Det är något magiskt över hembakat bröd. Doften, smaken, konsistensen och glädjen över att servera ett bröd man har bakat själv är underbart. Jag har bakat många surdegsbröd i mina dagar. Jag hade olika surdegar levande i mer än ett år, jag matade och vårdade dem ömt. Jag skapade även min egen vildjäst och experimenterade mig fram med olika smaksättningar och mjölsorter till mina bröd.  Nu bakar jag dessvärre inte lika ofta som förr men jag försöker baka ett gott bröd minst en gång i månaden. Jag testade att lyxa till detta bröd lite extra med finare mjölsorter som ska ge en “bageribrödkänsla” och hade även i färdig surdeg som finns i affären. Det gav ett fantastiskt resultat. Självklart kan du baka detta bröd på “vanligt” mjöl och bara jäst om du vill det, funkar superbra. Ett gott bröd som blir extra saftigt av skållad havregryn och linfrön. Gör susen för magen! 
surdegsbröd
3 limpor Havre- och linfröbröd
Skållning:
350 g vatten, 3,5 dl
150 g havregryn, 5 dl
60 g linfrö, lite mindre än 1 dl

Koka upp vattnet, häll det över havregrynen och linfröna. Rör om till en gröt, täck och låt stå i rumstemperatur i ca 2 timmar eller i kylen över natten.

Degen:
450 g vatten, ca 4,5dl
1 pkt rågsurdeg och 25 g jäst (kan ersättas med 50 g jäst)
750 g vetemjöl special (ca 9 dl)
100 g grovt eller ljus rågmjöl (ca 1,5 dl)
25 g honung (2 msk)
15 g salt (ca 1 msk)

Blanda alla ingredienserna med ”gröten”. Arbeta ordentligt och länge, ca 10 min, degen är ganska kladdig. Mjöla degen ordentligt, täck med plast och vila i ca 30 min. Dela sedan degen i tre lika stora delar och forma till brödlimpor på ett mjölat bord. Degen är ganska kladdig så mjöla ordentligt. Lägg bröden i brödformar som du klätt med bakplåtspapper eller ordentligt mjölade jäskorgar. Täck och låt jäsa i ca 2 timmar.

Värm till 250° låt bli ordentligt varmt. Bröden som jäst i jäskorgar vänder du försiktig på en plåt med bakplåtspapper och bakar mitt i ugnen. Bröd i brödformar behöver du inte vända, baka även dem mitt i ugnen. Pensla eventuellt brödet med ägg eller vatten och strö på topping som havregryn eller frön. Ta in bröden mitt i ugnen. Om du vill ha en hård skorpa på brödet häller du ett litet glas vatten försiktigt längst ner i ugnen, sänk värmen till 200 grader och stäng genast luckan. Det kommer att bildas ånga som ger brödet en frasig skorpa. Grädda brödet i ca 35-40 min. Låt svalna på ett galler efter gräddningen.

ramlösa kvarn
Jag använde mjöl från Ramlösa Kvarn i mina bröd. Det är finare mjölsorter som ska ge bröden ett bättre och godare resultat.De finns att hitta i de flesta välsorterade affärer. Mina bröd kändes luftigare och hade en jätte fin konsistens. Hittar du inte dem i affären funkar den även bra med vanlig vete- och rågmjöl.
ramlösa kvarn
Skållad havre och linfrön som gör brödet extra saftigt.
kronjäst
Ibland får man fuska och köpa färdigsurdeg. Jag hade i rågsurdeg.

ramlösa kvarnramlösa kvarnramlösa kvarnsurdegsbrödSurdegsbröd

Kopiera