stå till sig några timmar.

  4. Erika says:

    Hej Zeina,

    Min sambos marockanska familj kom på besök förra veckan och han frågade om jag visste hur man gjorde harira. Det visste jag inte, är definitivt nybörjare i det marockanska köket, men hittade ditt recept och det blev så lyckat! Soppan åts som förrätt nästan varje kväll och hans mamma berättade glatt för flera av sina andra släktingar om den, vilket är bästa feedbacken man kan få, så stort tack för receptet!

    Hälsningar,
    Erika

  5. Ulla N V says:

    Hej! Vill tacka för alla fantastiska recept. Har tillagat några ännu så länge, kommer återvända inom kort igen. Så smaskiga! Mvh Ulla

  6. Pernilla says:

    Soppan är fantastiskt god. Har lagat den om och om igen. Tack Zeina

  7. Sandra says:

    Otrolig god soppa som passar så bra som matlåda kalla vinterdagar då den är fylld av smaker och samtidigt är mättande. Tusen tack Zeina!

  8. Sture Haglund says:

    Vidunderligt god. Eftersom jag gärna lagar mat utan kött men inte är vegetarian så använda jag köttbuljong vilket ger en lite mustigare smak. Dessutom rev jag i ett par morötter som behövde göras vid och det blev bara så gott. Jag är så oerhört glad över att ha hittat den här sidan!

  9. Houda says:

    Supergod soppa!

  10. Anonym says:

    Lagade soppan till middag och längtar till matlådan i morgon. Sååå god

  11. Jessica says:

    Jättegod soppa, men lite för mkt vätska (1.5 l vatten) för min familjs smak. Har tyckt att 1 l vatten räcker och har då fått en mer ”matig” och tjockare soppa.

    1. Anonym says:

      Använd Maizena, blir så fin konsistens 🙂

  12. Mirit Langstrom says:

    Jag älskär ,Zeina your reicipes.
    Hittade några år sedan. Används nästan varje dag.
    tack so mycke Zeina .

  13. Tack Zeina för väldigt gott recept. Hela familjen älskade denna soppa

  14. Karolina says:

    Obeskrivligt god soppa – saknar ord!!

  15. Zeynab Ryahi says:

    Älskar dina recept . De misslyckas aldrig

  16. Hade i harissa även i detta recept och mums vad fylligt och kryddigt det blev

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close