Bönor/ Grönsaker/ Nordafrika/ Soppor/ Vegetariskt

Harira- Marockansk soppa

Harira är en nyttig och mättande soppa från Marocko. Det är en traditionell rätt som oftast serveras under ramadan (fastemånad). Den är stärkande och passar därför perfekt att bryta fastan med efter en lång dag. Bredvid har man gärna dadlar och ett glas mjölk. Harira kan även tillagas med kött men jag gör min vegetarisk. Linserna och kikärtorna fyller ut soppan, alla kryddor och grönsaker ger den dess fylliga och mustiga smak. Fantastiskt god och smakrik soppa.  harira soppa 2

6 portioner harira
1 gul eller röd lök
2 st selleristjälkar
4 tomater (kan ersättas med en burk krossad tomat)
3 st vitlöksklyftor
2-3 msk tomatpuré
2 dl gröna linser
400 g kokta kikärtor
2 dl risoni eller vermicelli
Ca 2 dl hackad persilja
Ca 1 dl hackad koriander
Ca 1,5 liter vatten
Kryddor:
1 tsk ingefärapulver
1 tsk kanel
1 tsk chili- eller paprikapulver
0,5 tsk korianderpulver
0,5 tsk gurkmeja
2 st lagerblad
2 st buljong av valfri sort
Salt & peppar
Stekning:
Neutral- eller olivolja
Smaksättning:
Citronsaft från färsk citron
Bröd som passar bredvid:
Arabiskt bröd i långpanna- recept HÄR!

Gör såhär:
Hacka lök, selleri och tomat. Hetta olja i en stor gryta och börja med att steka löken glansig. Vänd i sellerin och stek tills den också blir glansig.  Tillsätt tomat och stek en stund till, pressa i vitlöken, tillsätt tomatpuré och fortsätt steka och röra om i grytan. Vänd i alla kryddor, fräs lite till. Tillsätt linserna och låt även dom få gotta sig i grytan några sekunder. Häll över hett vatten, kikärtorna och lagerbladen. Smula i buljongtärningarna och koka upp grytan. Rör om en stund, linserna vill gärna lägga sig i botten av grytan och brännas fast. När soppan kokats upp sänker du värmen och låter den sjuda under lock tills linserna mjuknar, ca 20-30 min. Rör om med jämna mellanrum. Späd ut med mer vatten om soppan känns för tjock.

Rör ner risoni och persilja i soppan, låt få koka i ca 15 min. Rör slutligen i koriandern och stäng av värmen. Smaksätt med citron direkt i soppan eller servera citronklyftor bredvid.

20160521_125636-01Viktor Ingemarssonkniv_3kniv_4harira soppa_1harira

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Tove
    07/09/2016 at 23:11

    Den här soppan är bland det godaste jag har ätit!

    Jag upptäckte din blogg för några veckor sedan och är SÅ glad för det, allt jag har lagat hittills har varit fantastiskt gott. Och min tvååring som ibland är lite kräsen slevar glatt i sig av allt, till och med den libanesiska vitkålssalladen.

    Ser fram emot all god mat jag kommer att äta i höst, och hoppas på en riktig kokbok så småningom.

    • Reply
      Zeina
      08/09/2016 at 06:32

      Hej
      SÅÅÅÅÅ KUL att läsa. Tack snälla för så fin feedback från dig. Va glad jag blir. Kram till dig och din son

  • Reply
    mats olsson
    15/10/2016 at 19:15

    Hej Zeina
    tack för ett väldigt bra recept, enkelt och väldigt gott
    jag fortsätter att leta nya smaker hos dej 🙂
    mats

  • Reply
    Jonas
    05/02/2017 at 15:15

    Hej!

    Vet någon om soppan kan stå några dagar i kylen, tänkte mest på risonin. Den kanske inte blir bra av att stå i vätska länge?

    Mvh Jonas

  • Leave a Reply

    två × 4 =